Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Μηνύματα Βαρθολομαίου προς το εσωτερικό της Ορθοδοξίας

 Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφωνεί τη βαρυσήμαντη ομιλία του τον ιστορικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σαρμασικίου Κωνσταντινούπολης κατά την 47η επέτειο από την εις Επίσκοπο εκλογή του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ



«Δεν μπορώ να αφήσω να αλλοιώνεται η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία στον βωμό ταπεινών κινήτρων. Δεν έχω το δικαίωμα να κάνω ούτε βήμα πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» απευθυνόμενος ουσιαστικά στους Πατριάρχες και τους Αρχιεπισκόπους των Εκκλησιών και ιδιαίτερα στον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο.

Παράλληλα, αφού χαρακτήρισε τις κατηγορίες περί παπισμού που του αποδίδονται ως ανυπόστατες, διερωτάται: «Παπισμός είναι να επωμίζομαι τις ευθύνες τις διακονίας μου; Τώρα πρωτοάκουσαν για αυτές τις ευθύνες; Δεν τις διάβασαν στην εκκλησιαστική ιστορία; Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει Πάπας, ούτε παπισμός». Τονίζει εξάλλου, ότι ο πραγματικός στόχος πίσω από τις επιθέσεις για τον τρόπο παραχώρησης της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία είναι «να αφαιρεθούν αυτές οι μοναδικές ευθύνες του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως και να περιέλθουν σε άλλα χέρια».

«Δεν μπορώ να απεμπολήσω τις ευθύνες που μου κληροδότησαν οι προκάτοχοί μου» συνεχίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ίδια συνέντευξη και δεν παραλείπει να κάνει αναφορά σε εκείνους που «ερωτοτροπούν με την ομοσπονδιοποίηση της Ορθοδοξίας κατά τα προτεσταντικά πρότυπα». Και στο σημείο αυτό, χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, φωτογραφίζει τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στον οποίο θέτει ένα ερώτημα: «Ποιος λοιπόν συμπεριφέρεται ως ‘πάπας της Ορθοδοξίας’; Eκείνος που μένει πιστός στην παράδοσή της ή εκείνος που διεκδικεί για τον εαυτό του θέση που ουδέποτε είχε και δεν πρόκειται να αποκτήσει;».

Από τη μεγάλη αυτή συνέντευξη, εξάλλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στο ζήτημα του κορωνοϊού που συνταράσσει όλη την υφήλιο. «Η πανδημία άλλαξε την κοινωνική ζωή, την καθημερινότητά μας, τη συμμετοχή μας στη ζωή της Εκκλησίας. Ολη αυτή την περίοδο μας συγκλονίζουν τα δεινά αμέτρητων συνανθρώπων μας και μας εντυπωσιάζει η αυτοθυσία των ιατρών και των νοσηλευτών. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ενώπιον τόσων θυμάτων και τόσου πόνου να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αρνούνται την πραγματικότητα της πανδημίας θεωρώντας την ως κατασκεύασμα διαφόρων κύκλων».

Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν ο ίδιος θα κάνει το εμβόλιο ήταν κατηγορηματικός. «Ασφαλώς και θα κάνω το εμβόλιο. Αλλωστε επιβάλλεται και από την ηλικία μου. Κοντεύω τα 81 οπότε ανήκω στις ηλικιακές ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούμε. Δεν είναι όμως μόνο θέμα ανάγκης ή επιλογής αλλά και ευθύνης προς τον συνάνθρωπο. Γι’ αυτό ελπίζω σύντομα να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ώστε να παύσει η διασπορά του φονικού ιού. Βέβαια μέχρι τότε οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα προστατευτικά μέτρα για να μην θρηνήσουμε περισσότερα θύματα».

Ερωτηθείς για το αν η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανταποκριθεί στο αίτημα των Ουκρανών Ορθοδόξων για παροχή αυτοκεφαλίας θέτει σε δοκιμασία της ενότητα της Ορθοδοξίας, ο κ. Βαρθολομαίος απαντά: «Η ενότητα της Ορθοδοξίας δεν δοκιμάζεται λόγω της ανταπόκρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο αίτημα των Ουκρανών Ορθοδόξων. Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο ήταν μια πράξη ευθύνης της Μητρός Εκκλησίας απέναντι σε εκατομμύρια Ορθοδόξων αδελφών μας που βρίσκονταν χωρίς δική τους υπαιτιότητα εκτός Εκκλησίας. Και ασφαλώς δεν ήταν, όπως προσβλητικά προσάπτει η ρωσική προπαγάνδα, η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων ή και γεωπολιτικών συμφερόντων. Δύο χρόνια μετά χαιρόμεθα που βλέπουμε την νέα Εκκλησία να αναπτύσσεται και τον Μητροπολίτη Κιέβου, κ. Επιφάνιο να συμβάλει με τον ήπιο χαρακτήρα του και τις αδελφικές του πρωτοβουλίες στην ομαλοποίηση της εκεί εκκλησιαστικής ζωής».

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου