Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Σύγχυση και σφοδρή πολιτική κόντρα για τον εμβολιασμό των υγειονομικών

 Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες για ακυρώσεις προγραμματισμένων εμβολιασμών και πυρά σωρηδόν από την αντιπολίτευση.

EUROKINISSI

Σύγχυση έχει προκληθεί σχετικά με τις καταγγελίες για ακυρώσεις των προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να βάλει σύσσωμη κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για λανθασμένους χειρισμούς.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι όλα κυλούν με βάση τον προγραμματισμό, ξεκινώντας από αύριο με την προσθήκη 42 νοσοκομείων - κυρίως της Περιφέρειας - στο πρόγραμμα του εμβολιασμού των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα άλλωστε, σε αυτή τη φάση: Να λειτουργήσει ο προγραμματισμός χωρίς αναβολές και ακυρώσεις.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, η διαδικασία για τους εμβολιασμούς υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας έχει μπει στην τελική ευθεία. Η μεταφορά γίνεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σε όλη την Ελλάδα. Ηδη, τα πρώτα εμβόλια έχουν φτάσει και σε Ηράκλειο, Χανιά, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Κοζάνη.

Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο Νοσοκομείο Χανίων θα αρχίσουν το πρωί της Δευτέρας με γιατρούς και νοσηλευτές που υπηρετούν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την κλινική Covid.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μεταφέρθηκαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα εμβόλια που αποτελούν την πρώτη παρτίδα που, από αύριο το πρωί, θα γίνονται σε εργαζόμενους του νοσοκομείου. Τα εμβόλια βρίσκονται ήδη στο ΠΑΓΝΗ, ενώ σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΥΦΑΚ, η μεταφορά τους από τον χώρο που φυλάσσονταν, έγινε με την άριστη, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία της Αστυνομίας. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει, όπως προβλέπεται, αύριο Δευτέρα στις οκτώ το πρωί.

Και στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων παραδόθηκαν οι πρώτες δόσεις εμβολίων για τον COVID-19. Ο εμβολιασμός στο Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, θα ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 για το υγειονομικό προσωπικό του νοσηλευτικού Ιδρύματος, σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του νοσοκομείου. 

Αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας παραδόθηκαν οι πρώτες δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 με συνοδεία περιπολικού. Αύριο το πρωί στις 8.30 ξεκινούν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου.

Με τη συνοδεία δυνάμεων της Αστυνομίας, έφτασαν σήμερα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από 200 εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Τα εμβόλια παρέλαβαν οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ στην Κοζάνη, κατά την παράδοση, ήταν παρών και ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Ανάπτυξης και Μέριμνας Ηλίας Τοπαλίδης.

Θεμιστοκλέους: Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με βάση τον προγραμματισμό

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έσπευσε να διαψεύσει τις καταγγελίες, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση: 

«Μέχρι τις 15:00 σήμερα έγιναν 572 νέοι εμβολιασμοί. Συνολικά από τις 27/12/2020 έως σήμερα έχουν γίνει 3.779 εμβολιασμοί. Το διάστημα από 4/1/2021 έως 20/1/2021, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, των διαμενόντων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. θα γίνει σε 3 φάσεις.

Αύριο, 4/1/2021, θα προστεθούν 42 νέα Νοσοκομεία στα 9 Νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς - δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά.

Στις 8/1/2021 θα προστεθούν επιπλέον 55 Νοσοκομεία και έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα. (επισυνάπτονται λίστες).

Στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. θα προστίθενται σταδιακά τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία - τη Δευτέρα 4/1/2021 προστίθενται και 5 Στρατιωτικά Νοσοκομεία - ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, αύριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20/1/2021.

Η εκτίμηση με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, είναι ότι μέχρι τις 20/1/2021 θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε 3 φάσεις, όπως είχε, άλλωστε, ανακοινωθεί.

Η σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών.

Η τακτική της σταδιακής έναρξης των εμβολιασμών ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι ”πρόθυμοι” που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική».

Αντιπολιτευτικά πυρά

Επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς της ότι έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και ότι «η επιτελική της ανικανότητα βυθίζει την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια».

Στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα επιβεβαιώνει το απόλυτο επιτελικό μπάχαλο και τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της» καθώς:

- Ανακοίνωσε άνοιγμα των σχολείων χωρίς καν να έχει ερωτηθεί η Επιτροπή των ειδικών.

- Ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας τα μαγαζιά που άνοιξε πριν από δέκα ημέρες, ενώ δυο ώρες νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε περαιτέρω άνοιγμα καταστημάτων σε ζώνες.

- Εμφανίζεται ανίκανη να οργανώσει ακόμα και τον εμβολιασμό. Ενώ η χώρα έχει παραλάβει 96.000 δόσεις εμβολίων, μέχρι χθες είχαν γίνει μόλις 3.000 εμβολιασμοί, μεταξύ των οποίων και στους παρατρεχάμενους του κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταγγελίες υγειονομικών για αναβολή του εμβολιασμού τους σε νοσοκομεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Κίνημα Αλλαγής με σημερινή ανακοίνωσή του ασκεί έντονη κριτική στην Νέα Δημοκρατία. «Αυτοσχεδιασμοί και ανικανότητα από την Κυβέρνηση και στους εμβολιασμούς» αναφέρει στην ανακοίνωση, σημειώνοντας πως «Λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, περί του αντιθέτου, αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί των υγειονομικών σε κρίσιμα νοσοκομεία με κλίνες COVID -19».

Οπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «περιμένουμε απάντηση τώρα για το τι έχει συμβεί. Όχι άλλο ράβε-ξήλωνε εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Σφοδρή κριτική με αφορμή τους εμβολιασμούς υγειονομικών, ασκεί και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τις παλινωδίες και την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής» και ότι «η κατάσταση αυτή δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την κρατική ετοιμότητα, εν όψει της πιο δύσκολης διαχείρισης του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό».

Συμπληρώνοντας το ΚΚΕ επισημαίνει πως «επιβεβαιώνεται ξανά ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα είναι μια μακροχρόνια και σύνθετη διαδικασία κι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε η πανδημία αντιμετωπίζεται ούτε οι αναγκαίοι όροι για τον εμβολιασμό εξασφαλίζονται».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου