Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Για την κριτική αλλά και το πλήγμα του κορωνοϊού στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία γράφει η «Νew Υork Τimes»

  Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, 2020


ΑΘΗΝΑ. Για το πλήγμα που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η «Νew York Times».

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πανδημία έχει εξαπλωθεί στην ισχυρή Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ οι κληρικοί αντικρούουν την κριτική ότι οι ίδιοι με τη στάση τους προκάλεσαν την εξάπλωση του ιού.

Ο αρχηγός της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δήλωσε από την αρχή της πανδημίας την άνοιξη ότι δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την εκστρατεία δημόσιας υγείας της συντηρητικής κυβέρνησης για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Στις 30 Νοεμβρίου, ο ίδιος ο 82χρονος Αρχιεπίσκοπος εγκατέλειψε ένα νοσοκομείο της Αθήνας μετά από 12 ημέρες θεραπείας για τον ιό, προτρέποντας τους Ελληνες να «περιορίσουν τον εαυτό σας, να πειθαρχούν, να ακολουθήσετε τους κανόνες».

Ομως, η περιφρόνηση από τους ορθόδοξους σκληροπυρηνικούς και η αφοσίωση της Εκκλησίας στην παράδοση της ιερής κοινωνίας, όπου οι προσκυνητές χρησιμοποιούν κοινή λαβίδα, φαίνεται να έχουν υποτιμήσει αυτές τις καλές προθέσεις. Αρκετοί κληρικοί έχουν φτάσει ακόμη και στο βαθμό να επιμένουν ότι η πίστη στο μυστήριο της κοινωνίας μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό.

Καθώς οι ελληνικές Αρχές αγωνίζονται να συγκρατήσουν ένα δεύτερο κύμα του ιού, μερικές από τις σκληρότερες κριτικές της Εκκλησίας προέρχονται από τις δικές της τάξεις. Ενας επίσκοπος, ο Ανθιμος της Αλεξανδρούπολης, καταδίκασε εκείνους που, με «εγκληματικά κηρύγματα», προέτρεψαν τους Ελληνες να αγνοήσουν τους περιορισμούς στη δημόσια υγεία.

«Πιστεύαμε ότι ήμασταν υπεράνθρωποι. Κρύψαμε το γεγονός ότι είχαμε μολυνθεί από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο», έγραψε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο τον περασμένο μήνα. «Ο ευσεβής εγωισμός σκοτώνει!» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Το γεγονός ότι αυτά είναι τα λόγια ενός επισκόπου καθιστά σαφές ότι η απάντηση της Εκκλησίας στην πανδημία ήταν αμφισβητήσιμη».

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι τόποι λατρείας συνέβαλαν στην εξάπλωση του ιού σε μια χώρα όπου οκτώ στα 10 άτομα λένε ότι η θρησκεία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους.

Οι συντηρητικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν κυρίως τον συνωστισμό σε μπαρ και εστιατόρια και μοιάζουν να διστάζουν να υποδείξουν την εκκλησία, ως εστία μετάδοσης, παρόλο που η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σαφώς στις τάξεις των κλήρων τις τελευταίες εβδομάδες.

Τουλάχιστον έξι από τους 82 μητροπολίτες επισκόπους της Εκκλησίας στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί από τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του 62χρονου Μητροπολίτη Ιωάννη Λαγκαδά στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος πέθανε από κορωνοϊό στις 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός μολυσμένων κληρικών δεν είναι γνωστός, καθώς μερικοί δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις ασθένειές τους, αποκαλώντας το «προσωπικό ζήτημα», δήλωσαν αξιωματούχοι της Εκκλησίας.

«Ορισμένοι κληρικοί, συμπεριλαμβανομένων των ιεραρχών, φαίνεται να ενεργούν σαν να πιστεύουν ότι είναι άνοσοι από την ασθένεια», δήλωσε ο Γιώργος Δημακόπουλος, συν-διευθυντής του Ορθόδοξου Κέντρου Χριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Fordham. «Βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα αυτού του είδους σκέψης».

Παρ’ όλο που η Ελλάδα αρχικά ήταν αρκετά καλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το δεύτερο κύμα αποδείχθηκε πιο δύσκολο. Μέχρι την Παρασκευή, η χώρα είχε 113.185 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.804 θανάτους, με τους περισσότερους θανάτους να καταγράφονται τον τελευταίο μήνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποδείχθηκε θετικός στον Covid-19 στις 16 Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εν μέσω του τελευταίου απαγορευτικού της χώρας για να συζητηθεί το άνοιγμα εκκλησιών για τα Χριστούγεννα. (Ο κ. Μητσοτάκης εξετάστηκε και αποδείχθηκε ότι ήταν αρνητικός στον ιό).

Και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ευρώπη έχουν επίσης πληγεί από τον ιό.

Ο Ορθόδοξος πατριάρχης της Σερβίας, Ειρηναίος, 90 ετών, και ο πατριάρχης του Μαυροβουνίου, Aμφιλόχιος, 82 ετών, πέθαναν και οι δύο από κορωνοϊό τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας, Αναστάσιος, μεταφέρθηκε για θεραπεία στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα, τον προηγούμενο μήνα.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου