Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός : Αυτός είναι ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

 Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, 2020

Σε τρεις επιδημιολογικές ζώνες χωρίζεται πλέον η Ελλάδα, καθώς μετά την κόκκινη και την κίτρινη, προστέθηκε η γκρι που αφορά στα τοπικά lockdown, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον και η Μαγνησία

Κορωνοϊός : Αυτός είναι ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας | tovima.gr

Σε τρεις επιδημιολογικές ζώνες χωρίζεται πλέον η Ελλάδα, καθώς μετά την κόκκινη και την κίτρινη, προστέθηκε η γκρι που αφορά στα τοπικά lockdown, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον και η Μαγνησία.

Οι τρεις ζώνες:

  • Η ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»
  • Η ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον
  • Η ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Τοπικά lockdown

Την επιβολή lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από σήμερα ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα. Ειδικότερα, χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, το Σάββατο καταγράφηκαν 839 κρούσματα και την Παρασκευή 530.

Το lockdown ξεκίνησε από 6 το πρωί και θα έχει ισχύ για 14 μέρες.

Παράλληλα επανέρχεται η ανάγκη αποστολής sms για τις προβλεπόμενες έξι ενότητες μετακινήσεων, ενώ από τις 21.00 έως τις 05.00 το πρωί επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Απαγορεύονται, επίσης, από σήμερα οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως χρώματος, ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
  • Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
  • Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
  • Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.
  • Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.

Εικόνα: Οι τρεις ζώνες στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας 

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η κατάταξη των 74 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας διαμορφώνεται από σήμερα και για 14 ημέρες ως εξής:

Στο επίπεδο Α – επιτήρησης (κίτρινο): Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

Στο επίπεδο Β – αυξημένου κινδύνου (κόκκινο): Ολες οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς, πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος (πλην Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

Στο επίπεδο Γ – συναγερμού (γκρι): Θεσσαλονίκη, Σέρρες.

Σκληρό lockdown από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Όπως προαναφέρθηκε, Θεσσαλονίκη και Σέρρες από τις 6 το πρωί σήμερα και για τις επόμενες 14 ημέρες έχουν μπει σε καθεστώς ολικού lockdown, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού παρουσίασαν εκρηκτική άνοδο την τελευταία εβδομάδα. Οι δύο περιφερειακές ενότητες για το επόμενο διάστημα μπαίνουν για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας σε καραντίνα, με τις μετακινήσεις να γίνονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033.

Συγκεκριμένα:

Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6].
  • Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6].

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

  • Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παραπάνω αιτιολογίες.

Οι πολίτες θα λαμβάνουν ως απάντηση το εξής: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας. Σε περίπτωση ελέγχου, πρέπει να επιδεικνύουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα. Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Απαγορεύονται οι πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς τη Θεσσαλονίκη

Νέα notam που αφορά προσωρινή απαγόρευση διεθνών και εσωτερικών επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», από σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00 έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2020, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η αεροπορική οδηγία για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις επιβατών διεθνών και εσωτερικών δρομολογίων (αφίξεις και αναχωρήσεις) αναστέλλονται προσωρινά έως τις 17 Νοεμβρίου 2020, εκτός από τις ουσιώδεις πτήσεις (Essential travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

  • Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).
  •  Πτήσεις που εγκρίθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, για κατόχους ειδικής κάρτας ομογενών και για κατόχους με άδεια τόπου κατοικίας στην Ελλάδα (repatriation flights).
  • Κρατικές πτήσεις (state flights).
  • Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).
  • Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).
  • Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).
  • Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).
  • Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).
  • Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).
  • Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).
  • Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).
  • Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights).
  • Οπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναστέλλεται από σήμερα και μέχρι νεωτέρας η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών – Θεσσαλονίκη.

Ανοιχτά σχολεία, με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα σε Λύκεια και ΑΕΙ

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες κλείνουν από σήμερα τα Λύκεια και τα ΑΕΙ, με τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Κανονικά θα λειτουργήσουν Δημοτικά και Γυμνάσια. Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία και ξενοδοχεία.

Επίσης, κλείνει και πάλι το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα βενζινάδικα, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ψιλικατζίδικα, οπωροπωλεία κ.λπ., ενώ κλειστές θα παραμείνουν και οι εκκλησίες.

Η εστίαση θα έκλεινε ούτως ή άλλως από σήμερα, με εξαίρεση τα take away και τα delivery. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από τον Στέλιο Πέτσα:

Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 ατόμων.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου