Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Η Σάμος μετρά τις πληγές της – Τραγωδία με δύο νεκρούς μαθητές

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Φωτογραφίες από INTIME NEWS

Δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων έχασαν τη ζωή τους στο Βαθύ Σάμου, μετά τον σφοδρό σεισμό των 7 Ρίχτερ που έπληξε το Ανατολικό Αιγαίο.

Καταπλακώθηκαν από ετοιμόρροπο τοίχο αρκετή ώρα μετά το κύριο σεισμικό γεγονός. 

Το τραγικό περιστατικό συνέβη κατά την επιστροφή των παιδιών από το σχολείο τους, όταν τοίχος του πρώτου ορόφου κτιρίου κατέρρευσε, καταπλακώνοντας τους δύο μαθητές σε στενό δρόμο της πόλης.

Συνεργείο της Πυροσβεστικής έσπευσε επί τόπου, αλλά ήταν πλέον αργά.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ ανέσυραν τα δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, χωρίς τις αισθήσεις τους. 

Στην Αθήνα με C-130 δύο τραυματίες

Στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μετέβη στο νησί προκειμένου να παραλάβει και να διακομίσει σε νοσοκομεία της Αθήνας δύο άτομα που τραυματίστηκαν.

Ειδικότερα, ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ μία 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας διακομίστηκε στο ΚΑΤ.

Ο 14χρονος αναμένεται να υποβληθεί τις επόμενες ώρες σε χειρουργική επέμβαση, ενώ πριν από λίγη ώρα τον επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

i-samos-metra-tis-pliges-tis-tragodia-me-dyo-nekroys-mathites1

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου.

Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου διακομίστηκαν δέκα πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.

Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Εκτεταμένες ζημιές σε παλιά κτίρια

Οσον αφορά στις ζημιές στη Σάμο, αυτές είναι μεν εκτεταμένες αφορούν, ωστόσο, κυρίως παλαιότερα κτίρια.  

i-samos-metra-tis-pliges-tis-tragodia-me-dyo-nekroys-mathites2

Οι περισσότερες από τις ζημιές εντοπίζονται σε παλαιά κτίρια του νησιού τόσο στο Πυθαγόρειο, όσο και στο Καρλόβασι και το Βαθύ

Σημαντικές ζημιές έχουν επίσης προκληθεί στην Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, τμήμα της οποίας έχει καταρρεύσει λόγω του ισχυρού σεισμού. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων. 

Στο νησί έχουν φτάσει δέκα μηχανικοί για να ξεκινήσουν αυτοψίες. Αύριο θα μεταβούν και μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, ειδικοί στα λιμενικά.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Όπως σημείωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάςμιλώντας στην «Κ»η κατεύθυνση του ρήγματος, από την Ανατολή προς τη Δύση, δικαιολογεί το γεγονός ότι η δόνηση έγινε τόσο αισθητή σε περιοχές όπως η Αττική, δηλαδή εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικότερα από το επίκεντρο, που ήταν 19 χλμ. βόρεια της Σάμου.

«Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα», δήλωσε νωρίτερα, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. 

«Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι πέρασε, καθώς σε αυτή την περίπτωση το τσουνάμι έχει μόνο μερικά λεπτά άφιξης» συμπλήρωσε.

i-samos-metra-tis-pliges-tis-tragodia-me-dyo-nekroys-mathites3

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης προειδοποίησε για την πιθανότητα πλούσιας μετασεισμικής δραστηριότητας και ισχυρούς μετασεισμούς τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι θα είναι δύσκολη η αποψινή νύχτα.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση

Aποκαταστάθηκε στις 15:45 η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί της Σάμου, που είχε διακοπεί λόγω του σεισμού, με εξαίρεση τα χωριά Λέκα και Καστανιά και ένα τμήμα στο Καρλόβασι, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των βλαβών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάστασή τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι για οποιαδήποτε τυχόν μεμονωμένα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του νησιού, μπορούν να απευθυνθούν στην 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 ή 2111900500.

Μικρότερος ο αντίκτυπος σε Χίο και Φούρνους

Από τον σεισμό δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ιδιαίτερα σοβαρές υλικές ζημιές στη Χίο και στους Φούρνους.

Ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης ανέφερε στο ΑΠΕ ότι οι μέχρι τώρα έρευνες της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας σε όλο το νησί, δεν έχουν καταγράψει κατάρρευση κτιρίων, αλλά μόνο μικρές υλικές ζημιές (ρωγμές, πτώση σοβάδων και κομματιών τοίχων) σε παλαιά οικήματα κυρίως στην πρωτεύουσα αλλά και σε χωριά.

Από τις σχετικές έρευνες, που είναι σε εξέλιξη, δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα στις υποδομές του νησιού.

Ακόμα καλύτερη φαίνεται πως είναι η εικόνα στους Φούρνους. Ο δήμαρχος Ιωάννης Μαρούσης ανέφερε ότι βάσει της πρώτης εικόνας, στο ακριτικό νησί δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα σε ιδιωτικά ή δημόσια κτίρια ή στις υποδομές του.

Η σεισμική δόνηση, όπως είναι φυσικό, αναστάτωσε τους κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν αμέσως τις οικείες τους και βγήκαν σε ανοιχτούς χώρους, ενώ το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός ήταν μικρό και δεν προκάλεσε ζημιές, ανέφερε ο κ. Μαρούσης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου