Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Ηλεία: Σταθερά στον «πάτο» της ανάπτυξης

 Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2020

Γνωρίζουμε ότι είναι χιλιάδες οι αναγνώστες μας από την Ηλεία, αλλά και αυτοί που έχουν καταγωγή από την Ηλεία.  

Μιλήστε κι εσείς.  Φύγαμε στην ξενιτιά γιατί τότε δεν υπήρχαν τα μέσα, αλλά τώρα;

Το έχουμε γράψει πολλές φορές, το έχουμε φέρει σε πολλά forum/συνέδρια στην Αρχαία Ολυμπία, στον Πύργο και την Αμαλιάδα… στα Συνέδρια μας στις ΗΠΑ και Καναδά όπου ήρθαν, μας είπαν και τα άκουσαν οι πολιτικοί του Νομού, Νομάρχες, Βουλευτές, Δήμαρχοι… αλλά δεν ιδρώνει το αυτάκι τους.  Από την άλλη μεριά είναι «άβουλοι» και χωρίς ουσιαστική δύναμη.  Παλιά μόνο για κουμπαριές ήταν για να έχουν ψήφους, αλλά και σήμερα… με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι άνθρωποι του κόμματος, του όποιου κόμματος.  ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς!!!  Και την Ηλεία με τα εκατομμύρια ποτιστικά στρέμματα, με την μία από τις μεγαλύτερες πεδιάδες στην Ελλάδα, με 330 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο, με 110 χιλιόμετρα παραλία, με τα 168 ιστορικά μνημεία, με δύο λιμάνια, με αρχαιολογικούς χώρους όπως αυτούς της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ήλιδας!  Είμαστε άξιοι της τύχης μας.  Ξυπνήστε.

paneliakos.com

------------ 

 Το 9,4% του πληθυσμού ζει με επιδόματα και βοηθήματα – Κάποιοι στερούνται μέχρι και είδη πρώτης ανάγκης

Νομισματική και εισοδηματική φτώχεια, οικονομικές ανισότητες και κατά τα άλλα μιλάμε για ανάπτυξη όταν οι προϋποθέσεις παραμένουν μηδενικές, όταν η οικονομική κρίση κυκλοφορεί ανάμεσά μας και όταν αγριεύει το θεριό που λέγεται κορωνοϊός. Τελικά τα αγαθά που απλόχερα μας προίκισε η φύση και μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας, αποδεικνύεται ότι εμείς οι νεοέλληνες απόγονοί τους, αδυνατούμε να τα αναδείξουμε έτσι η Αρχαία Ολυμπία, η Ήλιδα, ο Καϊάφας, ο Επικούριος Απόλλωνας, οι παραλίες, τα προϊόντα και τόσα άλλα δεν είναι αρκετά και ικανά για να οδηγήσουν την Ηλεία στην πολυπόθητη τροχιά ανάπτυξης.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν το 2017, δηλ.το τελευταίο έτος που έχει στη διάθεσή της, καθώς μεσολαβεί και ένα χρονικό διάστημα για την επεξεργασία τους, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στη 10η θέση στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, με την Ηλεία να είναι σταθερά στον πάτο αφού βρίσκεται στην 3η θέση με πρώτη να εμφανίζεται η Αχαΐα με 13.205 ευρώ, στη δεύτερη θέση η Αιτωλοακαρνανία με 11.401 ευρώ και τελευταία και καταϊδρωμένη η Ηλεία με 11.362 ευρώ, λίγο πιο κάτω από το Κιλκίς το οποίο παρουσίασε κατά κεφαλήν εισόδημα την ίδια χρονιά 11.510 ευρώ.

Όσο για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά περιφέρεια και νομό η Δυτική Ελλάδα είναι 6η στη χώρα με 8.083 ευρώ στο οποίο κατανέμονται τα 3.990 στην Αχαΐα, τα 2.317 στην Αιτωλοακαρνανία και τα 1.776 ευρώ στην Ηλεία, χαρίζοντάς της σταθερά την τρίτη θέση.

Η φτώχεια και η πείνα στους δήμους της Ηλείας

Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με κάποιους να συντηρούνται από τους γονείς τους και με το 9,4% του πληθυσμού να ζει με επιδόματα και βοηθήματα. Έτσι στην Ηλεία του 2020 περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι δέχονται βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης είτε από το κράτος, τα ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από την Εκκλησία, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχει και αύξηση στα ανασφάλιστα ηλικιωμένα άτομα.

Η κατανομή της φτώχειας διαμορφώνεται ως εξής: Στον δήμο Πύργου περισσότερα από 4.500 άτομα δέχονται βοήθεια, στην Αρχαία Ολυμπία οι ωφελούμενοι είναι σχεδόν 2.500, στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων 900, στο δήμο Πηνειού ξεπερνούν τους 1.600, στο δήμο Ήλιδας τα άτομα που δέχονται βοήθεια για επιβίωση είναι περισσότερα από 2.500, στην περιοχή της Ζαχάρως ξεπερνούν τους 1.000 και τέλος στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης τα ωφελούμενα άτομα  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπερνούν τις 2.000.

Μεγάλη η βοήθεια και το φιλανθρωπικό έργο της  Ι.Μ. Ηλείας

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας από πλευράς χρηματικής στήριξης αλλά και μέσω των ιδρυμάτων της καθώς με αγάπη και αλληλεγγύη αγκαλιάζει αυτούς που δυσκολεύονται και χρειάζονται βοήθειά και αφορούν άτομα όλων των ηλικιών.

Μετά το ξέσπασμα του covid19 την περασμένη άνοιξη, η Μητρόπολη διέθεσε στους δήμους το ποσό των 80.000 ευρώ προκειμένου να διατεθεί σε πολίτες που αντιμετώπιζαν  προβλήματα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα βοηθήματα για το έτος 2020 θα είναι αυξημένα και μέχρι το τέλος καλοκαιριού είχαν δαπανηθεί 385.603,40 ευρώ. Το 2019 η Μητρόπολη προσέφερε το ποσό των 328.306,35 ευρώ για να στηριχτούν άποροι, ασθενείς, για επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, για βοήθεια σε φοιτητές κ.ά, ενώ συνολικά οι δαπάνες για το κοινωνικό έργο της το 2019 έφτασαν το ποσό των 5.966.207,07 ευρώ και το 2018 ξεπέρασε τα 6.7 εκ.ευρώ.

Η ανάπτυξη έρχεται με έργα και όχι με επιδόματα που καλλιεργούν τη φτώχεια

Τα στοιχεία των απόρων, των επιδομάτων και της ΕΛΣΤΑΤ, αποτυπώνουν χωρίς υπερβολές και κινδυνολογία, την πραγματικότητα. Μια αντιφατική πραγματικότητα γιατί έρχεται σε κόντρα με τον πλούτο, με τον πολιτισμό, με το κλίμα και τα υπέροχα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της Ηλειακής μάνας γης, που παραμένουν στο έλεος και έχουν οδηγήσει την αγροτιά σε μαρασμό, τρίζοντας για τα καλά τα θεμέλια του πρωτογενούς τομέα.

Ο νομός δεν οδηγήθηκε στην παρακμή χθες. Η όλη κατάντια, γιατί περί κατάντιας πρόκειται, είναι αθροιστική και πηγάζει από την αδιαφορία, τους κακούς χειρισμούς, το βόλεμα, τη σιωπή και τη συνυπευθυνότητα όλων. Μια σιωπή που αρχίζει και γίνεται κραυγή, γιατί τα περιθώρια στένεψαν, γιατί φτάνει πια…

Η απογοήτευση ενισχύεται γιατί δε διαγράφεται στον ορίζοντα καμία δέσμη φωτός που να «σπάει» τη μαυρίλα της σήραγγας που βρισκόμαστε, καθώς η Ε.Ο. Πατρών-Πύργου είναι ακόμα σε συζητήσεις, η τουριστική ανάπτυξη σε εμβρυϊκή κατάσταση, το Πανεπιστήμιο υπό διάλυση και το νοσοκομείο να νοσεί. Όσο θα διαιωνίζονται αυτά, τόσο η Ηλεία θα είναι στη φτώχεια, σαν αποπαίδι.. Φταίει ο τόπος ή μήπως οι άνθρωποι που κατά καιρούς είχαν θέσεις κλειδιά αλλά όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος δεν έδωσαν λύσεις; Ερωτήματα που ακούμε από συμπολίτες και μας ζητούν να δημοσιεύσουμε.

Η Ηλεία είναι πολιτισμός, είναι τουρισμός και προϊόντα και αν αυτά δε στηριχθούν άμεσα, η 63η θέση ανάπτυξης που έχουμε σήμερα στις συνολικά 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, δεν απέχει και πολύ από το τέλος…

17 Οκτωβρίου Διεθνής Ημέρα εξάλειψης της Φτώχειας

Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου σε ολόκληρο τον κόσμο, μια πρωτοβουλία που ανήκει στον καθολικό ιερωμένο Γιόζεφ Βρεσίνσκι (1917-1988). Το 1957 ίδρυσε την οργάνωση «International Movement ATD Fourth World» – «Διεθνής οργάνωση -Όλοι Μαζί με Αξιοπρέπεια -Τέταρτος Κόσμος», με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου