Πολλά είναι αυτά που έχουμε ακούσει για τα αντιοξειδωτικά, ωστόσο λίγοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματι τι είναι και πώς λειτουργούν. Είναι συγκεκριμένα μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες, από την άλλη, αποτελούν ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, όταν τα επίπεδά τους γίνουν πολύ υψηλά κι έχουν συνδεθεί με μια σειρά ιατρικών ζητημάτων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Το σώμα σας έχει τις δικές του αντιοξειδωτικές άμυνες για να διατηρεί τον έλεγχο των ελεύθερων ριζών. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα, ειδικά σε φρούτα και λαχανικά. Αρκετές βιταμίνες, παράλληλα όπως οι βιταμίνες Ε και C, είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά.

Πώς λειτουργούν οι ελεύθερες ρίζες;

Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται διαρκώς στο σώμα και χωρίς την δράση των αντιοξειδωτικών θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό. Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες εξυπηρετούν επίσης σημαντικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι  τα ανοσοκύτταρά σας χρησιμοποιούν ελεύθερες ρίζες για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Ως αποτέλεσμα, το σώμα πρέπει να διατηρήσει μια ισορροπία ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών, καθώς αν οι ελεύθερες ρίζες τα ξεπεράσουν τότε μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Το παρατεταμένο οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει το DNA σας και άλλα σημαντικά μόρια στο σώμα, με την βλάβη στο DNA να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον ορισμένοι επιστήμονες έχουν θεωρήσει ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης.

Παράγοντες που αυξάνουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών

Αρκετές συνήθειες της καθημερινότητας που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, το άγχος αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι γνωστό ότι προάγουν τον υπερβολικό σχηματισμό ελεύθερων ριζών και το οξειδωτικό στρες, όπως:

  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Ο καπνός του τσιγάρου.
  • Η πρόσληψη αλκοόλ.
  • Οι τοξίνες.
  • Τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
  • Η ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής ηλιοθεραπείας.
  • Οι βακτηριακές, μυκητιακές ή ιογενείς λοιμώξεις.
  • Η υπερβολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνες C και E.

Αντιοξειδωτικά στο.. πιάτο σας

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την επιβίωση όλων των έμβιων όντων. Το σώμα σας παράγει τα δικά του αντιοξειδωτικά ενώ τα φυτά και τα ζώα, καθώς και όλες οι άλλες μορφές ζωής, έχουν τη δική τους άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και την οξειδωτική βλάβη. Επομένως, αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι σημαντική, καθώς διαδραματίζουν ρόλο κομβικής σημασίας για την συνολική εικόνα της υγείας σας. Τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά οφείλονται τουλάχιστον εν μέρει στην ποικιλία των αντιοξειδωτικών που παρέχουν. Τα μούρα, το πράσινο τσάι, ο καφές και η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης γνωστό ότι αποτελούν καλές πηγές αντιοξειδωτικών. Τα προϊόντα κρέατος και τα ψάρια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τα φρούτα και τα λαχανικά.

vita.gr