Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

1.251 νέα κρούσματα, 600 διασωληνωμένοι, 89 νεκροί λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, 2020

Ευρωκίνηση

Πολη-φάντασμα η πολη του Πειραια λογω του περιορισμου της απαγορευσης της κυκλοφοριας λογω κορωνοϊού. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

ΑΘΗΝΑ. Στα 1.251 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε απόψε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116.721, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Τα 5.007 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31.293 (26,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 600 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 167 (27,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 668 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.092 θανάτους συνολικά στη χώρα, 1.237 (40%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δεκαήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

Την ίδια στιγμή, βάσει των χθεσινών ανακοινώσεων σε δεκαήμερη προληπτική μεν, υποχρεωτική δε, καραντίνα θα μπαίνουν όλοι όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατά το διάστημα από τις 18 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα, οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών και θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο.

Από το μέτρο της προληπτικής καραντίνας δεν εξαιρείται κανείς - είτε πρόκειται για φοιτητή που επιστρέφει για τις εορτές από το εξωτερικό, είτε για κάποιον που ταξιδεύει για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους.

Η ανακοίνωση της προληπτικής δεκαήμερης καραντίνας πάντως έχει προκαλέσει μπαράζ αλλαγών στα εισιτήρια όσων είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν μετά την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα, που σπεύδουν τώρα να αλλάξουν τα εισιτήριά τους για μία με δύο μέρες νωρίτερα, ώστε να μην υπαχθούν στο μέτρο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι τα SMS θα συνεχίσουν να ισχύουν, ενώ θα εξεταστεί αν μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο κυκλοφορίας τις ημέρες των εορτών.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο, θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Επίσης, θα εξεταστεί το θέμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

«Εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ»

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ήταν πιο αργή από όσο αναμενόταν η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Οπως είπε, είναι αυξημένη η κινητικότητα κατά 20% στο δεύτερο lockdown, σε σύγκριση με το πρώτο. Επεσήμανε, πάντως, ότι υπάρχει σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας πως οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.609 κρούσματα έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου και έναντι 2.674 κρουσμάτων στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4.008 ανθρώπους έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343 έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, «με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώσουν ζωές».

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου