Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Λιμάνι Κατακόλου: «Μπλόκο», χωρίς αιτία…

 Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, 2020

Χθες, γράψαμε εδώ στο paneliakos.com για την Ηλεία που είναι από τους τελευταίους Νομούς σε ανάπτυξη.  Πολλοί μας έστειλαν μηνύματα να μας δώσουν συγχαρητήρια.  Από την Ηλεία, την Αθήνα, Πάτρα και άλλα μέρη της Ελλάδας, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία… μέχρι και από το μακρινό Hong Kong.  Σας ευχαριστούμε, θέλουμε να «ξυπνήσουν» οι ανεύθυνο-υπεύθυνοι.  Σε υπηρεσίες, πολλοί αρμόδιοι ή υπάλληλοι θεωρούν τον εαυτό τους υπεράνω!  Έλεος, κοιτάξτε για το καλό του τόπου.  Πρέπει να κάνουμε αποστολή και τα να καταγράψουμε όλα και όλους.  Πολλοί έχουν βολευτεί.  Είναι ώρα να τους ξεμπροστιάσουμε.  Όποιος δεν κάνει τη δουλειά του να πάει στο σπίτι του!   paneliakos.com

ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ – ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η ανεξήγητη κωλυσιεργία του Λιμεναρχείου Κατακόλου να απαντήσει στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αν συμφωνεί με την υλοποίηση των έργων στη χερσαία ζώνη έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να βαλτώσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου, την ώρα που η σύμβαση για την ανάθεση των εργασιών στον ανάδοχο βρίσκεται στο γραφείο του Περιφερειάρχη για υπογραφή…Από τις 18 Αυγούστου το ΥΕΝ έχει αποστείλει έγγραφο στο Λιμεναρχείο ζητώντας  να εκφράσει την άποψή του  αν συμφωνεί με την εκτέλεση του έργου.

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το έγγραφο του υπουργείου από την αρμόδια λιμενική αρχή ενώ στην προσπάθεια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να διαπιστώσουν το βαθμό στον οποίο έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα η απάντηση που δίνει το ΥΕΝ σύμφωνα με πληροφορίες  είναι πως «βρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησης του λιμενάρχη»…

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και στην περίπτωση που  η σύμβαση υπογραφεί  με τον ανάδοχο για την έναρξη των εργασιών να μην μπορεί να ξεκινήσει το έργο αφού το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν θα έχει εκδώσει απόφαση σύμφωνης γνώμης όπως απαιτεί ο νόμος…

Το ιστορικό

Για να αρχίσουν οι εργασίες στο Λιμάνι  μετά την υπογραφή της σύμβασης είναι υποχρεωμένος ο ανάδοχος να υποβάλλει αίτημα στο Λιμεναρχείο  για να του δώσει την άδεια ότι του  επιτρέπει να ξεκινήσει τις παρεμβάσεις στον χώρο ευθύνης του.

Ο Λιμενάρχης προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση έναρξης του έργου πρέπει να έχει στα χέρια του την άδεια εγκρίσεως της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση για να δώσει την  άδεια εγκρίσεως θα πρέπει  να έχει σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και αποδεικτικό στοιχείο από την μελέτη αυτή που θα εφαρμοστεί ότι έχει κοινοποιηθεί στη κτηματική υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου.                                                                      Παράλληλα απαιτείται  ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να έχει εκδώσει απόφαση  περί “αποφαινομένων οργάνων”  δηλαδή να έχει καθορίσει ποιός θα διευθύνει το έργο αυτό μολονότι προβλέπονται και από την προγραμματική σύμβαση!

Από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στάλθηκαν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση αυτών των αποφάσεων προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, με αποτέλεσμα το ΓΕΝ να έχει ήδη απαντήσει ότι συμφωνεί, ο υπουργός του ΥΕΝ να έχει εκδώσει την απόφαση   περί αποφαινομένων οργάνων και να έχει κοινοποιηθεί η μελέτη που θα εφαρμοστεί για την υλοποίηση του έργου στη κτηματική υπηρεσία. Απομένει μόνο η έκδοση απόφασης από το ΥΕΝ, μολονότι όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με το έργο και οι μελέτες έχουν περάσει από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ)!

Δεν απαντάει..

Το ΥΕΝ έως και σήμερα δεν έχει απαντήσει ενώ καθημερινά από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ηλείας γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της έκδοσης της σύμφωνης γνώμης. Μάλιστα οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στις διαδικασίες από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Τον Ιούνιο είχε σταλεί το έγγραφο με το οποίο ζητείτο να εκφράσει άποψη το Υπουργείο. Έως τον Αύγουστο δεν είχε κάνει καμία κίνηση και στις 18 του συγκεκριμένου μήνα έστειλε  ένα έγγραφο στο Λιμενικό Ταμείο, κοινοποιώντας το ταυτόχρονα στο Λιμεναρχείο του Κατακόλου  και ζητούσε όλα τα έγγραφα και τις μελέτες που είχαν σταλθεί  σε έντυπη μορφή  και ηλεκτρονικά,  κάτι που έγινε άμεσα αφού υπήρχαν ήδη,  ενώ απαίτησε να σταλεί  ακόμα και  η  περιβαλλοντική τροποποίηση που είχε συντάξει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Ταυτόχρονα στο ίδιο έγγραφο ζητούσε από το λιμενάρχη Κατακόλου να εκφράσει άποψη επί του έργου. Το ΥΕΝ μέσω email κοινοποίησε στις εμπλεκόμενες με το έργο υπηρεσίες ότι  όλο το ηλεκτρονικό αρχείο που αφορούσε τα έργα στη χερσαία ζώνη απεστάλη στο Λιμενάρχη και ότι αναμένει την απάντηση του επί των ερωτημάτων του εγγράφου που κοινοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου για να εκδώσει την απόφασή του κάτι που έως σήμερα δεν έχει γίνει…

Σε καθημερινή βάση στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με το έργο επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Λιμενάρχη Κατακόλου χωρίς να τα έχουν καταφέρει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Μετά τις άκαρπες προσπάθειες που κατέβαλλαν, ζήτησαν από το Υπουργείο  να επικοινωνήσουν με το λιμενάρχη προκειμένου να απαντήσει και να προχωρήσει το έργο. Η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο, όπως λένε πληροφορίες , είναι ότι  “ετοιμάζει την απάντηση του  και θα την στείλει”…

Η διαγωνιστική διαδικασία

Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε μετά την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με το Λιμενικό Ταμείο και έχει  φτάσει πλέον στην αναμονή της  υπογραφής της σύμβασης κάτι που αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα. Ο Περιφερειάρχης θα καλέσει τον ανάδοχο εργολάβο και τον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο ως πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου στο γραφείο του για να μπουν οι υπογραφές στη σύμβαση.

Και εδώ υπήρξαν δεδομένα τα οποία προκάλεσαν χρονοτριβή στην εξέλιξη των διαδικασιών. Έπρεπε να γίνει αλλαγή της σύμβασης και να μπει το όνομα του νέου προέδρου του Λιμενικού Ταμείου,  γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να φθάσει το τέλος του 2019  και να γίνει αναστολή της ανάληψης  δαπάνης, αφού η ισχύ της ήταν έως τις  31/12/20. Για να γίνει νέα  ανάληψη  δαπάνης έπρεπε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Λιμενικού Ταμείου και  να εγγραφεί η πίστωση , διαδικασίες οι οποίες έγιναν, με  άμεση συνέπεια να φθάσουμε στο σημείο για την υπογραφή της τροποποιημένης σύμβασης το καλοκαίρι του 2020. Την περίοδο εκείνη άλλαξε ο νόμος και  πλέον έργα ΕΣΠΑ που είναι άνω των 5 εκ ευρώ,( ενώ πριν ήταν 10 εκ. ευρω), περνούν  από προσυμβατικό έλεγχο. Έτσι λοιπόν ετοιμάστηκαν οι φάκελοι με όλα τα στοιχεία του έργου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου