Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Ανοιχτές εκκλησίες και λειτουργίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων ζητά με επιστολή του προς τη διαρκή Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός

  Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, 2020

Κάτσε καλά Δέσποτα, εσύ τα "έφαγες τα ψωμιά σου",
μη πάρεις κόσμο στο λαιμό σου paneliakos.com

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης (στην από 8/12 επιστολή του) δηλώνει ότι μεταφέρει το αίτημα του λαού του, ώστε τηρουμένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να λειτουργήσουν οι ναοί –κάποιοι από τους οποίους χωρούν χίλια και πλέον άτομα- με συμμετοχή ελαχίστων πιστών.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας στο κείμενο της επιστολής του διερωτάται γιατί την στιγμή που  επιτρέπεται η έξοδος για σωματική άσκηση,  αγορές και άλλες δραστηριότητες, απαγορεύεται στους χριστιανούς να μεταβαίνουν στους ναούς για να εκκλησιαστούν και να προσκυνήσουν. Χαρακτηριστικά αναφέρει «ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση».

Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στα «σαρανταλείτουργα» που τελούνται αυτήν  την χρονική περίοδο (από τις 6.00 έως τις 8.00 το πρωί)  και στα οποία μετέχει εξαιρετικά μικρός αριθμός πιστών.

Το πλήρες κείμενο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ηλείας έχει ως εξής:

«Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,

Σεβασμιώτατοι άγιοι Σύνεδροι,

‘Ελαβα το ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της 7-12-2020 με την αποστολήν της νέας ΚΥΑ της Κυβερνήσεως περί παρατάσεως των μέτρων προστασίας από τον κίνδυνον της περαιτέρω διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι 14 Δεκεμβρίου και θα πειθαρχήσουμε.

Όμως πρέπει να επισημάνω τις αντιδράσεις Χριστιανικών Συλλόγων και Σωματείων- έχετε λάβει και εσείς πρόσφατα τέτοιες διαμαρτυρίες – αλλά και Χριστιανών μου, οι οποίοι διαμαρτύρονται δια το κλείσιμο των Εκκλησιών μας. Νομίζω δε δικαίως.

Διότι, ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση. Βεβαίως με όλες τις προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις και ολίγοι σε κάθε Ναό). ΝΑΙ, στους μεγάλους Ναούς που χωράνε χίλιοι και πλέον Χριστιανοί ας επιτραπή να εισέλθουν λιγότεροι από 100,50. Αλλά να μπουν μερικοί μέσα. Δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς. Τώρα μάλιστα γίνονται τα σαρανταλείτουργα το πρωί (6-8 π.μ.). Λίγοι Χριστιανοί συνήθως πηγαίνουν. Ας μη εμποδίσουμε 5 ή 10 ή και 15 Χριστιανούς να λάβουν μέρος.

Μακαριώτατε και Άγιοι Αδελφοί,

Θα τα τηρήσουμε τα μέτρα, αλλά να επιτραπή ο Εκκλησιασμός ολίγων Χριστιανών. Διότι, όπως το βλέπετε και το ζήτε και εσείς, δεν έχουμε μόνον εμείς οι Αρχιερείς και οι ιερείς μας πίεσι των Χριστιανών μας, αλλά πολλοί εξ αυτών εναντιώνονται και κατά της Κυβερνήσεως. Οι Κυβερνώντες είναι Χριστιανοί. Ας το προσέξουν και αυτό.

Επί τούτοις διατελώ»

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Χριστουγεννιάτικη λειτουργία με λίγους πιστούς

ΑΝΟΙΧΤΟΊ ΟΙ ΝΑΟΙ ΜΟΝΟ ΑΝΗΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΩΝ

ΕΝΝΕΑ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ – 25 ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Το άνοιγμα των εκκλησιών μόνο για δύο ημέρες, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι εκκλησίες θα ανοίξουν με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται εντός των ναών.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες έως 9 πιστοί, ενώ για τους μητροπολιτικούς ναούς θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 25 πιστών.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο την ημέρα των Θεοφανείων.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε κατά την αρχική τοποθέτησή του:

«Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο».

Από την Εφημερίδα του Πύργου: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου