Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Σαρρωτικές αλλαγές στον μεταναστευτικό νόμο από τον Μπάιντεν

 Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Αssociated Press

Μία γυναίκα με το μικρό παιδί της, από το καραβάνι μεταναστών της Ονδούρας, τρέχει να προφυλαχτεί από τα δακρυγόνα των διωκτικών Αρχών της Γουατεμάλας, τη Δευτέρα, στο Βάντο Χόντο.(AP Photo/Sandra Sebastian)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «(«ΑΡ»). Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση την πρώτη ημέρα της κυβέρνησής του, με την ελπίδα να προσδώσει μια οκταετή πορεία προς την ιθαγένεια για περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νομικό καθεστώς, μια ολική αντιστροφή από τις σκληρές πολιτικές μετανάστευσης της διακυβέρνησης Τραμπ.

Η νομοθεσία θέτει τον Μπάιντεν σε καλό δρόμο εκπλήρωσης μίας μεγάλης προεκλογικής υπόσχεσης που είναι σημαντική για τους Λατίνους ψηφοφόρους και άλλες κοινότητες μεταναστών μετά από τέσσερα χρόνια περιοριστικών πολιτικών και μαζικών απελάσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Παρέχει έναν από τους ταχύτερους τρόπους για την απόκτηση ιθαγένειας για όσους ζουν χωρίς νομικό καθεστώς οποιουδήποτε μέτρου τα τελευταία χρόνια, αλλά αποτυγχάνει να συμπεριλάβει την παραδοσιακή ανταλλαγή στο διχασμένο Κογκρέσο μίας ενισχυμένης ασφάλειας των συνόρων που προτιμούν πολλοί Ρεπουμπλικανοί.

Με αναμενόμενες εκατοντάδες σελίδες, το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί μόλις ορκιστεί ο Μπάιντεν, την Τετάρτη, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που είναι ενήμερο για τη νομοθεσία αλλά μίλησε ανώνυμα γι’ αυτό.

Ως προεδρικός υποψήφιος, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τραμπ για τη μετανάστευση ως «αδιάκοπη επίθεση» στις αμερικανικές αξίες και είπε ότι θα «ανατρέψει τη ζημιά», ενώ θα συνεχίζει να διατηρεί την ασφάλεια  των συνόρων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι ζουν στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2021, χωρίς νομικό καθεστώς, θα έχουν πενταετή πορεία προς ένα προσωρινό νομικό καθεστώς ή πράσινη κάρτα, εάν περάσουν την εξέταση του μητρώου τους, πληρώνουν φόρους και πληρούν άλλες βασικές προϋποθέσεις, εάν αποφασίσουν να επιδιώξουν την απόκτηση υπηκοότητας.

Για μερικούς μετανάστες, η διαδικασία θα είναι ταχύτερη. Οι αποκαλούμενοι «Ονειροπόλοι» (Dreamers), οι νέοι που έφτασαν παράνομα στις ΗΠΑ ως παιδιά, καθώς και εργαζόμενοι σε αγροτικές δουλειές και άτομα με προσωρινό προστατευτικό καθεστώς θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις πιο άμεσα για πράσινες κάρτες εάν εργάζονται, είναι στο σχολείο ή πληρούν άλλες προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο δεν είναι τόσο περιεκτικό όσο η τελευταία σημαντική αναθεώρηση του μεταναστευτικού, που προτάθηκε όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.

Για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνει ένα ισχυρό στοιχείο ασφάλειας των συνόρων, αλλά μάλλον αναφέρει μελλοντική πολιτική στρατηγικών ασφάλειας. Ούτε δημιουργεί νέους φιλοξενούμενους εργαζόμενους ή άλλα προγράμματα παροχής βίζας.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει μερικές από τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης από την Κεντρική Αμερική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέχει επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη εργατικού δυναμικού και την εκμάθηση αγγλικής γλώσσας.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να προβεί σε γρήγορες εκτελεστικές ενέργειες για να αντιστρέψει άλλες ενέργειες μετανάστευσης του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της απαγόρευσης αφίξεων από διάφορες κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μπάιντεν ονόμασε με συνέπεια τη δράση της μετανάστευσης ως μία από τις προτεραιότητές του, από την «πρώτη μέρα», επισημαίνοντας το εύρος των εκτελεστικών εξουσιών που θα μπορούσε να επικαλεστεί για να αντιστρέψει τις πολιτικές του Τραμπ.

Οι σύμμαχοι του Μπάιντεν και ακόμη και μερικοί Ρεπουμπλικανοί έχουν αναγνωρίσει τη μετανάστευση ως ένα σημαντικό ζήτημα όπου η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει κοινό έδαφος με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ και αρκετούς άλλους γερουσιαστές του GOP για να αποφύγουν το αδιέξοδο που έχει ενοχλήσει τις κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων εδώ και δεκαετίες.

Αυτό το είδος μεγάλης νίκης -ακόμη και αν περιλαμβάνει συμβιβασμό- θα μπορούσε να είναι κρίσιμο καθώς ο Μπάιντεν αναζητά νομοθετικές νίκες σε ένα έντονα διχασμένο Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικανοί είναι βέβαιο ότι θα αντιταχθούν σε άλλες προτεραιότητες του Μπάιντεν που περιλαμβάνουν την ανατροπή ορισμένων από τις φορολογικές περικοπές του 2017 και την αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου