Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Πρόβλημα με εργάτες στα λιοστάσια- Φθίνουσα η πορεία της τιμής ελαιολάδου

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, 2020

Η έλλειψη έχει να κάνει τόσο με τον κορωνοϊό όσο και με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δουλειά είναι ιδιαίτερα δύσκολη και την αναλάμβαναν συνήθως Αλβανοί που όμως λόγω πανδημίας στην πλειονότητά τους βρίσκονται στη χώρα τους. Έτσι πολλά ελαιοτριβεία προσφεύγουν στη λύση της παλέτας, του μεγάλου πλαστικού κυτίου των 320 κιλών, καταργώντας το τσουβάλι στο χωράφι.

Η φετινή ποσότητα είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι με πολύ καλή ποιότητας ελαιολάδου αλλά η τιμή δείχνει ότι ακολουθεί φθίνουσα πορεία, μεταξύ 2,60 και 2,40. Βέβαια η τιμή και φέτος όπως και πέρυσι είναι ανάλογη της οξύτητας του προϊόντος που σημαίνει αν η οξύτητα είναι υψηλή το προϊόν δεν πωλείται.

Και βέβαια ο ελαιοπαραγωγός είναι ο χαμένος στην υπόθεση γιατί το προϊόν του πωλείται σε εξευτελιστική τιμή ενώ ο λαδέμπορας είναι ο μεγάλος κερδισμένος αφού κερδίζει και από την σχέση κιλού – λίτρου αφού αγοράζει φθηνά χίλια γραμμάρια και πουλά ακριβά 830 γραμμάρια, όπως εξηγεί στην εφ. «Πατρίς», παλαιός και μεγάλος ελαιοπαραγωγός.

Αλέξης Τσαουσάκης:  «Δεν υπάρχουν εργάτες»

Υπεύθυνος φόρτωσης

Ο κ. Αλέξης Τσαουσάκης  οδηγός τρακτέρ φόρτωσης ελαιοκάρπου, κάτοικος Βαρθολομιού δήλωσε : «Φέτος έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με την ελαιοσυγκομιδή γιατί δεν υπάρχουν εργάτες λόγω covid. Και εννοώ τα εργατικά χέρια που βρίσκονται κάθε χρόνο στην πλατφόρμα του τρακτέρ και  φορτώνουν τα σακιά  με τον καρπό από το χωράφι στο τρακτέρ. Έτσι φέτος τα περισσότερα ελαιοτριβεία χρησιμοποιούν τις παλέτες , τις λέμε bins, αυτά τα μεγάλα πλαστικά κουτιά που δεν χρειάζονται εργατικά χέρια παρά μόνο φόρτωμα που γίνεται πανεύκολα με το εξάρτημα με τις πηρούνες κάτι σαν κλαρκ που τοποθετούμε πίσω από το τρακτέρ. Επίσης με τα κουτιά αυτά η ελιά «αναπνέει» και δεν «καίγεται» όπως συμβαίνει μέσα στα τσουβάλια. Η παλέτα χωρά 320 κιλά, δηλαδή περίπου 6 τσουβάλια και ανάλογα με την περιοχή βγάζει και το αντίστοιχο λάδι. Από 60-80 κιλά, επαναλαμβάνω ανάλογα με την περιοχή».

Μειωμένη ποσότητα

Αναφερόμενος στην ποσότητα και την ποιότητα ο κ. Τσαουσάκης τονίζει: «Στην περιοχή μας ειδικά στο Κάστρο η συγκομιδή ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη και συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Βαρθολομιού.  Η ποιότητα του ελαιοκάρπου στο Κάστρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ καλή γιατί δεν υπάρχει δάκος στην περιοχή αλλά υπάρχει πρόβλημα με την ποσότητα που είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 60%. Η συγκομιδή στην περιοχή του Βαρθολομιού έχει ξεκινήσει και μέχρι τέλη Νοέμβρη αρχές Δεκέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί. Για την ώρα στην συγκομιδή με τα χαρτιά λόγω πανδημίας δεν έχουμε πρόβλημα αν εξαιρέσουμε το πρόβλημα με τους εργάτες που δεν υπάρχουν, ή είναι ελάχιστοι σε σχέση με άλλες χρονιές»

Σάκης Μανιανής: «Τιμές: έπεσαν στο 2,70»

Βαρθολομιό Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Βαρθολομιό κ.  Σάκης Μανιανής δήλωσε: «Εμείς στην περιοχή ανοίξαμε από τέλη Σεπτέμβρη γιατί στο Κάστρο η ελαιοσυγκομιδή ξεκινά νωρίς και συνεργαζόμαστε με μεγάλους ελαιοπαραγωγούς. Η παραγωγή σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί αισθητά αλλά ποιοτικά είμαστε καλά ακόμη. Να πω ότι έχει αρχίσει να φαίνεται στον καρπό κάποιο πρόβλημα με δάκο αλλά νομίζω δεν θα επηρεάσει την ποιότητα.Η τιμή ξεκίνησε καλά αλλά σύντομα έπεσε. Ξεκίνησε με 3.40 και έφθασε στο 2.70, τιμή βέβαια ανάλογα με την οξύτητα. Το ανησυχητικό είναι ότι η τιμή έπεσε πολύ γρήγορα. Χρηματιστήριο θυμίζει…και δεν αποκλείεται να πέσει κι άλλο. Και δεν ξέρουμε αν θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα ή κατρακυλήσει. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τους εργάτες στην περιοχή και οι παλέτες είναι το μέλλον στην περιοχή. Η περισυλλογή, το φόρτωμα του τσουβαλιού από το λιοστάσι στο τρακτέρ είναι δύσκολη δουλειά και την αποφεύγουν οι εργάτες. Τώρα όσο για το επάγγελμα του ελαιοτριβέα, είναι ένα επάγγελμα που δεν αμείβεται όπως πρέπει. Δεν αμείβεται για το κεφάλαιο που διαθέτουμε. Δουλεύουμε τέσσερις-πέντε μήνες το χρόνο. Κάνουμε και άλλες δουλειές για να συντηρήσουμε όπως πρέπει το ελαιοτριβείο»

Στέλιος Μανιανής: «Μακάρι να μείνει στο 2,70»

Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου

 

Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Μανιανής συνιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου δήλωσε: «Το ελαιοτριβείο το έχω από το 1987 αλλά μέχρι σήμερα το έχω εκσυγχρονίσει τρεις φορές με αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σέβομαι τον πελάτη και αγαπώ τη δουλειά μου. Σύγχρονα μηχανήματα, καθαρός χώρος, άριστη επεξεργασία. Και συνεχίζουμε για το καλύτερο. Όσο για τις τιμές: μακάρι να μην πέσει κάτω από 2,70 του ευρώ. Όσο για την ποιότητα είναι πολύ καλή.»

Παναγιώτης Μαραγκός, Τραγανό Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου

«Σχέση τιμής -οξύτητας»

«Ο κόσμος λόγω έλλειψης ρευστότητας βιάστηκε να συγκομίσει το λάδι. Αυτή την εποχή ο καρπός παράγει 10% με 16% ανάλογα με την περιοχή. Τέλος Δεκέμβρη το παραγόμενο λάδι, δηλαδή η απόδοση, ξεκινά από 12% έως 22%. Η τιμή είναι πολύ χαμηλή. Ξεκίνησε 2,80 και σήμερα είναι 2,40. Σημαντική διαμόρφωση στην τιμή παίζει και η οξύτητα κάτι που πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε. Δεν ξέρω γιατί την «ανακαλύψανε» τώρα. Λάδι με μηδενική οξύτητα δεν υπάρχει.  Οσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο, τόσο πιο πολλά ελεύθερα λιπαρά οξέα περιέχει το ελαιόλαδο και τόσο περισσότερο υποβαθμίζεται η ποιότητά του. Λάδι υψηλής οξύτητας δεν αγοράζεται!»

Ξηρογιάννης Θανάσης, Ελαιοπαραγωγός

«Λαδέμποροι και παραγωγοί»

«Είμαι  από το 1956 ελαιοπαραγωγός με 8000 ρίζες παλαιάς φύτευσης στο Τραγανό. Παράγω περίπου 9-10 τόνους λάδι ετησίως. Δεν ξεκίνησα ακόμη τη συγκομιδή γιατί η απόδοση είναι χαμηλή. Μετά τις 10 Δεκέμβρη. Προσέξτε: ο παραγωγός πουλά το λάδι στον έμπορο με το κιλό. Ο έμπορος πουλά το λάδι στα ράφια με το λίτρο. Υπενθυμίζω ότι ένα λίτρο είναι 830 γρ. Και το λίτρο πωλείται πάνω από τρία ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι κερδίζουν και από την διαφορά των γραμμαρίων αλλά και από το εύρος της τιμής. Επίσης αναρωτιέμαι. Αφού το λάδι πληρώνεται ανάλογα με την οξύτητά του, τα ελαιοτριβεία πόσα βαρέλια αποθήκευσης μπορεί να έχουν; Μήπως όλα τα λάδια συλλέγονται σε ένα βαρέλι; Άρα ο εμπορος κερδίζει και από τη σχέση οξύτητας -τιμής .»

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου