Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Δίβρη: Θέλετε ΑΤΜ; Πληρώστε!

Αυτά συμβαίνουν το 2020 στην Έδρα του Δήμου Λαμπείας που την «ξερίζωσαν» οι πολιτικοί και σχεδιαστές της τοπική αυτοδιοίκησης!  Η ιστορική Δίβρη που έχει βγάλει μεγάλους Αγωνιστές αλλά και πολιτικούς όπως: Στεφανοπουλαίους, Πετραλιάδες, Γιαννοπουλαίους, Πολυζωγοπουλαίους… Μέχρι και ο Βασιλακόπουλος, Πρόεδρος της καθοσφαίρησης (μπάσκετ) σε Ελλάδα και Ευρώπη, από την Δίβρη είναι.  100 χιλιόμετρα να πάνε σε ΑΤΜ.  «Ζήτω» η σύγχρονη τεχνολογία και…εξυπηρέτηση!  Εάν συμβαίνει αυτό στη Δίβρη, τι να συμβαίνει άραγε σε άλλα μέρη της Ελλάδας;  paneliakos.com

Την εγκατάσταση αυτομάτου μηχανήματος ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) ζητούν οι κάτοικοι της Δίβρης.

Την σχετική πρωτοβουλία έχει πάρει ο επιχειρηματίας Τηλέμαχος Φωτεινός, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, που από το περασμένο καλοκαίρι έκανε τις επαφές –με τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού συμβουλίου- με την Εθνική τράπεζα που με τη σειρά της ζήτησε την κάλυψη των εξόδων τοποθέτησης και λειτουργίας (παροχή ρεύματος και ίντερνετ) του ΑΤΜ…

Μάλιστα ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας απάντησε –αρχικά- θετικά στο συγκεκριμένο αίτημα, όμως στη συνέχεια, φαίνεται πως φανερώθηκε κι ένα ζήτημα που δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι στα λειτουργικά έξοδα συμπεριλαμβανόταν κι ένα ποσό της τάξης των 600-800 ευρώ μηνιαίως που θα πρέπει να αποδίδεται στην τράπεζα. Το συγκεκριμένο δείχνει ότι αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ της τοπικής κοινότητας και του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που δεν αποδέχεται μια τέτοια εξέλιξη αφού –όπως υποστηρίζεται- δεν υπάρχει νομική κάλυψη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο…

Ανταπαντώντας η κοινότητα και ο επιχειρηματίας υποστηρίζουν πως το ποσό –αν δεν καλυφθεί από το δήμο- θα μπορούσε να καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη του υδροηλεκτρικού εργοστασίου που λειτουργεί στην περιοχή (σ.σ. συμφερόντων του κ. Φωτεινού). Αίτημα που έχει εκφραστεί και στο παρελθόν προς τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας…

Για το θέμα έχουν πάρει θέση και οι Σύλλογοι Διβριωτών Αθήνας και Πάτρας που ζητούν δέσμευση από τον δήμαρχο Αρχάιας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλο, δημοσίως και εγγράφως για την εγκατάσταση ΑΤΜ στη Δίβρη, καθώς και λύση στα τεχνικά και νομικά ζητήματα όπως και ότι το επίμαχο κονδύλι (σ.σ. τα χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη του υδροηλεκτρικού) είναι χρήματα της τοπικής κοινότητας κι όχι του Δήμου.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν αντιφατικά –ίσως- στα μάτια του αναγνώστη. Το σίγουρο είναι πως η λειτουργία ενός ΑΤΜ στην περιοχή θα ήταν πολυεπίπεδα θετική αφού δεν υπάρχει κανένα σε όλη την ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι αναγκάζονται να διανύσουν πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν…

Παναγιώτης Αβράμης (Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Λαμπείας)

«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ θετικό να λειτουργήσει ένα ATM στη Δίβρη διότι το κοντινότερο ανάλογο μηχάνημα βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία κάτι που σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να διανύσει περί τα 100 χλμ για να εξυπηρετηθεί. Στην εθνική οδό 111 δεν υπάρχει άλλο ATM, υπήρχε στο Λεβίδι που πλέον δεν λειτουργεί.  Αναμφίβολα θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ όχι μόνο τη Δίβρη αλλά και όλα τα χωριά τριγύρω, Αστρά, Ορεινή Κέρτίζα, Τσίπιανα, Κούμανι Αντρώνι κ.α. ενώ θα εξυπηρετείται και ο κόσμος που θα περνά από την εθνική οδό. Σαν τοπικό συμβούλιο πήραμε μία απόφαση, αν ο δήμος δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στα έξοδα της λειτουργίας,  μακάρι να βρεθεί η φόρμουλα για να γίνει αυτό, είναι κάτι που το θέλουμε. Αλλά σε τελευταία ανάλυση, αν δεν γίνει αυτό, μπορούμε με τα ανταποδοτικά τέλη από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του κυρίου Φωτεινού, να πληρώνεται από εκεί το ATM. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες ανάγκες αλλά είναι κάτι πολύ θετικό να καταβληθούν τα χρήματα προς τα εκεί. Μακάρι ο δήμαρχος να βρει κάποια φόρμουλα για να είναι δωρεάν».

Δανίκας Δημήτρης (Έμπορος, μέλος Τοπικού Συμβουλίου Λαμπείας)

«Θεωρώ ότι θα είναι πάρα πολύ θετικό για μία κοινότητα όπως η δική μας, που το κοντινότερο τραπεζικό κατάστημα απέχει 50χλμ, να διαθέτει ένα ATM. Θετικό όχι μόνο για την κοινότητά μας αλλά για όλη την ορεινή Ηλεία οι κάτοικοι της οποίας για να κάνουν το πιο απλό πράγμα, πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και να μπουν σε έξοδα. Η λειτουργία ενός ΑΤΜ στην Δίβρη θεωρώ ότι θα δημιουργήσει κίνηση στο χωριό μας».

Τηλέμαχος Φωτεινός (Κάτοικος Δίβρης, επιχειρηματίας παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας)

«Το ATM έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία μας και την Εθνική Τράπεζα που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει σταματήσει ακόμα να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Πρόθεση της είναι να μας εξασφαλίσει και ασθενοφόρο για το ιατρείο. Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια φέτος το καλοκαίρι με δεδομένο ότι οι κάτοικοι της περιοχής διανύουν 50 και 100 χλμ για να κάνουν αναλήψεις χρημάτων. Μιλάμε για άτομα μεγάλης ηλικίας και κρίναμε απαραίτητο ότι ένα ATM θα έπρεπε να λειτουργεί, την εποχή που οι τράπεζες συρρικνώνονται πανελλαδικώς, κι έχουν κλείσει τα ATM του Λεβιδίου της Κλειτορίας και γενικότερα στην 111 μεταξύ Πάτρας και Τρίπολης δεν υπάρχει κανένα μηχάνημα ανάληψης. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να υπάρχει ένα μηχάνημα ανάληψης όχι μόνο για την Λαμπεία αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή. Όχι μόνο για τα ορεινά χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και τα γειτονικά της Αχαΐας και της Αρκαδίας…

Κάναμε λοιπόν μία προσπάθεια και είμαστε περήφανοι και μάλιστα έχουμε δεσμευτεί, αν δεχτεί ο δήμαρχός, οι άνθρωποι που μεσολάβησαν, ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας, να τους κάνουμε και επίτιμους δημότες ως ένα ελάχιστο ευχαριστώ. Είμαι ευτυχής που το καταφέραμε γιατί είμαι άνθρωπος που όταν ξεκινάω κάτι το τελειώνω, το φτάνω μέχρι τέλους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος με έγγραφο του είχε δεσμευτεί το ATM να τοποθετηθεί στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Λαμπείας και να αναλάβει τα έξοδα διαμόρφωσης και τα λειτουργικά του έξοδα.

Η απάντηση του Δήμου, σε αυτή την εγγραφή δέσμευση, όταν πήγα στο δημοτικό συμβούλιο της Αρχαίας Ολυμπίας, ήταν να με απωθήσουν βιαίως έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορούσα να φανταστώ μία τέτοια αντιμετώπιση, περίμενα μία πανηγυρική συνεδρίαση που πετύχαμε να βάλουμε μηχάνημα. Ο Δήμος όχι μόνο δεν έβαλε ένα ευρώ, ούτε θα χρειαστεί να βάλει, γιατί ακούω διαδόσεις ότι θα χρειαστεί να τα καλύψουμε όλα… δεν θα χρειαστεί γιατί υπήρξε πατριώτης εδώ στο κέντρο της αγοράς που παραχωρεί  χώρο για να στεγαστεί το ATM, θα πληρώσει η εταιρεία μας και το ίντερνετ και το ρεύμα και τα λειτουργικά έξοδα.

Η ειρωνεία και η υποκρισία του δήμου είναι ότι λένε πως είχαμε δεσμευτεί για τα λειτουργικά αλλά δεν ξέραμε το κόστος και ότι είναι παράνομο να χρηματοδοτούμε άλλη ιδιωτική εταιρεία. Δηλαδή δεν είναι παράνομο που θα φιλοξενηθεί το ATM στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου και θα πληρωνόταν ρεύμα και ίντερνετ, αλλά είναι παράνομο το ποσόν που πρέπει να πληρωθεί. Αυτό το αφήνω στην κρίση του καθενός για το πώς λειτουργεί ο δήμος..

Εμείς κάναμε μία προσπάθεια για να καλύψουμε την ανεπάρκεια του Κράτους, εδώ και 40 χρόνια, για τον Υγειονομικό σταθμό Λαμπείας που λειτουργούσε πριν 40 χρόνια. Ξεκίνησε ως παράρτημα του σανατορίου Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα και μετά συνέχισε σαν υγειονομικός σταθμός καλύπτοντας 15 χωριά της περιοχής. Εδώ και 40 χρόνια δεν υπάρχει γιατρός, υπήρχαν κατά καιρούς κάποιοι γιατροί του δημοσίου, έξι φορές το μήνα από μία ώρα, για να γράψουν κάποιες συνταγές. Ουσιαστικά η τοπική κοινωνία δεν είχε Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Κρίναμε λοιπόν σκόπιμο σαν εταιρεία, επειδή εκμεταλλευόμαστε το φυσικό πλούτο της περιοχής, που είναι το νερό, πέρα από τα νόμιμα ανταποδοτικά τέλη τα οποία ανέρχονται σε 12-13.000 ευρώ το χρόνο και ανήκουν δια νόμου στην τοπική κοινότητα, να επιστρέψουμε ένα μέρος από τα κέρδη μας για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των κατοίκων. Δεν θέλουμε να μας ευχαριστήσει κανένας, μας αρκεί το ευχαριστώ από τα ξεχασμένα γεροντάκια που καλύπτεται η ανασφάλεια αφού υπάρχει ένας εξειδικευμένος γιατρός παθολόγος και όχι γιατρός συνταγολογίου που μας παρέχει το δημόσιο…

Και σε αυτό συναντήσαμε αντίδραση από το δήμο του τύπου ότι αν έρθει μόνιμος γιατρός θα φύγουν οι εξειδικευμένοι… δηλαδή οι τελειόφοιτοι φοιτητές που κάνουν το αγροτικό τους, που δεν μπορούν να παρέχουν κάτι παραπάνω από το να γράφουν συνταγές.

Πήγαμε στο δημοτικό συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας με την απόλυτη συνεργασία του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας και ομόφωνες αποφάσεις, για το ATM και για το ιατρείο, και πάλι μας έβγαλαν έξω.

Το ερώτημα είναι γιατί αντιδρά έτσι ο δήμος;…  είναι απλό! Αναδεικνύεται η ανεπάρκεια τους, αφού ο κ. Γεωργιόπουλος – που είναι φίλος μου εδώ και 26 χρόνια – έχει χρεώσει όλη την ορεινή περιοχή σε έναν αντιδήμαρχο που λειτουργεί καθαρά με ψηφοθηρικά κριτήρια. Η Δίβρη έπρεπε να προσεχτεί ανεξάρτητα από το πόσους κατοίκους έχει τώρα, διαθέτει ιστορία, ήταν Δήμος Λαμπιέων πριν γίνει ο Πύργος, πριν γίνει Ολυμπία και η Αμαλιάδα. Δεν θέλαμε τέτοια αντιμετώπιση. Το μόνο που ζητάμε είναι μην σαμποτάρει, να μην ασχοληθεί άλλο, γιατί δημιουργεί -μέσω τρίτων- σοσιαλιστικές εξάρσεις ότι είναι ληστρική η αντιμετώπιση της τράπεζας και κάτι τέτοια. Η τράπεζα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε όλη την Ελλάδα βάζει κάποια λειτουργικά έξοδα… Λέει αν θέλετε το ATM βάζετε τα έξοδα, αυτοί είναι οι κανόνες.

Το μόνο που ζητάμε από τον δήμαρχο είναι να μη μας βοηθήσει… γιατί η βοήθεια τους κακό μπορεί να κάνει, καλό όχι».

Αργύρης Πάτσης

«Το να τοποθετηθεί ένα ΑΤΜ θα ήταν κάτι πολύ θετικό αφού από τη Δίβρη περνά κόσμος και θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Θα ήταν χρήσιμο γιατί ο κόσμος πλέον εξυπηρετείται διαφορετικά, με την τεχνολογία, το ίντερνετ και με τα ΑΤΜ. Θα βοηθούσε σίγουρα τους μεγαλύτερους αλλά και όλους τους περαστικούς που θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα, να ξοδέψουν στην τοπική αγορά».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου