Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Βαρώσια: Αποδοκιμασία της επίσκεψης Ερντογάν από Ε.Ε.

 Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, 2020

varosia-apodokimasia-tis-episkepsis-erntogan-apo-e-e0

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» αντί μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει με δήλωσή του προ ολίγου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια. «Από αυτήν την άποψη, αποδοκιμάζουμε τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής  των Βαρωσίων και δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» σημειώνει ο κ. Μπορέλ.

Η πλήρης δήλωση αναφέρει: «Οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο, και που απαιτείται η ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση και για την επανένωση, στη βάση της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων.

Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα το ψήφισμα 550 (1984) και το 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συνεισφέρει χειροπιαστά και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος ευνοϊκού για διαπραγματεύσεις. Το μήνυμα της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρο: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση αντί μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από αυτήν την άποψη, αποδοκιμάζουμε τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια και δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να ανακληθούν επειγόντως. Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου