Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Σεΐχης από το Ντουμπάι αγόρασε ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, 2020

O σεΐχης Χαμέντ μπιν Χαλίφα αλ Ναχιάν (δεξιά στη φωτ., δίπλα στον έως τώρα ιδιοκτήτη της ομάδας, Μοσέ Χογκέγκ) κατέστησε σαφές ότι έρχεται στο Ισραήλ όχι μόνο προσβλέποντας στο κέρδος, αλλά και για να αλλάξει τις καρδιές και τη σκέψη των Ισραηλινών.

Εκ πρώτης όψεως, έμοιαζε σαν κατασκευασμένη είδηση, κάτι σαν τα γνωστά πλέον fake news. Απεδείχθη, όμως, ότι ήταν πέρα για πέρα αληθινή, αλλά δεν έπαψε να ξαφνιάζει τους Ισραηλινούς: Αραβας, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι, εξαγόρασε το 50% της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεϊτάρ της Ιερουσαλήμ. Ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί να αγοράσει Αραβας δισεκατομμυριούχος κάποια επιχείρηση του Ισραήλ. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για κάτι τόσο δημοφιλές όσο μια ομάδα όπως η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, που συμμετέχει στο εθνικό πρωτάθλημα του Ισραήλ.

Αλλά ούτε και ως επιχείρηση είναι το είδος που θα περίμενε κανείς να την εξαγοράσει ένας Αραβας. Η Μπεϊτάρ έχει δεσμούς με το κυβερνών κόμμα Λικούντ, φημίζεται για τις εθνικιστικές θέσεις της, αλλά και για την πάγια τακτική της να κρατάει τους Αραβες μακριά. Περιήλθε ωστόσο σε αραβικά χέρια καθώς η ομάδα, την οποία αγόρασε ο Μοσέ Χογκέγκ έναντι 7 εκατ. δολαρίων το 2018, έχει μακρά ιστορία οικονομικών προβλημάτων και χρόνιο πρόβλημα χρέους.

Δεν πρόκειται, πάντως, για μια απλή επένδυση σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Αποτελεί προάγγελο μεγάλων πολιτισμικών και οικονομικών αλλαγών στο Ισραήλ. Ο έως τώρα ιδιοκτήτης της ομάδας, Μοσέ Χογκέγκ, ο οποίος διατηρεί το υπόλοιπο 50%, αγόρευσε τη συμφωνία σε «πρώτο πραγματικό καρπό» των δεσμών ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποτελεί, άλλωστε, και ένα εντυπωσιακό κοινωνικό πείραμα καθώς ο νέος εταίρος του Χογκέγκ, ο σεΐχης Χαμέντ μπιν Χαλίφα αλ Ναχιάν, κατέστησε σαφές ότι έρχεται στο Ισραήλ όχι μόνο προσβλέποντας στο κέρδος, αλλά και να αλλάξει τις καρδιές και τη σκέψη των Ισραηλινών.

Ο σεΐχης δεν φαίνεται να πτοείται από τις απειλές μελών της La Familia, μιας απροκάλυπτα ρατσιστικής ομάδας οπαδών της Μπεϊτάρ, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά των Αράβων και έχουν ορκιστεί να τορπιλίσουν τη συμφωνία. Τους προκαλεί, αντιθέτως, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους ότι σκοπεύει να προσεγγίσει αυτούς τους «αποπροσανατολισμένους χούλιγκαν που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου».

Η La Familia αποτελεί, βέβαια, μια ακραία μειονότητα μεταξύ των οπαδών της Μπεϊτάρ, ενώ η πλειονότητά τους είναι μετριοπαθείς ψηφοφόροι του Λικούντ και δηλώνουν ευτυχείς που η υπερχρεωμένη ομάδα τους θα λαμβάνει επί 10 χρόνια μια ένεση κεφαλαίου συνολικού ύψους 92 εκατ. δολαρίων. Το πρόβλημα είναι πως αυτή η μικρή ομάδα οπαδών εμπλέκεται και στην πολιτική με αντιδημοκρατικές μεθόδους, όπως οι επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις μεθόδους του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μέχρι στιγμής ο Νετανιάχου έχει αποφύγει να τους καταδικάσει ανοικτά. Μέσα στην εβδομάδα, πάντως, επιχείρησε να καταστήσει σαφή έναν νέο διπλωματικό προσανατολισμό του Ισραήλ, δηλώνοντας σε επίσημο προσκεκλημένο ότι «είναι ενδεικτικό πως ένας Αραβας εξαγόρασε την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και προδίδει πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα».

Πράγματι βρίσκονται παντού σε εξέλιξη αλλαγές. Την ημέρα που ανακοινώθηκε η εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Ρον Ντόρμερ, διεμήνυσε κάτι ανάλογο στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου που εξέφρασαν ανησυχία για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μιλώντας σε δημοσιογράφο του δικτύου MSNBC, ο Ντόρμερ τόνισε πως το Ισραήλ δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πώληση των αεροσκαφών. Την ίδια θέση έσπευσαν να υιοθετήσουν αφενός η Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων, αλλά και άλλες αμερικανικές οργανώσεις φίλα προσκείμενες στο Ισραήλ.

Την ίδια ημέρα, εκατοντάδες Ισραηλινοί επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στο Ντουμπάι στην πρώτη σύνοδο κορυφής Ισραήλ – Εμιράτων για το μέλλον της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο σουλτάνος Αχμέντ μπιν Σουλαγέμ, πρόεδρος της DP World, ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους ότι η εταιρεία του συνομιλεί με την ισραηλινή εταιρεία DoverTower, με σκοπό να αναλάβουν από κοινού τη διαχείριση του λιμένος της Χάιφας, ιστορικής σημασίας εμβληματικού περιουσιακού στοιχείου του Ισραήλ εξίσου σημαντικού όσο και η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Οπως τόνισε, «οι λιμενικές εγκαταστάσεις θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνδέσουμε τα λιμάνια της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή».

Οι δύο εταιρείες διερευνούν, άλλωστε, τη δυνατότητα μιας άμεσης σύνδεσης ανάμεσα στο Εϊλάτ, το λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, και στο Τζεμπέλ Αλί, το κύριο λιμάνι του Ντουμπάι στον Περσικό Κόλπο. Ετσι ο σουλτάνος Μπιν Σουλαγέμ εκτιμά πως αρχικά το διμερές εμπόριο ανάμεσα στα Εμιράτα και στο Ισραήλ θα φτάσει τα 5 δισ. δολάρια. Εχει προηγηθεί εξάλλου από το καλοκαίρι η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου