Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Απεβίωσε η πρεσβυτέρα και δασκάλα της ελληνικής γλώσσας Ελένη Αλεξοπούλο

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, 2020

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ, η πρεσβυτέρα Ελένη Αλεξοπούλου, αφοσιωμένη σύζυγος και πολύτιμη συνεργάτιδα στο έργο της Εκκλησίας, του πρωτοπρεσβυτέρου Σωτηρίου Αλεξοπούλου, στοργική μητέρα, σεβαστή γιαγιά και αγαπητή από όλους. Ήταν εκ των πλέον αφοσιωμένων και επιτυχημένων διδασκαλισσών της Ελληνικής Γλώσσας επί μακρά σειρά ετών και είχε ενσταλάξει στις καρδιές εκατοντάδων μαθητών και μαθητριών της την αγάπη για την Ελληνική Γλώσσα, τον Ελληνισμό και την Ελλάδα.

Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Ελένη γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1936 στο χωριό Σχίνοι της Ολυμπίας εκ γονέων Διονυσίου και Βασιλικής Χρονοπούλου. Μετανάστευσε με τους γονείς και τα αδέλφια της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1954. Το 1961 εισήχθη στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, η οποία λειτουργούσε ως Παιδαγωγική Ακαδημία φυτώριο Διδασκαλισσών της Ελληνικής Γλώσσας οι οποίες μετά την αποφοίτησή τους υπηρετούσαν στα Ημερήσια και Απογευματινά Ελληνικά Σχολεία των κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Απεφοίτησε από την Ακαδημία το 1964 με άριστα και εκφώνησε τον αποχαιρετιστήριο λόγο εκ μέρους της αποφοιτήσασας τάξης της, ενώ το ίδιο έτος παντρεύτηκε τον Σωτήριο Αλεξόπουλο απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Ηταν ο πρώτος γάμος ο οποίος τελέσθηκε στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής.

Ο π. Σωτήριος χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος και διορίσθηκε από την Αρχιεπισκοπή στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην πόλη Lewiston του Μέιν. Εκεί η αείμνηστη πρεσβυτέρα Ελένη διοργάνωσε και διεύθυνε το Ελληνικό Σχολείο, το κατηχητικό Σχολείο, τη Νεολαία, το Χορευτικό Συγκρότημα, τη χορωδία του ναού σημαδοτοτούσα τη διακονία 48 ετών στο πλευρό του αγαπημένου της συζύγου π. Σωτηρίου Αλεξοπούλου, ενώ εξέδωσε και σε εικονογραφημένο βιβλίο 150 σελίδων τη ζωή και τη δράση της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Lewiston Μέιν.

Το έτος 1973 ο π. Σωτήριος μετατέθηκε στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ στην οποία ιεράτευσε ευδοκίμως επί 25 έτη και μαζί του και η πρεσβυτέρα Ελένη η οποία ανέλαβε τη διεύθυνση και τη διδασκαλία του Ελληνικού και κατηχητικού Σχολείου, προήγαγε τον Ελληνικό Πολιτισμό και τα Ελληνικά Γράμματα και επί ημερών τους η κοινότητα του Αγίου Φιλίππου γνώρισε ημέρες προόδου και αίγλης, ενώ η μαρτυρία της κοινότητας έγινε ευρύτερα γνωστή σ' ολόκληρη τη Νέα Αγγλία. Η οικία του π. Σωτηρίου και της πρεσβυτέρας Ελένης ήταν πάντοτε ανοικτή για όλους, ενώ αμέτρητες φορές είχαν φιλοξενήσει και είχαν παραθέσει γεύματα και δείπνα σε ιεράρχες, ιερείς, προξένους και φίλους.


Ο πρωτοπρεσβύτερος Σωτήριος Αλεξόπουλος με την αγαπημένη του πρεσβυτέρα Ελένη την 25η Μαρτίου κρατώντας σε σεβασμό και καμάρι την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ "Ε.Κ."

Επισημαίνεται ότι στην πόλη της Νάσουα είχαν ιδρυθεί στην αρχή του 20ού αιώνα δύο κοινότητες, η μία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη του Αγίου Νικολάου, καθότι είχε γίνει αυτό που έγινε σε πλείστες όσες κοινότητες ανά την Αμερική με τον διχασμό των λεγόμενων Βασιλικών και Βενιζελικών, ο οποίος είχε δυστυχώς μεταγγιστεί από την Ελλάδα και εδώ στην Ομογένεια. Οι δύο ναοί βρίσκονταν στην ίδια γειτονιά της πόλης, σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Το έτος 1972, όμως, έγινε η συνένωση των δύο κοινοτήτων σε μία. Αγοράστηκε οικόπεδο σε περίοπτη θέση της πόλης, δίπλα ακριβώς από την κεντρική οδική αρτηρία 3 και οικοδομήθηκε ο σημερινός περικαλλής ναός επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Ιακώβου.

Για να μην υπάρχει το αίσθημα ότι η μία εκ των δύο κοινοτήτων «κέρδισε», αποφασίστηκε να εγκαταλειφθούν και τα δύο προηγούμενα ονόματα, δηλαδή του Ευαγγελισμού και του Αγίου Νικολάου και να δοθεί στον νεόδμητο ναό και την ενωμένη κοινότητα το όνομα του Αποστόλου Φιλίππου, με πρώτον ιερέα τον π. Σωτήριο Αλεξόπουλο, ο οποίος θεωρήθηκε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο ως ο πλέον κατάλληλος λόγω του ήπιου χαρακτήρα και του ενωτικού και ειρηνευτικού του πνεύματος και ο οποίος ιεράτευσε στην καινούργια κοινότητα του Αγίου Φιλίππου επί 25 χρόνια.

Ο π. Σωτήριος Αλεξόπουλος ο οποίος είναι σήμερα συνταξιούχος, χαίρει της αγάπης, του σεβασμού και της εκτίμησης όλων και όποτε είναι παρών σε Ακολουθίες στο ναό του Αγίου Φιλίππου οι εκκλησιαζόμενοι περιμένουν υπομονετικά στη σειρά για να τον χαιρετίσουν.

Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Ελένη ήταν αναγνώστρια του «Ε.Κ.» επί μακρά σειρά ετών, ενώ ο π. Σωτήριος εξακολουθεί μέχρι σήμερα.

Καταλείπει τον αγαπημένο της σύζυγο πρωτοπρεσβύτερο Σωτήριο Αλεξόπουλο, τις θυγατέρες της Βασιλική Χριστοπούλου και Κωνσταντίνα Μίρη, πέντε εγγόνια, συγγενείς, φίλους και γνωστούς εδώ και στην Ελλάδα.

Η Εξόδιος Ακολουθία της θα τελεστεί με όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ στη διεύθυνση 500 West Hollis Street, Nashua, NH. 03062.

Το σκήνωμά της θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα από τις 10 έως τις 11 η ώρα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Εξόδιος Ακολουθία, ενώ ο ενταφιασμός της θα γίνει στο κοιμητήριο Woodlawn Cemetery.

Αντί ανθέων οι επιθυμούντες να τιμήσουν τη μνήμη της μπορούν να αποστείλουν χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου ή της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου