Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Εκλογές ΗΠΑ 2020 : Τι προβλέπει το Αμερικανικό Σύνταγμα

  Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, 2020


Τόσο ο Τραμπ όσο και εκπρόσωπος του Μπάιντεν δηλώνουν ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι γνωστός την Τετάρτη. Στην πραγματικότητα ας ετοιμαζόμαστε για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία μέχρι τις αρχές Γενάρη!


Εκλογές ΗΠΑ 2020 : Τι προβλέπει το Αμερικανικό Σύνταγμα | tovima.gr

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον εστιάζεται στη μεγάλη ανατροπή που παρακολουθήσαμε, τόσο στις διεθνείς σχέσεις, όσο και στη λειτουργία της Αμερικανικής Δημοκρατίας από τον σημερινό Πρόεδρο της ισχυρότερης υπερδύναμης.

Θεωρήσαμε σκόπιμο στη σημερινή μας ανάρτηση να επισημάνουμε τις βασικές διαδικασίες που προβλέπει το Αμερικανικό Σύνταγμα. Κι αυτό γιατί οι διαδικασίες αυτές μπορεί να μην αναδείξουν σύντομα Προέδρο.

Συνεπώς την Τετάρτη το πρωί 10 ώρα Ελλάδος θα γνωρίζουμε τα exit polls. Mόνο αν αυτά προδικάσουν μια σαρωτική μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τους Δημοκρατικούς.

Τι έγινε το 2016

Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2016 η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερους του Τραμπ, όμως εξελέγη ο Τραμπ.

Τότε οι Δημοκρατικοί είχαν λάβει 2% περισσότερες ψήφους από τους Δημοκρατικούς.

Σήμερα οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορές από 7 έως 10% υπέρ των Δημοκρατικών. Συνεπώς τα exit polls γύρω στις 10 π.μ. θα δίνουν μια πρώτη εικόνα του αποτελέσματος.

Αν η διαφορά είναι μικρότερη, τότε να εστιάσουμε την προσοχή μας στις αμφίρροπες Πολιτείες.

Μακροπρόθεσμη διαδικασία

Αυτή τη στιγμή, τόσο ο κ. Τραμπ όσο και εκπρόσωπος του κ. Μπάιντεν δηλώνουν ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι γνωστός την Τετάρτη. Στην πραγματικότητα ας ετοιμαζόμαστε για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία μέχρι τις αρχές Γενάρη!

Τότε μόνο θα έχουμε επικυρωμένα τα αποτελέσματα από τους Κυβερνήτες των Πολιτειών, αφού έχουν επιλυθεί όλες οι νομικές διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ήδη μεγάλα επιτελεία νομικών από τα δυο κόμματα, τόσο σε Ομοσπονδιακό επίπεδο, όσο και Πολιτειακό ετοιμάζουν τις εναλλακτικές στρατηγικές τους για προσφυγές και διαδικασίες, που μπορεί να φτάσουν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τώρα μάλιστα που η νέα σύνθεσή με την εσπευσμένη επιλογή από το Κογκρέσο συντηρητικής Δικαστού ανέτρεψε την παραδοσιακή ισορροπία του Δικαστηρίου.

Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ

Ας δούμε όμως εν συντομία πώς λειτουργεί το σύστημα εκλογών των ΗΠΑ:

1. Ο Πρόεδρος δεν εκλέγεται από καθολική ψηφοφορία, αλλά από τους εκλέκτορες κάθε Πολιτείας.

2. Κάθε Πολιτεία αντιπροσωπεύεται από ορισμένο αριθμό εκλεκτόρων ανάλογα με τον πληθυσμό της. Και αυτοί προσμετρώνται στο κόμμα που έχει έστω και μια ψήφο παραπάνω από τον αντίπαλο.

Θυμίζουμε την περίπτωση Αλ Γκορ – Τζορτζ Μους. Το εκλεκτορικό Σώμα ήταν «ισόπαλο» και το αποτέλεσμα το τελικό περίμενε τα αποτελέσματα της Φλώριδα στην οποία η καταμέτρηση έδινε 500 ψήφους περισσότερες στον Μπους. Ο Γκορ προσέφυγε κατά του αποτελέσματος, το ζήτημα έφτασε μέχρι το Ανώτατο Πολιτειακό Δικαστήριο και τελικά ο Γκορ παραιτήθηκε των προσφυγών του.

3. 100 εκατομμύρια ψηφοφόρων έχουν ήδη στείλει επιστολικές ψήφους, πάνω από το 65% των εγγεγραμμένων, θέλοντας να είναι νόμιμοι, ώστε να προσμετρήσουν οι ψήφοι τους, και να αποφύγουν τον συνωστισμό λόγω του ιού, ή είναι κάτοικοι εξωτερικού.

4. Υπάρχουν Πολιτείες που δέχονται επιστολικές ψήφους μέχρι την παραμονή της 3ης/11.

5. Από τις 10/11 έως 11/12 οι Πολιτείες οφείλουν να επικυρώσουν τα αποτελέσματα.

6. Στις 14/12 οι εκλέκτορες συνέρχονται στις Πολιτείες και στη συνέχεια οι ψήφοι τους μέχρι τις 23/12 αποστέλλονται στην Ουάσιγκτον, μαζί με τα αποτελέσματα για τη μερική ανανέωση του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από εδώ και πέρα υπάρχει μια διαδικασία μέχρι την 20/1/21 που είναι η ημέρα ορκωμοσίας του νέου Προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου