Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Στενεύει ο κλοιός για την Τουρκία – Το κλίμα στην Ευρώπη δείχνει… κυρώσεις

 Σάββατο, 21 Νοεμβρίου, 2020

Δυναμική υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου διαπιστώνει η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία στον απόηχο του χτεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι στοχευμένες διπλωματικές συνομιλίες που θα έχει ο Ν. Δένδιας την επόμενη εβδομάδα.

Στενεύει ο κλοιός για την Τουρκία – Το κλίμα στην Ευρώπη δείχνει… κυρώσεις | tovima.gr

Στις χτεσινές δηλώσεις των Ευρωπαίων που έδειχναν προς την κατεύθυνση των κυρώσεων, ήρθε να προστεθεί η αποδοκιμασία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν ενώ ζητείται να ανακληθεί η τουρκική απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων.

Αυξάνονται φωνές, ανησυχίες και καταδίκες

Διαφαίνεται ότι αυξάνονται οι φωνές, οι ανησυχίες ή και οι καταδίκες των τουρκικών ενεργειών, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, υπήρξαν κράτη μέλη που μίλησαν με σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας σε αντίθεση με την στάση τους το προηγούμενο διάστημα.

Πηγή ανησυχίας στην ΕΕ είναι το γεγονός ότι πέραν της τουρκικής επιθετικότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, υπάρχει μια ευρεία γκάμα ζητημάτων που ενισχύουν τον προβληματισμό και τη δυσφορία στις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι περιφερειακές κρίσεις από τον Καύκασο και τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, το προσφυγικό, οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων καθώς και η μεταφορά τζιχαντιστών σε άλλες περιοχές, ενισχύουν το κλίμα δυσφορίας στην ΕΕ για τη στάση της Άγκυρας.

Είναι δε χαρακτηριστική η αποστροφή της Άγκελας Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την πανδημία, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους αναφορικά με την Τουρκία ότι «τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν».

Στοχευμένες διπλωματικές συνομιλίες

Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται προκειμένου να πιέσει για την επιβολή κυρώσεων. Μετά το μήνυμα του Νίκου Δένδια πως η Τουρκία δεν αφήνει περιθώρια διαλόγου και πως η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμάσει την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκινάει ορισμένες στοχευμένες διπλωματικές επαφές αυτή την ερχόμενη εβδομάδα με παράγοντες κλειδιά προκειμένου να γείρει αποφασιστικά η πλάστιγκα υπέρ των κυρώσεων στη Σύνοδο της ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Δένδιας θα έχει αυτή την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην οποία θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες συνόδους η Ιταλία ήταν μία από τις χώρες που μαζί με τη Γερμανία έθεταν μπλόκο στις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Επισημαίνεται ακόμη ότι και η Ισπανία ανήκει στην ίδια κατηγορία χωρών με την Ιταλία.

Επίσης, την Πέμπτη, ο υπουργός θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης σε υπουργική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη, μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων της Νότιας Γειτονίας.

Την Παρασκευή, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει, πάντα μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 5ο περιφερειακό φόρουμ, σε υπουργικό επίπεδο, της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που θα πραγματοποιηθεί επίσης στη Βαρκελώνη.

Το δίλημμα για το ΝΑΤΟ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στον απόηχο της παρέμβασης Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ όπου ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα ευρύτερα στο δυτικό κόσμο για το ποια θα έινια στο εξής η σχέση της Δύσης με την Τουρκία, πνεύμα μέσα στο οποίο κινήθηκε και η παρέμβαση του ίδιου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας θα έχει την Πέμπτη προγραμματισμένη  τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η επικείμενη συνομιλία Δένδια με Γενς Στόλτενμπεργκ θα πραγματοποιηθεί ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Χαρακτηριστική του πως πλέον θέτει το ζήτημα η Αθήνα επιδιώκοντας την επιβολή κυρώσεων από τη Σύνοδο της ΕΕ του Δεκεμβρίου, είναι η φράση του Γιώργου Κουμουτσάκου πως «η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν είναι εταίρος, σύμμαχος ή παρίας».

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος

«Αν δεν συμμορφωθεί (σ.σ. η Τουρκία) ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιβολή κυρώσεων» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ο οποίος ωστόσο προέρχεται από το διπλωματικό σώμα και έχει θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος αποτυπώνοντας και το κλίμα που διαμορφώθηκε στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ χτες σημείωσε ότι «η κλεψύδρα της Τουρκίας να διεκδικήσει κατανόηση από την Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος της», συμπληρώνοντας ότι «η ΕΕ είναι πλέον υποχρεωμένη να απαντήσει ποια σχέση θα έχει με την Τουρκία».

Το συμπέρασμα από το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν είναι ένα αυστηρά διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπαϊωάννου, κατέστησε σαφές πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα λάβει υπόψη του τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1-2 Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως υπάρχουν ρητές αναφορές στη νομική βάση των μέτρων αυτών.

Βέβαια σε όλα αυτά δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει την προ μιας εβδομάδας αποκάλυψη του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν θα στηρίξει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου