Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Τι ισχύει για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από ΗΠΑ

   Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Αssociated Press

Αεροπλάνο απογειώνεται από διάδρομο του αεροδρομίου Νιούαρκ, ν. Ιερσέη. (AP Photo/Julio Cortez, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Να μην κάνουν ταξίδια στην Ελλάδα την τρέχουσα περίοδο, εάν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, συμβουλεύει τους ομογενείς το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες με σκοπό τον περιορισμό της πανδημίας, ο Γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας προτρέπει όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να κάνουν λίγη υπομονή, καθώς θα δυσκολευτούν να κινηθούν με άνεση ενώ θα πρέπει να παραμείνουν και επτά ημέρες σε καραντίνα.

«Η οδηγία για διεθνείς πτήσεις και την επταήμερη καραντίνα ισχύει έως τις 8 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα, κάτι το οποίο, αναλόγως των χαρακτηριστικών της εξέλιξης της πανδημίας, ενδεχομένως να αλλάξει. Ολα τα μέτρα έχουν ως στόχο την προστασία των πολιτών και των επιβατών. Το ερώτημα είναι: αν έχει κάποιο ιδιαίτερο και σοβαρό λόγο να πάει κάποιος άμεσα στην Ελλάδα; Θα μπορέσει να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του με τους υφιστάμενους περιορισμούς μετακινήσεων; Εκτός βέβαια αν σκοπεύει να παραμείνει για μεγάλο διάστημα. Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες που μας ρωτούν, κατανοούν την δυσκολία της κατάστασης λόγω της πανδημίας, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να διαφυλάξει το αγαθό της δημόσιας υγείας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο κ. Κούτρας.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος αυτή τη στιγμή είναι να έχει αρνητικό τεστ 72 ωρών το αργότερο πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Και μιλάμε για το PCR και όχι το rapid τεστ. Ενώ θα πρέπει, επίσης, να έχει συμπληρώσει και την ειδική φόρμα PLF. «Θέλει προσοχή. Το τεστ πρέπει να είναι PCR. Εχουμε δει περιπτώσεις επιβατών που επέδειξαν το rapid τεστ και δεν επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο» συμπλήρωσε ο κ. Κούτρας.

Την ίδια στιγμή μεγάλη είναι η κινητικότητα στο Προξενείο για την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το εκδώσει κάποιος είναι να είναι Ελληνας πολίτης, να είναι δηλαδή εγγεγραμμένος σε δήμο ή κοινότητα στην Ελλάδα.

«Εχουμε πολλές περιπτώσεις ομογενών που δεν έχουν τακτοποιημένα τα ληξιαρχικά τους, δεν είναι γραμμένοι πουθενά. Για παράδειγμα γεννιέται ένα παιδί στις ΗΠΑ, μεγαλώνει εδώ ως Αμερικανός πολίτης αλλά οι γονείς του λησμονούν να δηλώσουν τη γέννησή του στο Γενικό Προξενείο. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ανησυχίας για το θέμα της στράτευσης, όταν πρόκειται για τους άρρενες συμπολίτες μας. Αλλες φορές είναι καθαρά θέμα αμέλειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα της στράτευσης δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν, διότι τους μονίμους κατοίκους εξωτερικού δεν τους υποχρεώνει κανείς να καταταγούν στο στρατό, εκτός, βεβαίως, και αν το επιθυμούν. Πράγματι, η κίνηση παρ' όλα αυτά για την έκδοση διαβατηρίων είναι πολύ μεγάλη. Καθημερινά λαμβάνουμε περί τις 25 αιτήσεις διαβατηρίων. Μεγαλύτερη ακόμη είναι η κίνηση στο Ληξιαρχικό Τμήμα του Προξενείου, το οποίο δέχεται άνω των εκατό αιτημάτων ημερησίως, αριθμός που καθιστά προφανώς αδύνατη την άμεση εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας».

Μικρή κινητικότητα υπάρχει και στα ταξιδιωτικά πρακτορεία για την έκδοση εισιτηρίων για το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του «Homeric Tours», Νίκο Τσακανίκα, «οι Ελληνες δείχνουν ήδη ένα ενδιαφέρον για το καλοκαίρι, παρ' όλα αυτά είναι ακόμα μουδιασμένοι. Μας ρωτάνε καθημερινά πότε μπορούν και πώς να πάνε στην Ελλάδα».

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη, πως και Αμερικανοί πελάτες αρχίζουν δειλά δειλά να προγραμματίζουν τις διακοπές τους κάνοντας κρατήσεις.

«Οι Αμερικανοί πολίτες που πάνε για τουρισμό στην Ελλάδα κλείνουν εισιτήρια με προορισμό τα νησιά, κυρίως για μετά τα μέσα του Αυγούστου τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν και να μεταφέρουν την ημερομηνία αν τυχόν δεν έχουν ανοίξει τα σύνορα.

Εύχομαι να γίνει κάτι να αρχίσει η αγορά να κινείται και να μην έχουμε την ίδια χρονιά που είχαμε πέρυσι».

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Πέμπτη ένα εκτελεστικό διάταγμα το οποίο απαιτεί από τους διεθνείς ταξιδιώτες, που φτάνουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ, να μπαίνουν σε καραντίνα με την άφιξή τους. Στο ίδιο διάταγμα δίνονται οδηγίες στις αμερικανικές υπηρεσίες για την ομοσπονδιακή εφαρμογή μέτρου που καθιστά υποχρεωτικές τις μάσκες στις μετακινήσεις μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών πρέπει να συμμορφώνονται «στο βαθμό που είναι εφικτό» με τις οδηγίες που εφαρμόζονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) σχετικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό «συμπεριλαμβανομένων και των περιόδων αυτοαπομόνωσης που συνιστώνται».

Ωστόσο, το ίδιο διάταγμα δεν εξηγεί τον τρόπο επιβολής του μέτρου, ενώ δίνει οδηγίες στις αμερικανικές υπηρεσίες για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Καναδά και το Μεξικό «σχετικά με πρωτόκολλα δημόσιας υγείας για τα χερσαία σημεία εισόδου» συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής των οδηγιών από την υπηρεσία των CDC.

Περίπου το σύνολο των μη αναγκαίων μετακινήσεων στα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό έχει ανασταλεί μέχρι την 21η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες που δίνει το CDC, οι ταξιδιώτες εξωτερικού που φτάνουν στη χώρα από σχεδόν όλες τις χώρες του Κόσμου μπαίνουν σε καραντίνα επτά ημερών.

Την πρώτη της πτήση από την Αθήνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία American Airlines για τις 3 Ιουνίου 2021. Η πτήση θα φεύγει από την Αθήνα στις 11 το πρωί και θα φτάνει στις 3 το μεσημέρι, τοπική ώρα Νέας Υόρκης, ενώ από το JFK θα φεύγει στις 4:20 το απόγευμα και θα φτάνει στην Αθήνα 8:50 το πρωί της επόμενης μέρας. Οσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να κλείνουν εισιτήρια από τις 25 Ιανουαρίου. «Ανυπομονούμε για τη νέα αυτή γραμμή που θα προσφέρει μία σύνδεση της Νέας Υόρκης με την Αθήνα, αυτών των δύο καταπληκτικών πόλεων. Η ασφάλεια και η άνεση των πελατών μας είναι πάντοτε η πρώτη μας προτεραιότητα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του τμήματος πωλήσεων της αεροπορικής εταιρείας, Τομ Λάτιγκ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου