Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ομογενής γιατρός από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν για την Covid-19


 Του Χριστόδουλου Αθανασάτου 

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ. Βασίλης Καρανταλής έλαβε το εμβόλιο για την COVID - 19 (Φωτογραφία: Παραχώρηση στον Εθνικό Κήρυκα)

ΜΑΪΑΜΙ. Ενας ομογενής γιατρός του νοσοκομείου «Τζάκσον Μεμόριαλ» του Μαϊάμι (Jackson Memorial Hospital) είναι ένας από τους πρώτους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer ενάντια στην Covid-19.

Ο λόγος για τον 38χρονο ειδικευόμενο καρδιολόγο Δρα Βασίλη Καρανταλή (Vasilis Karantalis), ο οποίος, πραγματοποιώντας νωρίτερα μια προσωπική έρευνα για το νέο εμβόλιο και την τεχνολογία mRNA αποφάνθηκε πως οι όποιοι φόβοι για ενδεχόμενες μελλοντικές παρενέργειες μπορούν να παραμεριστούν, με δεδομένους τους κινδύνους από την πανδημία που θερίζει τον πλανήτη, βάσει και της δικής του εμπειρίας στο νοσοκομείο.

«Μελέτησα το επιστημονικό άρθρο για το εμβόλιο της Pfizer και πείστηκα ότι το όποιο ρίσκο να λάβεις αυτό το εμβόλιο είναι σαφώς μικρότερο από εκείνο της έκθεσης στον ίδιο τον κορωνοϊό. Αυτό ισχύει και για εμένα, που είμαι 38 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα. Για τη δική μου ηλικιακή μονάδα, η θνητότητα στους συμπτωματικούς ασθενείς της Covid-19 φτάνει στο 0,4%. Σας φαίνεται μικρό, αλλά ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι ένας στους 200 ασθενείς της ηλικίας μας που θα αναπτύξουν συμπτώματα Covid πεθαίνουν. Αυτό το ρίσκο το θεωρώ υπερβολικά μεγάλο σε σχέση με το εμβόλιο», ανέφερε ο Δρ. Καρανταλής.

Οπως αναφέρει ο ομογενής γιατρός, είναι ενήμερος για πιθανές άμεσες παρενέργειες, όταν θα λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, στις οποίες περιλαμβάνεται ο πονοκέφαλος ή η ανάπτυξη πυρετού για ένα χρονικό διάστημα συνήθως όχι μεγαλύτερο της μιας μέρας.

«Αναμφίβολα, τίθεται και το θέμα των μακροπρόθεσμων συνεπειών. Αυτές δεν τις γνωρίζει κανένας. Από την άλλη πλευρά, ενημερώθηκα σχετικά με την τεχνολογία mRNA και πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι δεν πρόκειται για μια νέα τεχνολογία. Το πρώτο θεραπευτικό σκεύασμα με την τεχνολογία mRNA ενεκρίθη από την FDA πριν από 22 χρόνια, συγκεκριμένα το 1998. Είναι συνολικά πέντε θεραπευτικά σκευάσματα που βασίζονται σε αυτήν, αλλά ως εμβόλιο είναι όντως το πρώτο. Ομως, θα πρέπει να ενημερωνόμαστε σωστά. Το mRNA δεν σου αλλάζει το DNA. Αυτός είναι ένας κανόνας της Βιολογίας που ήδη τον έχουμε διδαχθεί από το… Γυμνάσιο», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ, ως προς την ταχύτητα παραγωγής, εξηγεί πως οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες.

«Πρώτον, η τεχνολογία mRNA, όπως είπα, ήταν προϋπάρχουσα. Δεύτερον, ο ιός αυτός δεν μεταλλάσσεται όπως, επί παραδείγματι, ο HIV. Είχε κάποιες μεταλλάξεις, αλλά η βασική πρωτεΐνη δεν άλλαξε. Ετσι οι ερευνητές ήξεραν πού να στοχεύσουν. Επίσης, υπήρχαν ασθενείς διαθέσιμοι για δοκιμές, καθώς ο ιός είχε υψηλούς δείκτες μεταδοτικότητας. Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο, είναι η χρηματοδότηση: Επενδύθηκαν πολύ μεγάλα κεφάλαια για το εμβόλιο αυτό, διότι η ασθένεια αυτή απασχολούσε την ανθρωπότητα. Επίσης, οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί έκαναν έλεγχο των αποτελεσμάτων ζωντανά, ανά δυο εβδομάδες. Παράλληλα, μην κάνετε συγκρίσεις με τα χρονοδιαγράμματα για το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας: Είναι τελείως διαφορετική η τεχνολογία σήμερα, στον 21ο αιώνα. Τα εμβόλια έχουν ελέγξει, αλλά και εξαφανίσει ασθένειες», προσθέτει στη συνέχεια.

Πάντως, ο Δρ. Βασίλης Καρανταλής, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, τονίζει πως, πέρα από την συμβουλή που θα δώσει ο ίδιος, θα πρέπει κάθε πολίτης να ενημερωθεί υπεύθυνα για το εμβόλιο, προκειμένου να λάβει μια συνειδητή και σωστή απόφαση για την δική του στάση.

«Εγώ θα συμβουλέψω τους ασθενείς μου να το κάνουν. Το ίδιο και τους γονείς μου, όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει το εμβόλιο να γίνει υποχρεωτικό. Ας επιλέξει ο καθένας τι θα κάνει, αρκεί πρώτα να αναζητήσει μια υπεύθυνη ενημέρωση από τις σωστές πηγές. Δεν μπορεί να θεωρεί κάποιον τυχαίο στο YouTube, που δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική, πιο αξιόπιστο, για παράδειγμα, από τον Δρα Αντονι Φάουτσι. Εν κατακλείδι, η συμβουλή μου είναι η εξής: Πληροφορηθείτε και πάρτε την απόφαση μόνοι σας, για να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Εγώ αυτό έκανα», απαντάει σε σχετική ερώτηση.

«Εφιαλτικό το δεύτερο και το τρίτο κύμα»

Ενας από τους λόγους που ο Δρ. Καρανταλής θέλησε να εμβολιαστεί ήταν οι εμπειρίες που βίωσε ο ίδιος στο νοσοκομείο κατά την έξαρση της πανδημίας στη Φλόριδα. Οπως τονίζει, τα δύσκολα δεν ήταν τόσο στο πρώτο κύμα, την άνοιξη, αλλά κυρίως στο δεύτερο και το τρίτο -που βρίσκεται σε εξέλιξη- όταν γιατροί κάθε ειδικότητας κλήθηκαν να βοηθήσουν.

«Εικάζεται πως ο ιός ήρθε στη Φλόριδα από επισκέπτες από τη Νέα Υόρκη και την Ιταλία. Ο πρώτος ασθενής στο δικό μας νοσοκομείο ήταν ένας υπάλληλος της TSA από το αεροδρόμιο. Εκείνη την περίοδο, την άνοιξη, δεν είχαμε μηχανισμό για τεστ. Είχε τα συμπτώματα, αλλά στείλαμε το δείγμα του σε ένα κεντρικό εργαστήριο και πέρασε μια εβδομάδα για να μάθουμε ότι είναι θετικός. Το γεγονός ότι δεν είχαμε έντονο πρώτο κύμα, μας έδωσε χρόνο να προετοιμαστούμε. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και τους νοσηλευτές της Νέας Υόρκης, οι οποίοι μας δίδαξαν πολλά, μέσα από το πώς αντιμετώπισαν την πολύ βαριά κατάσταση στην Πολιτεία την περασμένη άνοιξη», είπε ο ομογενής γιατρός.

Καταλήγοντας ο Δρ. Βασίλης Καρανταλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας τον φόβο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, με δεδομένο ότι το κοινό έχει ήδη κουραστεί και αντιμετωπίζει πιο χαλαρά τα μέτρα.

«Βλέπω για παράδειγμα ότι κάποιοι σχεδιάζουν να περάσουν τις γιορτές σε σπίτια φίλων. Νομίζουν ότι δεν θα κολλήσουν επειδή τους γνωρίζουν. Σίγουρα ο κόσμος έχει κουραστεί. Ομως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως, ακόμη και με το εμβόλιο, θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς και να τηρούμε τα μέτρα τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Φοβάμαι ότι τον Ιανουάριο θα δούμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις, ιδίως σε Πολιτείες με λιγότερες κλίνες ΜΕΘ».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου