Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Καταγγελίες και αποφάσεις στο Συνέδριο Ομοσπονδίας Φλόριδας

  Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020


ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Tη συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, κατήγγειλαν οι ομογενειακοί σύλλογοι κατά το ετήσιο συνέδριο που πραγματοποίησε το Σάββατο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να είναι ενωμένη η ελληνοαμερικανική κοινότητα και να βοηθήσει τη γενέτειρα. Τέθηκε, επίσης, θέμα λειτουργίας του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα προειδοποιηθεί ότι «εάν δεν σοβαρευτεί», η Ομοσπονδία Φλόριδας θα αποχωρήσει από αυτό.

Kατά την έκθεση των πεπραγμένων, ο Μιχάλης Αλεξάνδρου, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος της οργάνωσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ομοσπονδίας η οποία είχε ενημερώσει πολιτικούς παράγοντες για τις θέσεις της Ομογένειας σχετικά με το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, ενώ τελευταία καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εβρο. Κατήγγειλε, επίσης, τον τρόπο χειρισμού από την Αλβανία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Σχετικά με το τελευταίο, η Ομοσπονδία πήρε απάντηση από το υφυπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο κ. Αλεξάνδρου, είπε, ακόμα, ότι η Ομοσπονδία πήρε μέρος και βοήθησε στο θέμα της αδελφοποίησης της Τάμπα με το Ηράκλειο της Κρήτης. «Πήραμε, επίσης, μέρος στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Νοτίου Φλόριδας (USF) με θέμα τη στάση της Τουρκίας», πρόσθεσε, καθώς και σε Συμπόσιο των Κυπρίων στο Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ.

Ο κ. Αλεξάνδρου ενημέρωσε ότι η Ομοσπονδία συνεργάζεται με την αρμενική κοινότητα της περιοχής, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Αζερμπαϊτζάν το οποίο υποστηρίζεται από την Αγκυρα, ενώ συζητείται και η διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης τιμής για τα θύματα των γενοκτονιών από τους Τούρκους. Η συνεργασία με τους Αρμένιους θα επεκταθεί σ' όλη τη Φλόριδα, όπως και η συστηματική επαφή με Αμερικανούς πολιτικούς αυτής της πολιτείας.


Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μιχάλης Αλεξάνδρου, μιλώντας κατά το Συνέδριο. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός

Αναφορές έκανε ο κ. Αλεξάνδρου και στην υποστήριξη της Ομοσπονδίας προς την Παιδεία, τη συμμετοχή σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση βιβλίου για τη Σμύρνη, τη στήριξη του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στο ακριτικό Καστελόριζο και την παρουσίαση βιβλίου της Δρ Τίνας Μπουκουβάλα για την ελληνική μουσική στην Αμερική. Συμμετείχε, επίσης, σε διαλέξεις.

Στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι η Ομοσπονδία βοήθησε χρηματικά τους πληγέντες κατά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι στην Ελλάδα, ενώ συνεργάστηκε με το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας «Προμηθέας» σε έρανο τροφίμων, που διανεμήθηκαν σε άτομα με ανάγκες. Γίνεται, επίσης, καθαρισμός οδών με συνεργεία εθελοντών. Πέρυσι είχε βοηθήσει και ομάδα αθλητών εξ Ελλάδος, που συμμετείχε σε παγκόσμιο διαγωνισμό. Συμμετείχε, επίσης, η Ομοσπονδία στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ελληνα συνδικαλιστή Λούη Τίκα που δολοφονήθηκε το 1914 στην πολιτεία Κολοράντο και προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλου, που ίδρυσε στον Αγιο Αυγουστίνο το αρχαιότερο ξύλινο σχολείο το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα στην Αμερική.

Μετά την εκλογή ως προέδρου του Συνεδρίου, του Μάικ Φραγκέδη, απηύθυναν χαιρετισμούς πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας.

Πρώτος, ο Μιχάλης Σέρβος μιλώντας για τους πρόσφυγες υποστήριξε ότι είναι «κατευθυνόμενοι λαθροεισβολείς» και ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το Ιδρυμα Ελληνισμού, ιδρυτής και πρόεδρος του οποίου είναι, θα στήσει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021 τον ανδριάντα του πατέρα της Δημοκρατίας, Κλεισθένη.

Ο Νικόλαος Ρεπούσης μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Οι ομογενείς πρέπει να ενωθούμε» και «να βοηθήσουμε την πατρίδα μας», τόνισε.

Ο Νίκος Αντον ζήτησε να ανταποκρίνεται η Ομογένεια στα διάφορα καλέσματα της Ομοσπονδίας.


Αντιπρόσωποι σωματείων, φορώντας μάσκες και καθήμενοι σε αποστάσεις, κατά το συνέδριο της Ομοσπονδίας Φλόριδας στην αίθουσα του τοπικού Συλλόγου Κρητών. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός

Θέμα λειτουργίας του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου μέλος του οποίου είναι η Ομοσπονδία Φλόριδας, έθεσε ο κ. Ρεπούσης, ζητώντας χωριστά τον λόγο. «Πού είναι το Εθνικό Συμβούλιο;», αναρωτήθηκε, Και τόνισε ότι η Ομοσπονδία Φλόριδας που είναι δευτεροβάθμιο όργανο, πέτυχε από την πλευρά της πολλά, μεταξύ των οποίων την ίδρυση γενικού προξενείου στην Τάμπα. Πρόσθεσε δε ότι εν τοιαύτη περιπτώσει, ένα τριτοβάθμιο όργανο, ανώτερο, όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο, θα μπορούσε να επιτύχει πολύ περισσότερα για τον Ελληνισμό.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Αλεξάνδρου, είπε, ότι πράγματι η οργάνωση πέτυχε πολλά, όπως τη δημιουργία του γενικού προξενείου, την ίδρυση της Ακαδημίας «Πλάτων» και παλαιότερα την υγειονομική ασφάλιση ομογενών, η οποία διεκόπη, όχι από υπαιτιότητα της Ομοσπονδίας.

Για το Εθνικό Συμβούλιο είπε ότι σε προσωπικό επίπεδο, «είμαστε ευγνώμονες», στον πρόεδρό του, Βασίλειο Ματαράγκα, που διαμένει στο Σικάγο, γιατί υποστήριξε οικονομικά ανάγκες της Ομοσπονδίας. «Ομως, ο οργανισμός αυτός είναι ανύπαρκτος», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στη λειτουργία του και στην απουσία εκλογών σ' αυτόν. Πρόσθεσε δε, ότι θα σταλεί επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο ότι «εάν δεν σοβαρευτεί», η Ομοσπονδία Φλόριδας θα αποχωρήσει από αυτό. «Πρέπει να ξαναζωντανέψει ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου», υπογράμμισε.

Σχετικά, ο κ. Σέρβος είπε ότι υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί με παρόμοια προβλήματα.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των επιτροπών της Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν στην παραβατικότητα της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «το σχοινί δεν αντέχει άλλο» και ότι «Είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία», στην ανάγκη να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της Ομογένειας, στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις θεάτρου και, γενικότερα Παιδείας που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας, στη σημασία της γνώσης της ελληνικής ιστορίας, στη δυνατότητα επικοινωνίας και οργάνωσης εκδηλώσεων μέσω των τηλεδιασκέψεων.

Η Γιώτα Φραγκέδη αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο στο Τάρπον Σπρινγκς για τα Θεοφάνεια, οπότε μίλησε και σε συγκέντρωση που οργάνωσε η Ομοσπονδία, με ένα από τα κύρια θέματα το δικαίωμα ψήφου των ομογενών. Η Γιώτα Φραγκέδη κάλεσε την Ομογένεια να υποστηρίξει το έργο της Ομοσπονδίας.

Ακολούθως, οι πρόεδροι, ή αντιπρόσωποι των σωματείων-μελών μίλησαν για το έργο των οργανώσεών τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του κορωνοϊού. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών, Νόρα Μιχοπούλου, εξέφρασε την υπερηφάνειά της, που μέλη της οργάνωσής της συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας απαρτίζεται ως εξής: Μιχάλης Αλεξάνδρου, πρόεδρος, Γιώτα Αργυροπούλου-Φραγκέδη, αντιπρόεδρος, Ελεονόρα Μιχοπούλου, α' βοηθός αντιπροέδρου, Αναστάσιος Μπογδάνος, β' βοηθός αντιπροέδρου Νίκος Αντον, ταμίας, Κέη Σκορδίλη, βοηθός ταμία, Βασιλική Μαντέλου, γραμματέας πρακτικών, Βενετία Μαλούπη, γραμματέας επικοινωνίας και Αρια Σωκράτους, υπεύθυνη Επικοινωνίας.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου