Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Μαγιορκίνης: Μεγάλη ύφεση της επιδημίας το καλοκαίρι - Τον Μάιο ίσως ξεφορτωθούμε τα μέτρα προστασίας

 Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Βρισκόμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος, σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας» δήλωσε στο Πρακτορείο Fm ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολιάζοντας για τα μέτρα ατομικής προστασίας πως «θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά».

Ακόμη και αν δεν δούμε μηδενισμό στη δική μας χώρα, «έχουμε καλή πιθανότητα να διατηρήσουμε την επιδημία σε πολύ μεγάλη ύφεση. Θεωρώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, αφήνοντας μία μικρή πιθανότητα πάντα, γιατί οι ιοί μπορούν να μας εκπλήξουν, αν ένα στέλεχος διαφύγει του εμβολίου. Αυτό δεν το θεωρώ πολύ πιθανό» υπογράμμισε.

«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας πως οι εικόνες από τα λύματα αυτή τη στιγμή είναι στο πλαίσιο της στατιστικής διακύμανσης: «Εγώ είμαι ακόμη επιφυλακτικός. Υπάρχει μία πιθανότητα να δούμε άνοδο την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο μέχρι στιγμής η πορεία ήταν συρρίκνωση και σταθεροποίηση. Επειδή η επιδημία αυτή έχει δείξει ότι μπορεί να είναι απρόβλεπτη, θα πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι, όσον αφορά τις πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις».

«Δεν είναι πιθανό να δούμε τα νούμερα που βλέπαμε το καλοκαίρι, σύντομα. Είμαστε σε μία φάση συρρίκνωσης, αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η φάση σε συνδυασμό με το ΕΣΥ. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και ο αριθμός των θανάτων που βαίνει προς συρρίκνωση, αλλά και των διασωληνώσεων που και αυτός βαίνει προς συρρίκνωση, αλλά πιο αργά απ΄ ότι θα θέλαμε» προσθέτει.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, λέει πως «η παραγωγή δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα που θα θέλαμε, για να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, εντός του έτους. Το πακέτο των εμβολίων που έχει κλείσει η ΕΕ είναι ένα πολύ καλό πακέτο, παρόλα αυτά η παραγωγή του ακόμα καθυστερεί. Θεωρώ ότι υπάρχει η πιθανότητα να βελτιωθεί η κατάσταση προς τα μέσα Φεβρουαρίου, γιατί περιμένουμε το εμβόλιο της Johnson&Johnson, που θα είναι μονοδοσικό. Και εάν και εφόσον έχει καλά αποτελέσματα, θα μπορέσει να επιταχύνει πολύ περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί για όλο τον πληθυσμό, πριν το καλοκαίρι».

Ως προς τις αλλεργικές αντιδράσεις, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως το προφίλ αλλεργίας που έχουν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ. «Μιλάμε για ελάχιστα περισσότερα άτομα σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης. Να επισημάνω ότι όλα τα εμβόλια έχουν την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Κι εδώ μιλάμε για δέκα άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Και λιγότερα από τα μισά κάνουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Πρόκειται για πολύ σπάνιες παρενέργειες με την πλειονότητα αυτών να παρουσιάζεται σε άτομα που ήδη έχουν ιστορικό αλλεργίας».

Ως προς το νέο στέλεχος που ήρθε από την Αγγλία, είπε πως φαίνεται ότι έχει ελαφρά αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα άλλα στελέχη, «χωρίς αυτό να έχει αποδειχτεί ή να έχει κλειδώσει 100%, γιατί χρειάζεται καιρός για να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν φαίνεται να έχει αυξημένη θνησιμότητα ή νοσηρότητα. Και δεν φαίνεται ότι ξεφεύγει από το εμβόλιο. Εάν όντως επαληθευθεί ότι έχει αυξημένη μετάδοση, σε σχέση με τα άλλα στελέχη, αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι να αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων που θα πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε να επιτύχουμε αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης, το οποίο είναι και εφικτό και επιθυμητό».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου