Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

«Κρατείστε ανοικτό το Νοσοκομείο Αμαλιάδας» – Διαμαρτυρία για την μετακίνηση γιατρών στο Νοσοκομείο Πύργου

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου, 2020

 Κύριε Παπαδάκο, χαράς το κουράγιο σου, τίποτα άλλο

Να κρατηθεί ανοιχτή η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας για να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση τους πολίτες, που δεν είναι κατ’ ανάγκη ύποπτα κρούσματα, αλλά αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, ζήτησε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, με αφορμή την απόφαση για την μεταφορά τριών γιατρών στο Νοσοκομείο Πύργου.

Ο κ. Λυμπέρης παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αναπληρωτή δημάρχου και δωρητή κ. Ανδρέα Παπαδάκο, τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Νίκο Σδούγα, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστα Τσαούση και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Σωκράτη Σωτηρόπουλο.

Η απόφαση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας για την μεταφορά του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, ενός πνευμονολόγου και ενός ακτινολόγου προκάλεσε αντιδράσεις στην Αμαλιάδα, μιας και με αυτή την απόφαση στήριξης του νοσοκομείου Πύργου σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, αποδυναμώνεται και καθίσταται ανενεργό το νοσοκομείο Αμαλιάδας για την αντιμετώπιση άλλων περιστατικών.

Δήμαρχος και φορείς, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους, ζητώντας να βρεθεί λύση με την τοποθέτηση γιατρών στην νοσηλευτική μονάδα Αμαλιάδας. Μάλιστα, εκφράστηκε η απορία από τον κ. Λυμπέρη, πως ενώ σε όλη την Ελλάδα αναζητούνται κλίνες, στην Ηλεία ουσιαστικά κλείνει ένα νοσοκομείο, την στιγμή που αν εξελιχθούν αρνητικά τα πράγματα με τον ιό, το νοσοκομείο του Πύργου έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Λίγο πριν την συνέντευξη, πάντως, υπήρξε πληροφόρηση προς τον κ. Τσαούση, ότι η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, προτίθεται να στείλει 2 με 3 γιατρούς γενικής ιατρικής στην Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας για την κάλυψη κάποιων αναγκών…

Γ. Λυμπέρης: «Σκεφτείτε με ψυχραιμία…»

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού», ανέφερε ο δήμαρχος Ήλιδας, «είναι σε πλήρη εξάπλωση και απειλεί όλη τη χώρα. Όμως, μέσα στην πανδημία, όλοι μας ψύχραιμα πρέπει να σκεφτόμαστε να συνδιαλεγόμαστε και να αποφασίζουμε μέτρα που θα βοηθούν και θα διευκολύνουν τον πληθυσμό.

Σήμερα σε όλη τη χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για εύρεση κρεβατιών στα νοσοκομεία με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Θεσσαλονίκης και στην Ηλεία κλείνουν το νοσοκομείο Αμαλιάδας.  Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έρχεται ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας και αποφασίζει να πάρει τους γιατρούς από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και να τους μεταφέρει στον Πύργο. Απλά , αποφασίζει να κλείσει το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης μας.

Να ενημερώσω, λοιπόν πως εκτός από τους ασθενείς με κορονοϊό, υπάρχουν και άτομα που νοσούν και πιστεύω, δυστυχώς, πως έχουν αυξηθεί οι θάνατοι από άλλες παθήσεις σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή.  Οι ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό άλλα άλλη νόσο δεν είναι άνθρωποι; Δεν είναι ζωές που χάνονται; Ποιος θα δει αυτούς τους ανθρώπους;…».

Στην συνέχεια κάλεσε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας να κρατήσουν ανοιχτό το νοσοκομείο Αμαλιάδας, να έρθουν άμεσα γιατροί και να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα που περιλαμβάνει το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

«Αυτό που έχω να πω στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και του Γ.Ν. Ηλείας, είναι να σκεφτούν με ψυχραιμία και να κρατήσουν ανοιχτή τη δομή υγείας που λέγεται νοσοκομείο Αμαλιάδας. Αν η απόφαση είναι να δημιουργηθεί μονάδα covid στον Πύργο, να το κάνουν και να τη στηρίξουν ακόμα και με συνταξιοδοτημένους γιατρούς. Όμως οφείλουν να αφήσουν ανοιχτή τη δομή της Αμαλιάδας για να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση τους Ηλείους που απευθύνονταν σε αυτή.

Να έρθουν άμεσα γιατροί και  επιτέλους να λειτουργήσει το καινούργιο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, ένα από τα πλέον σύγχρονα της Χώρας.  Μόνο έτσι δεν θα ταλαιπωρούνται οι Ηλείοι. Έχουν άραγε διερωτηθεί τι θα συμβεί εάν όλος ο Νομός, πηγαίνει στο Νοσοκομείο του Πύργου; Θα περιμένουν πάνω από 5 ώρες για να εξυπηρετηθούν για ένα απλό περιστατικό.

Οι δυο διοικητές ας λειτουργήσουν με ψυχραιμία και ας μην πάνε στην εύκολη λύση που λέει να δημιουργήσουμε κέντρο covid στον Πύργο να μαζέψουμε όλους τους γιατρούς και να κλείσουμε όλες τις δομές υγείας στην Ηλεία».

Κ. Τσαούσης: «Θα σταθούμε δίπλα στην λειτουργία του νοσοκομείου»

Ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα σταθεί δίπλα στο νοσοκομείο Αμαλιάδας επεσήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου κ. Κώστας Τσαούσης, λέγοντας με την σειρά του ότι δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε καν επείγοντα περιστατικά. Ο κ. Τσαούσης, ενημέρωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι του γνωστοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν, ότι θα σταλούν 2 με 3 γιατρούς γενικής ιατρικής στο νοσοκομείο Αμαλιάδας για να μπορεί να αντιμετωπίζει έστω κάποια περιστατικά.

«Αυτή η εποχή είναι εποχή πολέμου με τον κορονοϊό. Δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε ή να μην το λάβουμε υπόψη μας. Όμως, το νοσοκομείο, πέρα από το ότι το ένα νοσοκομείο πρέπει να είναι ανοιχτό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και αυτό το οποίο λέει και το υπουργείο. Διαβάζουμε, ότι κάνει προκηρύξεις ελευθέρων επαγγελματιών γιατρών. Γιατί το κάνει; Γιατί δεν έχει προσωπικό και γιατί επειδή δεν υπάρχει και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εν δυνάμει δεν υπάρχει και στο νομό.

Το νοσοκομείο Αμαλιάδας παίζει έναν πολύ σοβαρό ρόλο, του να «φρενάρει» περιστατικά μαζί την ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα, να μην συνωστίζονται όλοι στο νοσοκομείο του Πύργου, που υποτίθεται θα φτιάξουν κέντρο covid. Δηλαδή αφαιρούμε μια μονάδα που θα διευκολύνει το Σύστημα.

Βεβαίως, δεν αναιρούμε το μεγάλο πρόβλημα, ότι με απόφαση του υπουργείου και της Κυβέρνησης, η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια.

Τα τελευταία λεπτά, με εξουσιοδότησαν να σας ενημερώσω ότι βρέθηκε λύση, την οποία θα συζητήσουμε το πόσο είναι εφικτή και πρόσφορη, να μας στείλουν 2 με 3 γενικούς ιατρούς, ώστε το νοσοκομείο Αμαλιάδας να κάνει τουλάχιστον το μίνιμουμ της προσφοράς του.

Δεν μπορεί το νοσοκομείο να μην κοιτάει τα επείγοντα. Δεν μπορεί να μην βάζει χειρουργεία…», ανέφερε ο κ. Τσαούσης.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Παπαδάκος, ο οποίος έθεσε την ερώτηση στον κ. Τσαούση, τι κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος για το νοσοκομείο Αμαλιάδας, με τον κ. Τσαούση να απαντά:  «Αν εσείς είστε δωρητής του νοσοκομείου, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος μπορεί να κάνει τον δωρητή.  Ο ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση. Να σας απολογηθώ, επειδή χαρίσατε έναν αξονικό;

Ο Ιατρικός Σύλλογος εντός των επομένων ωρών θα δει αν αυτή η διευθέτηση που έγινε θα είναι πραγματική, και θα σταθεί δίπλα στην λειτουργία του νοσοκομείου και των όποιων αναγκών έχει το νοσοκομείο».

Μετά πάντως τις εκατέρωθεν εξηγήσεις που δόθηκαν η… «παρεξήγηση» θεωρήθηκε λήξασα και από τις δύο πλευρές.

Ν. Σδούγας: «Να παραμείνει το νοσοκομείο ανοιχτό» 

Ότι η Ένωση Ιατρών και οι γιατροί γενικότερα, γίνονται για μια ακόμη φορά αποδέκτες τετελεσμένων γεγονότων, είπε στη συνέχεια ο κ. Ν. Σδούγας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος της Ένωσης δεν είναι να ασκεί πολιτική, αλλά η καλύτερη και ασφαλέστερη κάλυψη της Υγείας των Ηλείων πολιτών.

Ασφαλώς, στις παρούσες συνθήκες απαιτείται η συνδρομή όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την «θωράκιση» του Συστήματος απέναντι στον κοινό «εχθρό», που είναι η πανδημία και οι συνέπειές της.

Επίσης χρέος της Πολιτείας είναι να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με covid 19, ώστε να αντεπεξέλθουν οι δομές υγείας στις αυξημένες απαιτήσεις.

Για αυτό το λόγο ανακοινώθηκε από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ότι υα γίνει η λειτουργία 7 κλινών ΜΕΘ στο Ρίο για πιθανούς ασθενείς της περιοχής μας και όχι μόνο, αφού δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα στατιστικά δεδομένα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ως Ένωση Ιατρών, δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση την αναγκαιότητα όλων των παραπάνω μέτρων και αποφάσεων, γιατί πάνω από όλους και όλα σημασία έχει η προάσπιση της υγείας των συνανθρώπων μας.

Άλλωστε αυτό το έχουμε αποδείξει με την συνδρομή όλου του ιατρικού προσωπικού της Αμαλιάδας, όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να στηριχτεί η λειτουργία του Γ.Ν. Ηλείας.

Αυτή την στιγμή, το σύνολο των παθολόγων μας υπηρετεί στο Γ.Ν. Ηλείας, έχει μετακινηθεί επικουρικός ορθοπεδικός του νοσοκομείου μας μόνιμα για εφημέρευση και ωράριο λειτουργίας εκεί και περιοδικά ακτινοδιαγνώστες πραγματοποιούν εκεί εφημερίες», τόνισε ο κ. Σδούγας.

Αυτό που ακούσαμε από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, είναι ότι η κάλυψη σε προσωπικό θα προέλθει από το ήδη υπάρχον προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων. Πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν ποιος θα είναι ο ρόλος της Αμαλιάδας την επόμενη μέρα.

Πως θα λειτουργήσουμε. Και πρέπει στο άμεσο μέλλον να συζητήσουμε, τι νοσοκομείο θέλουμε να είναι η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας. Αυτό που θέλουμε είναι να παραμείνει το νοσοκομείο ανοικτό, ως δευτεροβάθμια μονάδα υγείας, να στηριχτεί στο μίνιμουμ αυτό που καλείται να προσφέρει στους Ηλείους πολίτες και συμπράττουμε και συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την προάσπιση της υγείας των Ηλείων πολιτών και για την αντιμετώπιση της πανδημίας που βρίσκεται μπροστά μας».

Σ. Σωτηρόπουλος: «Προσέξτε τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών…»

Η αναγκαστική μετακίνηση των τριών γιατρών, οδηγεί σε τέλμα την Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου κ. Σ. Σωτηρόπουλος.

«Είχαμε από καιρό επισημάνει την αδιαφορία της Πολιτείας για τη Ν.Μ. Αμαλιάδας και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Τονίζω: δεν είμαστε αρνητικοί στο αν ανοίξει μονάδα covid στον Πύργο, αντιθέτως έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Η κυβέρνηση, η 6η ΥΠΕ και η διοίκηση είχαν κάθε δικαίωμα και είχαν και χρόνο το προηγούμενο διάστημα να μεριμνήσουν για την κάλυψη περιστατικών covid στο Νομό, αλλά και ταυτόχρονα να κρατήσουν τις δομές ανοιχτές. Δε νοείται σε μια πανδημία να κλείνουμε Νοσοκομεία.  Δε μπορούμε να το δεχτούμε.

Από ότι πληροφορούμαστε η μονάδα covid στον Πύργο θα ανοίξει για να μεταφερθούν περιστατικά από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου φορτίζεται το σύστημα. Ευτυχώς στην περιοχή μας, δεν έχουμε ακόμα αυτή τη φόρτιση. Αλλά, τα 7 κρεβάτια κάποια στιγμή θα καλυφθούν. Και ερωτώ: οι πολίτες της Ηλείας, και ειδικά της Βόρειας Ηλείας, εάν ο παθολογικός τομέας της Αμαλιάδας είναι κλειστός και χρειαστούν βοήθεια και το Νοσοκομείο του Πύργου δε μπορεί αν καλύψει τις ανάγκες, τι θα γίνει; Θα τρέχουμε στην Καλαμάτα και στην Κυπαρισσία; Στην Κρήτη; Άρα λοιπόν εδώ και τώρα μέριμνα…».

Με τη σειρά του ζήτησε να διευκρινιστεί ο ρόλος της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας για το επόμενο διάστημα: «Όπως είπαν πως θα κάνουν κέντρο covid τον Πύργο, τι θα κάνουν με την Αμαλιάδα;  Τονίζουμε: Νοσοκομείο χωρίς παθολογικό τομέα δεν νοείται.

Δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο, αλλά ο παθολογικός τομέας παίζει ένα πρωταρχικό ρόλο και θέλω να θυμίσω ότι η παθολογική κλινική και ο διευθυντής κ. Αλεξόπουλος με τους συνεργάτες του και τους υπόλοιπους γιατρούς της μονάδα ήταν που απέτρεψαν στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού τη μετάδοση στην κοινότητα. Που διαχειρίστηκαν με απόλυτη προσοχή περιστατικά και δεν γίναμε Μπέργκαμο όπως πολλοί περίμεναν. Δε φτάνουν μόνο τα συγχαρητήρια και η αναγνώριση, πρέπει να στηρίξουμε τις δομές στην Ηλεία, τη δομή της Αμαλιάδας, να έχει συγκεκριμένο ρόλο με παθολογικό τομέα για να μπορέσει αν βοηθήσει τα μέγιστα σε αυτά που έρχονται. Ζούμε δύσκολες καταστάσεις, το αναγνωρίζουμε, δεν είναι ώρα ούτε για κραυγές, ούτε για παράπονα, αλλά πρέπει αν προσέξουν οι κυβερνώντες, πως οτιδήποτε κάνουν από εδώ και πέρα θα έχει επίπτωση στην υγεία των πολιτών της Βόρειας Ηλείας…».

Α. Παπαδάκος: «Καταστάσεις… τετρακοσμικές»!

Για καταστάσεις που δεν συμβαίνουν σε τριτοκοσμικά, αλλά σε … «τετρακοσμικά» κράτη, μίλησε ο αναπληρωτής δημάρχου και δωρητής κ. Α. Παπαδάκος:

«Από ότι βλέπω, από ότι καταλαβαίνω, αυτά που γίνονται εδώ, δεν γίνονται ούτε σε τετρακοσμικά κράτη, όχι τριτοκοσμικά, τετρακοσμικά.

Από ότι βλέπω ο διοικητής μας βλέπει εδώ στην Αμαλιάδα σαν δευτέρας κατηγορίας πολίτες.

Δεν είναι σωστός αυτός ο τρόπος. Πρέπει ο διοικητής να μεριμνά για όλα τα Νοσοκομεία. Εγώ σαν Παπαδάκος από την καρδιά μου, από την ανθρωπιά που έχω, έχω χαλάσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για εξοπλίσω το Νοσοκομείο, αλλά και όπου αλλού μου ζητήθηκε, στον Πύργο και στα Κρέστενα και θα εξακολουθώ να κάνω. Αλλά, δεν είναι τρόπος αυτός που το μεταχειρίζεται ο κ. διοικητής του Πύργου και η 6η ΥΠΕ.

Πρέπει να καταλάβουν ότι κι εδώ η βόρεια Ηλεία έχει ανάγκες, Πρέπει και τις δύο δομές με οποιονδήποτε τρόπο να τις κρατήσουν ανοιχτές. Έχουμε μία πτέρυγα η οποία είναι ανεκμετάλλευτη. Προσπαθούμε ενάμιση  χρόνο να την ανοίξουμε και μας δουλεύουν… φέρε κι εκείνο το χαρτί, φέρε και τ’ άλλο το χαρτί… Εκεί που ζω εγώ στο εξωτερικό αυτά τα πράγματα γίνονται σε δύο μήνες κι εδώ προσπαθούμε ενάμιση  χρόνο,  και αποτέλεσμα δεν έχουμε.

Λοιπόν, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να μεριμνήσει το συντομότερο να ανοίξει και η άλλη πτέρυγα, γιατί σύντομα θα την χρειαστούμε, δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους αρρώστους. Τέλος, σε ότι αφορά τον Ιατρικό Σύλλογο, με κάλυψε ο πρόεδρός του. Ήθελα να ακούσω πως οι ιατροί του Ιατρικού Συλλόγου εάν χρειαστεί θα βοηθήσουν».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου