Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ο αντιπρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου» Μιχάλης Ψαρός στον «Ε.Κ.» για τον Αγιο Νικόλαο

 Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, 2020

Εθνικός Κήρυξ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο 29ο Συνέδριο της Ηγεσίας των 100 στο ξενοδοχείο The Breakers in Palm Beach, της Φλόριδας 20-23 Φεβρουαρίου, 2020. Στο βήμα ο Αρχων Μιχάλης Ψαρός ομιλεί στην ομήγυρη για τον Αγιο Νικόλαο. Φωτογραφία: GOA\GOA/DIMITRIOS PANAGOS

 Του Θεοδώρου Καλμούκου 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ    

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, που στεκόταν εκεί στοιχειωμένο ατελείωτο γιαπί επί είκοσι χρόνια, αισχύνη για την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την Ομογένεια και τον Ελληνισμό γενικότερα, σύντομα θα καταστεί η περηφάνια της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού σε τούτη την κατά πάντα μεγάλη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον Κόσμο.


Κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη νέα ηγεσία της Αρχιεπισκοπής τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο, στον Τζον Κατσιματίδη, στον Οργανισμό «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου» και στους επικεφαλής του Μιχάλη Ψαρό και Ντένις Μίχελ και σε πολλούς ακόμα.

Ο επιφανής επιχειρηματίας Μιχάλης Ψαρός με παγκόσμια εμβέλεια, άνθρωπος βαθιάς πίστης, αγάπης και σεβασμού για τα μέγιστα και ουσιώδη του Γένους παραχώρησε με προθυμία συνέντευξη στην παρούσα εορταστική Χριστουγεννιάτικη έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», στην οποία έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ενημερώσεις.

Ο κ. Ψαρός είπε πως «με συγκίνηση ανακοινώνουμε τη λειτουργία της καινούργιας ιστοσελίδας μας www.StNicholasWTC.org και προσκαλούμε όλους τους αναγνώστες σας να την επισκεφθούν και να μοιραστούν με όλους που ενδιαφέρονται την επιτυχία του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Θα μπορέσουν να διαβάσουν το Μηνιαίο Δελτίο μας. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε του μηνός Νοεμβρίου. Στο Μηνιαίο Δελτίο μας συμπεριλαμβάνεται Ποιμαντορική προτροπή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ενημέρωση από τους Ντένη Μίχελ, Μιχάλη Ψαρό και Ρίτσαρντ Μπρόουνι για θέματα σχετιζόμενα με την οικοδομή και τη συγκέντρωση χρημάτων». Είπε ακόμα, πως «το Μηνιαίο Δελτίο μας δείχνει την προσήλωσή μας στη διαφάνεια, απολογισμό και αποκάλυψη αναφορικά με όλα τα θέματα. Προτρέπουμε όλους να εγγραφούν και να λαμβάνουν το Μηνιαίο Δελτίο».

Σχετικά με πρόοδο της ανοικοδόμησης είπε ότι «κάναμε την επανέναρξη της ανοικοδόμησης τον Ιανουάριο του 2020 μέσω υποεργολάβων στις Μεσοδυτικές πολιτείες και την Ευρώπη.



Το εσωτερικό του τρούλου του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο κυβερνήτης Κουόμο προέστησαν σε μία συγκινητική τελετή τιμώντας την επανέναρξη των εργασιών στις 3 Αυγούστου 2020. Ολοι όσοι ήταν παρόντες κατάλαβαν το μέγεθος της τελετής. Γίναμε όλοι μάρτυρες της ιστορίας. Η επανέναρξη της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου είναι ένα δυνατό σύμβολο προς τον κόσμο της αποφασιστικότητας της ελληνοαμερικανικής μας ομογένειας να διακηρύξει την Πίστη μας στην καρδιά της πλέον ισχυρής πόλης του κόσμου. Η παγκόσμια κάλυψη των γεγονότων της 3ης Αυγούστου από τα Μέσα Ενημέρωσης ήταν αξιοσημείωτη, μιλούμε για πραγματική δημοσιογραφική κάλυψη, γι' αυτό είναι σπουδαίο το Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου διότι ο κόσμος μας παρακολουθεί».

Ο κ. Ψαρός τόνισε πως «το εξωτερικό του ναού και ουσιαστικά όλο το εσωτερικό το θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2021, στην ώρα τους για την 20η επέτειο από την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου και 100η επέτειο από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Προγραμματίζουμε να έχουμε ένα θαυμάσιο Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων εκείνη την ημέρα των θυρανοιξίων του Εθνικού Προσκυνήματος. Το εσωτερικό του ναού τελικά θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022. Ευχαριστούμε τον Ρίτσαρντ Μπρόουνι ο οποίος υπηρετεί εθελοντικά ως επικεφαλής της επίβλεψης της οικοδομής εκ μέρους του Οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου». Εχουμε ευλογηθεί που την ανοικοδόμηση του Ναού την επιβλέπει ένας έμπειρος και επιτυχημένος επαγγελματίας, συνεπικουρούμενος από τον Λούη Κάτσο του οποίου η συμβουλή και η καθοδήγηση είναι πολύτιμη».


Ο Τζον Κατσιματίδης και ο Μιχάλης Ψαρός πλαισιώνουν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία GOA

Οταν τον ρωτήσαμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η συγκέντρωση χρημάτων για την αποπεράτωση του έργου, ο κ. Ψαρός είπε ότι «το υπολογισθέν ποσό για την ολοκλήρωση του Εθνικού Προσκυνήματος ανέρχεται στα $45 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και $3 εκατομμυρίων για εφεδρεία απρόοπτου. Ο Οργανισμός 'οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου' έχουν ήδη ξοδέψει $11 εκατομμύρια για την ανοικοδόμηση μέχρι τώρα, και απομένουν $31 με $34 εκατομμύρια για δαπάνες. Οι 'Φίλοι του Αγίου Νικολάου' έχουν εξεύρει $45 εκατομμύρια. Σήμερα έχουμε περί τα $15,6 εκατομμύρια σε ρευστό και $19 εκατομμύρια σε υποσχέσεις. Η μετατροπή των υποσχέσεων σε ρευστό είναι απαραίτητη για τη συνεχή μας πρόοδο».

Μιλώντας για την εικονογραφία είπε ότι «πιστεύομε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα επισκέπτονται κάθε χρόνο το Εθνικό Προσκύνημα για να προσκυνούν την καταπληκτική του αγιογραφία. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος διόρισε τον Επίσκοπο Αμισσού Ιωακείμ να συνεργασθεί με τον ιερομόναχο Λουκά από το Αγιον Ορος για να καταρτίσουν το πρόγραμμα της Αγιογραφίας». Υπογράμμισε ότι η Αγιογραφία θα στέκεται ως μαρτυρία της ανάστασης του Σημείου Μηδέν η οποία θα παραπέμπει στα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, πράγμα το οποίο θα καταστήσει το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου ως τον ναό με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο τον οποίον θα επισκέπτονται μη Ορθόδοξοι και για πρώτη φορά εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρο τον Κόσμο, όλων των θρησκειών, θα ανακαλύπτουν την Ορθόδοξη εικονογραφία».

Ο Μιχάλης Ψαρός έχει ένα μεγάλο όραμα όπως «το Εθνικό Προσκύνημα καταστεί το πλέον ορατό σύμβολο της Αγίας Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Αμερική. Κι ακόμα θα είναι ο πιο επιφανής ναός στις Ηνωμένες Πολιτείες και ως εικόνα της Αγίας μας Ορθοδοξίας στον Κόσμο».

Εθνικός Κήρυξ

Εξωτερική άποψη του τρούλου του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν Ν.Υ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Συμπλήρωσε πως θα είναι το μόνο θρησκευτικό κτίσμα και ο μόνος Χριστιανικός ναό από οποιαδήποτε Δικαιοδοσία στο Σημείο Μηδέν. Πιστεύουμε ότι το «Εθνικό Προσκύνημα» θα καταστεί ο ναός με την περισσότερη επισκεψιμότητα στη Νέα Υόρκη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρη τη χώρα και τον Κόσμο επισκέπτονται το Σημείο Μηδέν και θα επισκέπτονται τον Αγιο Νικόλαο για να προσευχηθούν, να σκεφθούν, να αναζητήσουν παρηγοριά και να επισκεφθούν το κέντρο αναπόλησης και μνημοσύνης το οποίο θα είναι σε χρήση από όλες τις Δικαιοδοσίες.

Κανένας άλλος ναός στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν απολαμβάνει την υπόσταση και την ορατότητα του Εθνικού Προσκυνήματος το οποίο είναι η αμερικανική μας Αγία Σοφία και ο αμερικανικός μας Παρθενώνας. Η αρχιτεκτονική του Προσκυνήματος είναι μία σύγχρονη έκδοση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Το Προσκύνημα είναι η θυγατέρα της Αγίας Σοφίας και θα ίσταται ως η μόνη μαρτυρία όχι μόνο της Αγίας μας Ορθοδοξίας, αλλά επίσης η υπόσχεσή μας για τη θρησκευτική ελευθερία της Αμερικής. Θα είναι το σημείο πρόκλησης ενάντια στις δυνάμεις της αδιαλλαξίας παντού στον Κόσμο».

Απευθυνόμενος στην Ομογένεια, ο κ. Ψαρός προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν. Είπε πως «παροτρύνουμε τους πιστούς και την Ομογένεια να συμβάλλουν με μία δωρεά. Είναι ευκαιρία που παρέχεται μία φορά στη ζωή για να συμμετάσχουμε στη δημιουργία του Εθνικού Προσκυνήματος και παρόμοια ευκαιρία δεν θα υπάρξει ξανά».


Το εσωτερικό του Ιεού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Είπε ακόμα, πως «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου» συγκεντρώνουν το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για το Κληροδότημα του Προσκυνήματος, εκ του οποίου τα έσοδα θα συμβάλλουν στην πληρωμή των εξόδων για τη συντήρηση και ασφάλειά του. Το Εθνικό Προσκύνημα θα αναγνωρίσει τον κάθε δωρητή. Η λογία από τον κάθε πιστό θα καταγραφεί και θα αναγνωρίζεται αιωνίως. Επειτα από εκατό χρόνια από σήμερα οι επισκέπτες θα γνωρίζουν ποιος συνέβαλλε για την δημιουργία του.

Παρακαλούμε μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας ηλεκτρονικώς ως εξής: www.stnicholaswtc.org να μπορείτε να την στείλετε ως εξής:

Friends of St. Nicholas

c/o Mr. Andrew Veniopoulos

8 East 79th Street

New York, NY 10075

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου