Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Τα έξι μεταχειρισμένα F-35. Από το ΒΗΜΑτοδοτης

   Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, 2020

Τα έξι μεταχειρισμένα F-35 | tovima.gr

ΟΑμερικανός επίσημος που έφθασε εν μέσω πανδημίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας  (φορώντας τη μάσκα του) συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ δεν ήταν άλλος από τον υφυπουργό Άμυνας Κλαρκ Κούπερ. Οι Αμερικανοί επρόκειτο να συζητήσουν με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου τη διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας και βεβαίως τα εξοπλιστικά. Δεν πρόκειται να επεκταθώ στην ατζέντα της συζήτησης, παρά μόνον να αναφερθώ σε ένα θέμα που απασχόλησε και τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, όπως έμαθα…

Υπήρξε εκτενής συζήτηση για το ενδεχόμενο διάθεσης στην Ελλάδα έξι μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τα αποθέματα της USAF. Ο υπουργός μού αποκάλυψε ότι η συζήτηση για τα μεταχειρισμένα F-35 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ότι θα υπάρξουν, εάν το πρόγραμμα, προχωρήσει, διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς. Μου είπε ακόμα ότι πράγματι υπάρχουν μεταχειρισμένα F-35. Εδώ θέλω να σημειώσω και τούτα:

Έως τώρα η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι θα δείχνουμε ενδιαφέρον για τα F-35, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper.

Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι για τα Rafale

Την ίδια ώρα βρίσκονται στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την υπογραφή της συμβάσεως με τους Γάλλους για την προμήθεια των 18 Rafale (καινούργιων και μεταχειρισμένων). Όπως μου είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας η σύμβαση θα περάσει λίαν συντόμως από τη Βουλή για ψήφιση. Στο μεταξύ έχουν επιλεγεί οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι και οι πρώτοι 4 ιπτάμενοι μηχανικοί που θα πάνε στην Γαλλία για να εκπαιδευτούν, μόλις εγκριθεί από τη Βουλή η σύμβαση. Αυτοί είναι που θα εκπαιδεύσουν στην Τανάγρα τους υπόλοιπους Έλληνες χειριστές των Rafale.

Όπως καταλαβαίνετε με την ένταξη των Rafale (εντός του 2021) και την πιθανή προμήθεια των μεταχειρισμένων F-35 αλλάζει πλήρως η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά πλήρη υπεροπλία. Παράλληλα με την προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών για τα Mirage-2000-5 κάθε μήνα καθίστανται ενεργά και βρίσκονται σε αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης στο Αιγαίο, δύο αεροσκάφη που βρίσκονταν καθηλωμένα λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών.. Σε λίγους μήνες το σύνολο των Μιράζ της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετούν στο Αιγαίο.

Στις ΜΕΘ δεν είναι χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς

Ενώ ήταν μια «μαύρη» Τρίτη με 2.384 νέα κρούσματα και με 41 θανάτους και με τους διασωληνωμένους να φθάνουν τους  263  και με την πίεση στις ΜΕΘ να αυξάνεται. Ειδικά για την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε (στην τηλεοπτική ενημέρωση των 6 το απόγευμα) η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ για την προσπάθειά τους, η κυρία Κοτανίδου ανέφερε ότι δεν ισχύει ότι πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι που εισέρχονται στις ΜΕΘ. Και πρόσθεσε:

«Φάνηκε ότι το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας. Η καρδιά του συστήματος υγείας, είναι οι ΜΕΘ που καλούνται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι ΜΕΘ είναι το ιατρικό προσωπικό μέχρι τις καθαρίστριες. Δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν την ζωή των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς εν ηρεμία, αλλά για να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους», σχολίασε.

Επιπλέον εκείνο που έμαθα είναι ότι μόνον το 45,7% των ασθενών καταλήγει μέσα στις ΜΕΘ. Το μεγαλύτερο ποσοστό (κάπου 55% ) καταλήγει σε άλλες μονάδες (αρνητικής πίεσης, ΜΑΘ και κοινές κλίνες). Η θνητότητα, μου είπε η κυρία Κοτανίδου, στις μονάδες ΜΕΘ, είναι μικρή σε σχέση με άλλες χώρες και ανέφερε ότι εάν την Τετάρτη παραδοθούν σε λειτουργία  36 κρεβάτια των ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία, τότε οι διαθέσιμες κλίνες στην Αττική θα είναι 66.

Το πρώτο επίσημο δείπνο της Προέδρου

Είναι το πρώτο επίσημο δείπνο προς τιμή αρχηγού κράτους αυτό που θα παραθέσει την Τετάρτη το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah Al Sisi. Ενα δείπνο εν μέσω πανδημίας και lockdown συνεπώς αναμένονται να υπάρξουν πολλές αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα, η Πρόεδρος και όλο το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας έκαναν την Τρίτη τεστ, ενόψει της συνάντησής της με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Δεύτερον, η Προεδρική Φρουρά που θα αποδώσει τιμές θα είναι μόνον 30 εύζωνες από τους 80 που συνήθως απαρτίζεται το τιμητικό άγημα. Τρίτον, στο δείπνο θα παρακαθήσουν μόνον 20  άτομα και βεβαίως ο Πρωθυπουργός με τρεις υπουργούς ήτοι τους κκ. Δένδια, Παναγιωτόπουλο και Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι έξι υπουργοί που φέρνει μαζί του ο Πρόεδρος Σίσι, οι πρέσβεις και ορισμένοι άλλοι. Αλλά η πανδημία έχει και άλλες συνέπειες στο Προεδρικό…

Για παράδειγμα δεν θα μαγειρέψουν το δείπνο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά το μενού το επιμελήθηκε ο σεφ  Αλέξανδρος Παπανδρέου. Και εάν ενδιαφέρεστε τι θα φάνε, μαθαίνω ότι το κύριο πιάτο θα είναι… αρνάκι.

Προσλήψεις στις Ειδικές Δυνάμεις

Αρχίζουν οσονούπω οι προσλήψεις επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 1500 ΕΠΟΠ και 1.000 οπλίτες βραχείας ανακατάταξης. Οι περισσότεροι, μαθαίνω θα ενταχθούν μετά από εκπαίδευση  στις Ειδικές Δυνάμεις. Θα ακολουθήσουν εντός του 2021 και άλλες προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μαθαίνω επίσης ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Για παράδειγμα στην Σχολή Ικάρων θα εισαχθούν ίσως από τους χρόνου, 100 σπουδαστές περισσότεροι.

ΥΕΘΑ ΚΑΜΜΕΝΟΣ Π ΕΓΚΑΙΝΙΑ 14 ΝΕΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΔ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Τον Μάιο αυξάνεται η θητεία

Εντός του 2021 και συγκεκριμένα τον Μάιο αποφασίστηκε να γίνει και η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες για τον Στρατό Ξηράς. Έτσι όλοι οι κληρωτοί είτε υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς, είτε στην Πολεμική Αεροπορία, είτε στο Πολεμικό Ναυτικό, είτε στα σύνορα είτε σε νησιά θα υπηρετούν το ίδιο, 12 μήνες. Ωστόσο δεν έχει φύγει από το τραπέζι και η υποχρεωτική στράτευση στα 18, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Ελληνίδα στο υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας

Ονομάζεται Χριστίνα Ρούτση,  ο πατέρας της κατάγεται από την Πάτρα, η μητέρα της από την Κεραμωτή Καβάλας, είναι 39 ετών, μητέρα δύο παιδιών και αντιπλοίαρχος στο γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό. Είναι παιδί τρίτης γενιάς μεταναστών, που στα 25 της  χρόνια πήρε τη γερμανική υπηκοότητα για να ενταχθεί στο Ναυτικό και σήμερα είναι η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Λέει συχνά πως «στρατιωτικός δεν είναι επάγγελμα, δεν σημαίνει οκτάωρο, αλλά κλίση». Να σημειώσω εδώ ότι στο γερμανικό στρατό υπηρετούν πάνω από 25.000 γυναίκες, από τις οποίες οι 6.000 φέρουν τον βαθμό του αξιωματικού. 

***

Πώς γιόρτασε τα γενέθλιά του ο Χαρδαλιάς


Αφού τον βλέπουμε με τη "μπούρκα".
Ωχχχχχ, τη μάσκα, καλέ, LOL.  paneliakos.com

Την Τρίτη ήταν τα 52α γενέθλια του Νίκου Χαρδαλιά.  Αλλά τέτοια γενέθλια  μέσα σε καιρικές καταστροφές δεν τα έζησε ποτέ, όπως μου είπε, στο παρελθόν. Θα πείτε ότι στα προηγούμενα γενέθλιά του ήταν ήρεμα κοντά στην οικογένεια του και δεν είχε την ευθύνη της προστασίας από σεισμούς καταποντισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες κορωνοϊούς κλπ. Η ημέρα των γενεθλίων του τον βρήκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Χερσόνησο να μετρά τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία, να προετοιμάζει το κυβερνητικό κλιμάκιο (υπό τον κ. Λιβάνιο) που θα επισκεφθεί την Κρήτη για να καταγράψει τις ζημιές. Οι καταστροφές είναι μεγάλες, όπως μου είπε, τόσο που αναγκάσθηκε να εκκενωθούν δύο χωριά, να κατεβάσει στο νησί ένα κλιμάκιο της ΕΚΑΜ, να σταθεί δίπλα στους κατοίκους. Οσο για τα γενέθλιά του, απλώς οι πιο στενοί συνεργάτες  του ετοίμασαν μια μικρή γιορτή μετά… τούρτας.

Γκρίνιες για τον ΕΟΔΥ

Πολλές γκρίνιες, μαθαίνω πως υπάρχουν τελευταίως για τον ΕΟΔΥ και τη δυνατότητα που έχει να διενεργεί μαζικά τεστ σε χώρους υψηλού κινδύνου. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι, όπως μου λένε, που γκρινιάζουν με  τον ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονται σε φυλακές, κυρίως στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν καταγγελίες (και μάλιστα έγγραφες) ότι από τις 22 Οκτωβρίου έπαιρναν συνεχώς τηλέφωνα κι έστελναν μηνύματα σε στελέχη του ΕΟΔΥ προκειμένου να σπεύσουν να κάνουν τεστ σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και σε κρατούμενους. Τελικά το κλιμάκιο πήγε στις 6 Νοεμβρίου κι αφού όμως ο κορωνοϊός είχε «χτυπήσει» εργαζόμενους αλλά και φυλακισμένους.

Ομοίως, δήμοι της περιφέρειας τηλεφωνούν στον ΕΟΔΥ και «ενοχλούν» συνεχώς το υπουργείο Υγείας προκειμένου να πάει κλιμάκιο και να κάνει τεστ σε χώρου υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. γηροκομεία, αλλά βρίσκουν κλειστές πόρτες. Είναι προφανές ότι ο ΕΟΔΥ έχει μεγάλο βάρος να σηκώσει αυτές τις ημέρες. Ομως, αυτό δεν δικαιολογεί την έλλειψη προσωπικού που θα σπεύσει να κάνει μαζικά τεστ για να ξέρουν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση που «χτυπά» η πανδημία και ποια μέτρα πρέπει να πάρουν.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου