Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Εξαντλείται η υπομονή της Ε.Ε. με την Άγκυρα

 Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2020

Με ολοένα και αυστηρότερη γλώσσα και θέτοντας χρονικό ορίζοντα εβδομάδων εντός των οποίων θα καθορίσει τη στάση της σχετικά με την προοπτική κυρώσεων, η ευρωπαϊκή ηγεσία πιέζει πλέον την Αγκυρα να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων. 

Στη σημερινή, κοινή συνέντευξη Τύπου των ΥΠΕΞ, Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, τόσο ο Χάικο Μάας όσο και ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν κατηγόρησαν ανοικτά την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την ΕΕ με τις πράξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία σε μόνιμη βάση προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες» είπε ο Γάλλος υπουργός προσθέτοντας ότι η «μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Άγκυρας» και ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να αλλάξει τις ισορροπίες εάν η Τουρκία δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

Από την πλευρά του ο κ. Μάας χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το σεισμογραφικό πλοίο στην Μεσόγειο «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο η ΕΕ να προωθήσει το θέμα των κυρώσεων, είπε: «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες (σσ: και όχι ‘μία εβδομάδα’ όπως αρχικώς μετέδωσε το Reuters) και μετά να εξετάσουμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επιπλέον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών θα επανέλθουν την Παρασκευή στο ζήτημα της Τουρκίας και των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο θα αντανακλούν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Άγκυρα, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων.

«Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος. 

Από ελληνικής πλευράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, προσρχόμενος στη Σύνοδο ότι η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της προσθέτοντας ότι η ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δίνει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει. Σημειωτέον ότι η τουρκική παραβατικότητα θα τεθεί πλέον στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

 

Συνεπής στις προκλήσεις

Η Τουρκία πάντως συνεχίζει απτόητη την τακτική των προκλήσεων, με τελευταίο επεισόδιο το περιστατικό εις βάρος της επίσημης αποστολής του ελληνικού ΥΠΕΞ, που επέστρεφε από το Ιράκ στην Αθήνα.

ADVERTISING

Ειδικότερα, οι τουρκικές αρχές κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος που είχε μόλις απογειωθεί μεταφέροντας τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, καθώς η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο ελληνικό αεροσκάφος. 

Στην απόπειρα της Αγκυρας να επιρρίψει εκ νέου την ευθύνη στην Ελλάδα, το ΥΠΕΞ δια του αναπληρωτή εκπροσώπου του Βασίλης Κοΐνη χαρακτήρισε το επεισόδιο ως προκλητική και εντελώς περιττή ενέργεια που εκθέτει την Τουρκία, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες από ελληνικής πλευράς είχαν κανονικά ακολουθηθεί. 

Επιπλέον καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν για το επεισοδιακό συμβάν ότι όχι μόνο υπήρχε σχέδιο πτήσης αλλά, επιπλέον, «η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους». 

Η ίδια πηγή χαρακτήριζε μάλιστα «ανοησία» τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης. 

Για την ακρίβεια, όταν αποφασίστηκε ότι ο κ. Δένδιας δεν θα μεταβεί στο Ερμπίλ, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.

Όσον αφορά το γιατί δεν επέλεξε άλλη διαδρομή για την επιστροφή του το αεροσκάφος, η ίδια πηγή τόνιζε ότι πρώτον δεν ενδείκνυται διέλευση πάνω από τη Συρία, αλλά κυρίως δεν ήθελε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και να αλλάξει σχέδιο μετά από την πίεση των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έκανε σχεδιασμό να προσγειωθεί ξανά στο Ιράκ, αν τελικά έβλεπε ότι δεν επαρκούσαν τα καύσιμα μέχρι να προχωρήσει η έγκριση της υπερπτήσης. 

Η Τουρκία μάλιστα αρχικά έδωσε άδεια στο ελληνικό αεροσκάφος να πάει σε επόμενο σημείο κοντά στην Άγκυρα και από εκεί χρειάστηκε να δοθεί νέα έγκριση.

Αν και εκεί καθυστερούσε, υπήρχε ο σχεδιασμός να προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Λήμνο για ανεφοδιασμό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου