Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Βρετανία: Χριστούγεννα στη σκιά του «νέου στελέχους» του κορωνοϊού

Κυριακή, 20-12-2020

AP Photo/ Alberto Pezzali

Νέο αυστηρό lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιοανατολική Αγγλία επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση, μπροστά στην εκτόξευση των κρουσμάτων της COVID-19, η οποία αποδόθηκε σε «νέο στέλεχος» του νέου κορωνοϊού που «δεν αυξάνει την επικινδυνότητα», αλλά «την μεταδοτικότητα» της επιδημίας.

«Φαίνεται ότι αυτή η εξάπλωση (της επιδημίας) τροφοδοτείται πλέον από μία νέα παραλλαγή του ιού», που μεταδίδεται «πολύ ευκολότερα», «μέχρι και κατά 70%», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι τίποτε δεν δείχνει ότι «αυτή η παραλλαγή είναι περισσότερο θανατηφόρα» ή περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ επέκρινε αυστηρά την εισαγωγή των περιοριστικών μέτρων την τελευταία στιγμή, τονίζοντας ότι αυστηρότερα μέτρα θα έπρεπε να έχουν εφαρμοσθεί νωρίτερα.

Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Επίσης απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους. Παμπ, εστιατόρια και μουσεία ήταν ήδη κλειστά από το προηγούμενο σαββατοκύριακο.

Οι αρχές είχαν επιτρέψει την συνάντηση μέχρι τριών νοικοκυριών για πέντε ημέρες τα Χριστούγεννα. Πλέον, κάθε συγκέντρωση απαγορεύεται στις ζώνες που έχουν υπαχθεί στο Επίπεδο 4, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι εορταστικές συγκεντρώσεις θα επιτραπούν για μία μόνο ημέρα, στις 25 Δεκεμβρίου.

«Δεν είχα άλλη επιλογή»

«Με βαριά καρδιά πρέπει να σας πω ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα Χριστούγεννα να εξελιχθούν όπως προβλέπαμε», εξήγησε ο Μπόρις Τζόνσον. «Δεν είχα άλλη επιλογή», συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου, της οποίας είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με υπουργούς του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη εξάπλωση της επιδημίας μέσω του «νέου στελέχους του ιού», ανακοίνωσαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές. Πληθώρα μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 έχουν παρατηρηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς αυτή η νέα παραλλαγή «διαδίδεται ταχύτερα», αλλά επίσης έχει εξελιχθεί σε «κυρίαρχη» μορφή του κορωνοϊού. Εμφανίσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ και είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και του 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία, έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, μαζί με την Ιταλία, η πλέον πληγείσα από την επιδημία χώρα της Ευρώπης με περισσότερους των 67.000 νεκρούς. Το όριο των 2.000.000 κρουσμάτων ξεπεράσθηκε σήμερα.

«Πολύ σοβαρές» οι επιπτώσεις στο εμπόριο

Η Χέλεν Ντίκινσον, η επικεφαλής της βρετανικής ομοσπονδίας εμπόρων, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες των σημερινών αποφάσεων θα είναι «πολύ σοβαρές». «Απέναντι στην προοπτική απώλειας 2 δισεκατομμυρίων λιρών σε πωλήσεις εβδομαδιαίως για τρίτη συνεχή φορά αυτόν τον χρόνο, πολλά καταστήματα θα βρεθούν σε δυσχερή θέση και πολλές χιλιάδες θέσης εργασίας θα απειληθούν», πρόσθεσε, ζητώντας επιπλέον οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για τον κλάδο.

Μέτρα σε Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία

Όπως στην Αγγλία, μέτρα lockdown θα εφαρμοσθούν από την Κυριακή στην Ουαλία, σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Η Βόρεια Ιρλανδία θα επιστρέψει σε lockdown αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Η Σκωτία εφαρμόζει περιορισμούς Επιπέδου 4 από τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ ανακοινώθηκαν αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχεται δριμείες επικρίσεις από την αρχή της επιδημίας για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Αφού επένδυσε, χωρίς αποτελέσματα, στην μαζική πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ που χαρακτηρίζεται φιάσκο από τους επικριτές της, η κυβέρνηση Τζόνσον ποντάρει πλέον στην εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων MHRA ετοιμάζεται, μετά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech να εγκρίνει στις 28 ή στις 29 Δεκεμβρίου ένα δεύτερο εμβόλιο, αυτό της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Το σχόλιο του Ηλ. Μόσιαλου για τη μετάλλαξη

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού, η οποία έχει αυξηθεί στη Βρετανία. Ωστόσο, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη.

Ως προς το εμβόλιο, σημείωσε ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοι εκτιμούν πως η δράση του δεν επηρεάζεται από τη μετάλλαξη.

Μέρκελ: Δείτε τους δικούς σας μέσω βιντεοκλήσης

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προέτρεψε τους πολίτες της χώρας της να αποφύγουν τις επισκέψεις σε συγγενείς αυτά τα Χριστούγεννα και να προτιμήσουν τις βιντεοκλήσεις, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Γερμανία κατέγραψε περισσότερα από 31.000 νέα κρούσματα και 702 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου