Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020

Ανακάλυψη: Ένζυμο που «τρώει» πλαστικό, ελπίδα για το περιβάλλον

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, 2020

Ένζυμο το οποίο «καταβροχθίζει» το πλαστικό και θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος δημιούργησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.Ανακάλυψη: Ένζυμο που «τρώει» πλαστικό, ελπίδα για το περιβάλλον | tovima.gr

Ένα ενισχυμένο ένζυμο το οποίο… «καταβροχθίζει» το τερεφθαλικό αιθυλένιο, ή αλλιώς PEΤ, δημιούργησε διεθνής ομάδα επιστημόνων με έδρα το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικών μίας χρήσης αλλά κι ως πρώτη ύλη σε άλλα βιομηχανικά προϊόντα όπως αυτά της ένδυσης.

Το ένζυμο το οποίο κατασκεύασαν οι επιστήμονες ανοίγει καινούριες προοπτικές για αποτελεσματική διαχείριση του πλαστικού το οποίο καταλήγει σε ενδιαιτήματα του περιβάλλοντος και δεν αποδομείται παρά σε διάστημα εκατοντάδων χρόνων. 

Προηγούμενες ανακαλύψεις

Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το ένζυμο και με ποιον τρόπο λειτουργεί; Πρόκειται για έναν συνδυασμό δύο ενζύμων, το πρώτο από το οποίο είχε παρασκευαστεί μόλις πριν από λίγα χρόνια ενώ το δεύτερο λειτουργεί ενισχυτικά στην δράση του πρώτου.

Η PETάση, όπως αποκαλείται το δραστικό ένζυμο, αποδομεί στο υλικό PET στους δομικούς του λίθους επιταχύνοντας τη διαδικασία αποσύνθεσης κατά 20%. Σε πρόσφατη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» οι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνάς τους κατά την οποία συνδύασαν τη δράση της PETάσης με ένα άλλο ένζυμο με το όνομα ΜΗΕΤάση, του οποίου ο ρόλος είναι να επιταχύνει τη δράση της PETάσης.

Συνδυαστική δράση

Το αποτέλεσμα του χιμαιρικού αυτού ενζύμου ήταν θεαματικό, αφού η δράση του ενζύμου αποδόμησης του PET αυξήθηκε κατά τρεις φορές. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές σε σχετικές δηλώσεις τους, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα φάνηκαν ήδη από τα πρώτα πειράματα. «Γνωρίζαμε με τους συναδέλφους μου τον τρόπο με τον οποίο επιδρά η PETάση στην επιφάνεια των πλαστικών και πως η ΜΗΕΤάση προχωράει σε μεγαλύτερο βάθος, έτσι επιχειρήσαμε να συνδυάσουμε τη δράση των δύο ενζύμων» σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του ο καθηγητής δομικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πορτσμουθ και επικεφαλής της δημοσίευσης Τζον Μακ Γκίαν. «Από τα πρώτα πειράματα διαπιστώσαμε ότι η συνεργατική δράση των ενζύμων ήταν πιο αποτελεσματική, ενώ έπειτα αποδείξαμε ότι τα ένζυμα αυτά από κοινού λειτουργούν τρεις φορές πιο αποδοτικά απ’ ότι κάθε ένζυμο ξεχωριστά».

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, το ένζυμο αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για τη διαχείριση των πλαστικών τα οποία καταλήγουν στο περιβάλλον, ενώ σημείωσαν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητάς του.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου