Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Τέλος στα παιγνίδια εξουσίας των μητροπολιτών της Αμερικής

  Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2020

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας

ASSOCIATED PRESS

Κεραυνός εν αιθρία ήταν η απόφαση της της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Την προηγούμενη Πέμπτη η Σύνοδος έδωσε εντολή για την αναστολή της ισχύος του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την προοπτική σύστασης μικτής επιτροπής από αντιπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής για τη σύνταξη νέου Συντάγματος. Παράλληλα, μετέθεσε τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης (New Jersey) Ευάγγελο Μητρόπολη Σάρδεων στη Μικρά Ασία ορίζοντας πατριαρχικό επίτροπο στο New Jersey τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ενώ επέβαλε στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο την ποινή της αργίας από κάθε ιεροπραξία μέχρι τα Χριστούγεννα για τα κανονικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσε.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι η τιμωρία των δύο μητροπολιτών, Ευάγγελου και Μεθοδίου,  ήταν η απάντηση του Πατριαρχείου στην «τυρεία και παρασυναγωγή», την οποία προσπάθησαν να ενορχηστρώσουν επί ένα χρόνο τώρα για να υποσκάψουν τη θέση του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Ο μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος έβγαινε συχνά με ανακοινώσεις εναντίον των αποφάσεων του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, διακήρυττε ότι μόνο με δική του άδεια είχε δικαίωμα να επισκεφθεί την μητρόπολή του, ενώ ο μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος υπέσκαπτε με κάθε τρόπο τον Γιώργο Καντώνη, νέο διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει την φθίνουσα κατάσταση στην ιστορική σχολή.

Σημειωτέον, ότι ο μητροπολίτης Μεθόδιος είναι ένας άξιος ιεράρχης που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της φιλανθρωπίας του στη μητρόπολη Βοστώνης, ιδρύοντας κατασκηνώσεις, γηροκομείο και σπίτι για τη φιλοξενία γονιών άρρωστων παιδιών από την Ελλάδα κλπ .

Η τυρεία και παρασυναγωγή των ιεραρχών του θρόνου της Αμερικής δεν είναι καινούριο φαινόμενο στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ.  Επί αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος οι πέντε τότε τιτλούχοι μητροπολίτες είχαν σηκώσει μπαϊράκι διεκδικώντας να διαμοιραστεί η αρχιεπισκοπή σε κανονικές μητροπόλεις. Στη βιογραφία του πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος με τίτλο Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ (σελίδα 236) κατέγραψα ότι την 1η Οκτωβρίου 1998 οι τότε τιτλούχοι μητροπολίτες έστειλαν επιστολή στην εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ στην οποία έγραφαν: «Οχι διαπληκτισμούς, όχι βία! Παθητική Αντίσταση», Μήνυμα των Μητροπολιτών της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής (1η Οκτωβρίου 1998).

Στις 14 Οκτωβρίου 1998 οι τιτλούχοι μητροπολίτες επανήλθαν με δριμύτερη κριτική εναντίον του προκαθημένου τους αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος και μάλιστα έχοντας και τη στήριξη των ιερέων του θρόνου τους οποίους είχαν υποκινήσει σε παρασυναγωγή, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά απο τους κανόνες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Τότε όμως με πηχυαίους τίτλους η εφημερίδα ΕΘΝΙΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ διακήρυσσε την παρασυναγωγή των μητροπολιτών, ενώ το Πατριαρχείο εγκαλούσε τον Σπυρίδωνα, που προσπαθούσε να εξηγήσει ότι αναβάθμιση των επισκοπών σε μητροπόλεις θα έφερνε διαμελισμό της ενότητας της Αριχεπισκοπής Αμερικής. Στην έκθεσή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έγραφε χαρακτηριστικά:

«Η εν ονόματι των Ι. Κανόνων και εις αντίθεσιν προς το Σύνταγμα της Ι. Αρχιεπισκοπής τάσις των ενταύθα Σεβ. Μητροπολιτών προς συνεχή διεκδίκησιν και απόκτησιν πλειόνων διοικητικών δικαιωμάτων τόσω επι επαρχιακού επιπέδου όσω και αρχιεπισκοπικού τοιούτου, χρονολογείται από δεκαετιών».

Ο Σπυρίδων ανέφερε ότι οι επίσκοποι από της εποχής της ανυψώσεώς τους σε μητροπολίτες δυσφορούσαν με τις επισκέψεις του αρχιεπισκόπου στους ναούς της επισκοπικής περιφέρειάς τους, απαιτώντας να ζητάει προηγούμένως την άδειά τους»...

Ωστόσο, μετά την εκπαραθύρωση του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος (1999) και με την αλλαγή του συντάγματος επί του αρχιεπισκόπου Δημητρίου (2000), οι μητροπολίτες της Αμερικής ανυψώθηκαν σε κανονικούς μητροπολίτες με αποτέλεσμα να κάνουν «τσιφλίκια» τις μητροπόλεις τους διαλύοντας την ενότητα της Αρχιεπισκοπής και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς.

Ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος όμως είναι «σαρξ εκ της σαρκός» της Μητέρας Εκκλησίας, είναι ο αρχιερέας που εισακούεται από τον Πατριάρχη και από τους ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις εκθέσεις του και την προσωπική του μαρτυρία. Κανείς δεν μπορεί να τον διαβάλλει καθώς στηρίζει το Πατριαρχείο προσπαθώντας να οδηγήσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην πλήρη εξυγίανσή της.

Πάντως, η  απόφαση της Ιεράς Πατριαρχικής Συνόδου στην ουσία να απαλλάξει τον μητροπολίτη Ευάγγελο από τα καθήκοντά του στην μητρόπολη της Νέας Ιερσέης και η παραδειγματική τιμωρία του μητροπολίτου Μεθόδιου σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

  1. Όλοι οι ιεράρχες του αρχιεπισκοπικού θρόνου θα τιμούν και θα σέβονται τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αμερικής, τον εκ Κωνσταντινουπόλεως Ελπιδοφόρο.

  2. Η ενότητα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα επανέλθει με την επαναφορά των μητροπολιτών στο καθεστώς των επισκόπων και την ενδυνάμωση του ρόλου του αρχιεπισκόπου.

  3. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά Σύνοδος της Κωσνταντινούπολης στηρίζουν τον αρχιερέα που επέλεξαν να στείλουν στην Αμερική.

Κοινώς, επιτέλους ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα επαναφέρει την κανονικότητα και την υπακοή στο θεσμό του αρχιεπισκόπου διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της Μητέρας Εκκλησίας στη μεγαλύτερη και ακμαιότερη επαρχία του Θρόνου.

Όσο για τις φωνές περί αυτοκεφαλίας στην Αμερική κι αυτές θα σιωπήσουν διότι οι ελληνομαερικανοί έχουν ξεφύγει από την προτεσταντίζουσα νοοτροπία και πιστεύουν στην ιερά παράδοση της Πρωτόθρονης Εκκλησίας μας!

HuffpostGr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου