Ο Νιόνιος της ελληνικής μουσικής σκηνής, ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο που γράφεται μουσική απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι μπορεί να γοητεύσει.

Στα 75 του χρόνια ο Σαββόπουλος εύχεται «να είμαστε καλά, να ανταμώνουμε» και ξεκινάει να τραγουδάει «Εμείς του ’60 οι εκδρομείς».

Τραγούδια γραμμένα δεκαετίες πίσω και όμως τόσο σημερινά και με νοήματα που θα συγκινούν κάθε εποχή.

Διαμάντια που μεγάλωσαν γενιές και εντυπωσιάζουν ακόμα για την αλήθεια τους και την ειλικρίνεια που κρύβουν στους στίχους τους.

Χαρούμενος που ανταμώνουμε στο MEGA

«Χαρούμενος που ανταμώνουμε σε αυτές τις μουσικές βραδιές που οργανώνει το μεγάλο κανάλι» ανέφερε ο τραγουδοποιός στην έναρξη της βραδιάς και σύστησε στο κοινό τους συνεργάτες του.

Δίπλα του οι «δαίμονες» όπως χαρακτήρισε δύο από τους πιο σημαντικούς έλληνες μουσικούς, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου και τον Σταύρο Λάντσια.

Μαζί του ακόμα οι ταλαντούχοι Σάκης Ντοβόλης, Κλαυδία Παπαδοπούλου και Αλεξάνδρα Σιετή.

«Σας ευχόμαστε μια φωτεινή νύχτα, ασπαζόμαστε τα μαγουλάκια σας, και καλά να τα περάσετε» ανέφερε πριν ερμηνεύσει την υπέροχη «Θαλασσογραφία».

Ήμουν και εγώ στο Woodstock

Ανάμεσα στα τραγούδια που επέλεξε να ερμηνεύσει ο Σαββόπουλος από την τεράστια δισκογραφία του είναι και το «Άγγελος Εξάγγελος», ένα τραγούδι του 1972, διασκευή από τον Μπομπ Ντίλαν.

«Αυτό το τραγούδι είναι του Ντίλαν το είχα μεταφράσει τότε που ήταν το Woodstock. Στην σκηνή του Woodstock είχαν ανέβει εκείνα τα θεϊκά τσογλάνια, ο Jimi Hendrix, η Janis Joplin και μας έδειξαν με τη μαγεία τους, δηλαδή το παίξιμό τους, ότι κάτω από την εξέγερση στα πανεπιστήμια και κάτω από τις καταλήψεις, υπήρχε η αξεδίψαστη δίψα, ο πυρετός του ουρανού.

»Μια φλεγόμενη αγάπη. Εμένα όλοι αυτοί με είχαν επηρεάσει από νωρίς και μάλιστα κάποια στιγμή χωρίς να το συνειδητοποιήσω έκλεψε 6 μουσικά μέτρα από ένα τραγούδι του Ντίλαν», σημείωσε ο σπουδαίος καλλιτέχνης.

Στιγμές από την παγκόσμια μουσική ιστορία, στιγμές που τον ενέπνευσαν και μετά από εκείνον δεκάδες καλλιτέχνες στην Ελλάδα.

Στην σκηνή του MEGA ωστόσο ακούστηκαν και άλλα τραγούδια σταθμοί, όπως το «With a little help from my Friends» των John Lennon και Paul McCarthy αλλά και το «Παιδιά που Χάθηκαν» σε στίχους και μουσική του Διονύση Σαββόπουλου.

Μελωδίες σκαρφισμένες στη φυλακή

«Κάποτε βρέθηκα και εγώ στη φυλακή για πολιτικούς λόγους». Άλλοι ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο αλλά και για μένα ήταν δύσκολα γιατί με έριξαν σε ένα κελί και δεν πέρναγε η ώρα. Σε κάποια στιγμή βλέπω από τον φεγγίτη του κελιού το υπερυψωμένο δωμάτιο του αξιωματικού υπηρεσίας. Από το ταβάνι κρεμόταν ένα φωτιστικό. Ήταν το ακριβώς ίδιο φωτιστικό που είχαμε στο πατρικό μου σπίτι στο σαλόνι. Μου φάνηκε σαν να ήρθε ένα φως από τα παιδικά μου χρόνια και να με βρήκε στη φυλακή. Ένιωσα μια παρηγοριά. Έχω, μπορώ να πω, γλυκές αναμνήσεις από τη φυλακή. Ακόμα και μέσα στη φυλακή έγραφα τα τραγούδια. Ήταν δύσκολα χρόνια».

Με αυτά τα λόγια ο Διονύσης Σαββόπουλος ερμήνευσε το τραγούδι «Η Δημοσθένους λέξις». Τον ερμηνευτή συνόδεψε στη μουσική σκηνή του MEGA, ο Χρήστος Δάντης.

Η ιστορία πίσω από τη «Συννεφούλα»

Ο Διονύσης Σαββόπουλος εξηγεί από πού πήρε την έμπνευση για τη «Συννεφούλα», κάνοντας μια βόλτα στο παρελθόν του, όταν ήταν έφηβος.

Τότε, μια ταινία του Τρυφώ στην οποία έπαιζε ένα βαλς, αλλά και «μια τσαπερδόνα που τον ταλαιπωρούσε εκείνη την περίοδο», υπήρξαν η αφορμή για να σκαρφιστεί για πρώτη φορά τα στιχάκια της «Συννεφούλας».

«Κράτησα την ιδέα, και αργότερα έβαλα άλλη μουσική πιο ταιριαστή σε αυτούς τους ευτυχο-δυστυχισμένους στίχους και έγινε το εξής τραγουδάκι», είπε πριν αρχίσει να παίζει την αγαπημένη «Συννεφούλα».

Όταν η Σωτηρία Μπέλλου τραγούδησε ποπ

Ο Διονύσης Σαββόπουλος γοητεύει το κοινό του MEGA όχι μόνο με τα τραγούδια του αλλά και με τις υπέροχες ιστορίες του. Μια τέτοια για την δημιουργία του υπέροχου «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια» θυμήθηκε στο «Σπίτι με το MEGA».

«Κατά καιρούς έχω κάνει διάφορες φιλότιμες προσπάθειες να γράψω και εγώ ένα ζεμπέκικο, ένα χασάπικο, ένα τσάμικο. Με την πρώτη μου προσπάθεια ψάρωσα. Είχα γράψει εκείνο το ‘Αεροπλάνα και βαπόρια’ και είχα φωνάξει την αξέχαστη Σωτηρία Μπέλλου να το τραγουδήσει. Ήρθε και το είπε θεϊκά και συγκινήθηκα πολύ. Έλεγα από μέσα μου ότι επιτέλους κατάφερα και εγώ να γράψω ένα λαϊκό τραγούδι. Τελειώνοντας ήρθε η Σωτηρία και μου είπε ‘Αχ ρε Διονύση. Με έκανες να τραγουδήσω και ποπ. Πάντως το έβαλε στο ρεπερτόριο της και το έλεγε πάντα».

Ο τραγουδοποιός στη συνέχεια καλωσόρισε στη σκηνή τον Μανώλη Μητσιά για τον οποίο είπε: «Αυτή τη φορά θα το ακούσουμε από ένα φίλο και πολύ καλό και σεμνό τραγουδιστή. Να φανταστείτε ότι όταν ήταν νέος έψελνε στην εκκλησία».

«Σχεδόν 75 ετών…»

Μια ευχή έδωσε στους τηλεθεατές τού «Σπίτι με το MEGA» ο Διονύσης Σαββόπουλος μέσα από την τηλεοπτική του συναυλία.

«Να είναι χρυσά τα όνειρά σας και να είμαστε πάντα καλά να ανταμώνουμε», είπε ο σπουδαίος ερμηνευτής και ερμήνευσε το τραγούδι «Εμείς του ’60 οι εκδρομείς».

Και τι ζητάω

Τραγούδια φίλων του τραγουδοποιών ερμήνευσε ο Σαββόπουλος συγκινώντας τους τηλεθεατές.

Δύο μεγάλες επιτυχίες που ο ίδιος έχει τραγουδήσει στο παρελθόν και έχει αγαπήσει πολύ το κοινό επέλεξε ο Διονύσης Σαββόπουλος για τη μουσική βραδιά στο MEGA.

To «Και τι ζητάω» του αείμνηστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και το «Να με προσέχεις» του Νίκου Πορτοκάλογλου χάρισε στους τηλεθεατές της εκπομπής και συγκίνησε με την ερμηνεία του.

«Να είμαστε καλά, να ανταμώνουμε»

Ο σπουδαίος δημιουργός αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές που του κράτησαν παρέα για περισσότερες από τρεις ώρες με το «Hey Jude» των John Lennon και Paul McCarthy.

Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι δούλεψαν μαζί προκειμένου να γίνει αυτή η τηλεοπτική συναυλία, μουσικούς, καλεσμένους και φυσικά το MEGA, ο Διονύσης Σαββόπουλος έκλεισε μια ευχή.

«Να είμαστε καλά να ανταμώνουμε».

in.gr