Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Σύνοδος Κορυφής : Ωρα αποφάσεων για την Ευρώπη – Θα δείξουν κυρώσεις οι ΥΠΕΞ;

 Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, 2020

Αύριο το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συζητά για τις κυρώσεις στην Τουρκία – Τα σενάρια

Σύνοδος Κορυφής : Ωρα αποφάσεων για την Ευρώπη – Θα δείξουν κυρώσεις οι ΥΠΕΞ; | tovima.gr

Ησυνεδρίαση αύριο Δευτέρα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 10 Δεκεμβρίου αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων για την Τουρκία.

Παίζει τα ρέστα της

Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα με τη στάση της έχει καταστήσει μονόδρομο την επιβολή κυρώσεων, καθώς δεν διστάζει να προχωρήσει στην έκδοση Navtex μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου παραμονές της Συνόδου Κορυφής, ενώ εξέδωσε Navtex για άσκηση με πυρά νότιοανατολικά της Κρήτης αύριο Δευτέρα όπου θα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

Ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας είναι το γεγονός ότι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» και σχεδιαστής του τουρκολιβυκού συμφώνου Τζιχάτ Γιαϊτζί μιλώντας στην Καθημερινή, αμφισβητεί ανοιχτά και χωρίς κανένα πρόσχημα το μισό Αιγαίο θέτοντας ζήτημα για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες!

Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  παίζει τα ρέστα της και τα μηνύματα που στέλνει είναι άκρως απειλητικά. Μένει να φανεί πως η ΕΕ θα αντιμετωπίσει αυτή την επικίνδυνη κατάσταση.

Οι προσδοκίες

Η Ελλάδα και η Κύπρος ζητούν κυρώσεις καθώς εκτιμούν ότι η διορία που έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο η ΕΕ στην Τουρκία ουσιαστικά έδειξε ότι η γειτονική χώρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω από τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα σε δύο κράτη μέλη της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Νίκος Δένδιας έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο από τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιώντας τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του της ΕΕ προκειμένου να ενισχύσει το μπλοκ των δυνάμεων εντός της ΕΕ που θέλουν κυρώσεις.

Χαραμάδα προσδοκιών για κυρώσεις άφησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με δήλωσή του την Παρασκευή λέγοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία κάνοντας σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν θα μείνουν στα λόγια αυτή τη φορά αν η Άγκυρα δεν αλλάξει συμπεριφορά.

Τα σενάρια

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις συγκλίνουν στη διαπίστωση πως ως προς τις κυρώσεις και το χρονοδιάγραμμα επιβολής τους η ΕΕ αναμένεται να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με τη Σύνοδο του προηγούμενου Οκτωβρίου ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές που θα φτάσει αυτό το βήμα.

Θα πρόκειται για ήπιες κυρώσεις όπως λέει ένα από τα επικρατέστερα σενάρια; Θα είναι σκληρότερες με την προειδοποίηση πως θα ενεργοποιηθούν στην αμέσως μετά τη Σύνοδο επόμενη τουρκική πρόκληση και όχι αυτόματα;

Σύμφωνα με το διεθνολόγο Κώστα Φίλη η ΕΕ προσανατολίζεται στο να δείξει στην Τουρκία «πορτοκαλί κάρτα», καθώς έδειξε την «κίτρινη κάρτα» με την προειδοποίηση για κυρώσεις τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά θα αποφύγει να δείξει τώρα απευθείας «κόκκινη κάρτα».

Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει παραπέμψει στις αποφάσεις του Οκτωβρίου αλλά και στην αναφορά Μητσοτάκη για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία κατά τη σύνοδο του Νοεμβρίου, θέμα το οποίο κρατάει ψηλά στην ατζέντα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξαπολύοντας βέλη κατά της Γερμανίας.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα κινούνται σε οριακό επίπεδο και ουσιαστικά η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου αποτελεί ένα σταθμό για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, κάτι σαν την ώρα της αλήθειας τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία.

Τουρκικές απόπειρες επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ

Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία εκτός από το να δυναμιτίζει το κλίμα τα τελευταία 24ωρα στέλνοντας απειλητικά μηνύματα σε Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες επιχειρεί να ελιχθεί διπλωματικά κάνοντας προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Israel Hayom», στενός σύμβουλος του Ερντογάν αναμένεται να δημοσιεύσει αύριο, Δευτέρα, πρόταση για συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, η οποία θα αποτελεί επέκταση των θαλάσσιων συνόρων που συμφώνησε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Η κίνηση αυτή που προαναγγέλλεται αποτελεί τη δεύτερη τέτοια απόπειρα τους τελευταίους μήνες από την πλευρά της Τουρκίας. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσίευμα σε φιλικό στον Ερντογάν ΜΜΕ γινόταν λόγος για μυστικές συνομιλίες Τούρκων αξιωματούχων και της Μοσάντ και Τούρκων ομολόγων τους.

Πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Israel Hayom», ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα θα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, κάθε πρόταση που έρχεται σε βάρος της Κύπρου δεν είναι σημείο εκκίνησης.

«Η Κύπρος είναι σύμμαχος του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου