Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Σφίγγει ο κλοιός για παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, 2020


Εικόνα για χίλιες λέξεις… και που μάλλον προκαλεί πλέον τα συναισθήματα των πολιτών, με τον Δημήτρη Συλλούρη να δέχεται το χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης. Ηταν η πρόσφατη επέτειος της 1ης Οκτωβρίου και ο δεύτερος τη τάξει Συλλούρης ήταν και πάλι, όπως και σήμερα, Προεδρεύων της Δημοκρατίας λόγω απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

Ωστόσο αμετακίνητος στην απόφασή του να μην παραιτείται από την προεδρία της Βουλής παραμένει ο Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος δεν δείχνει να συγκινείται από το ντόμινο των πιέσεων που προκαλούν οι αντιδράσεις του συνόλου των ΜΜΕ, της κοινής γνώμης, των κομμάτων αλλά και των βουλευτών που απεργούν, αρνούμενοι να προσέλθουν σε συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Χαρακτηριστικά η Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεων της Βουλής αποφάσισε να αναβάλει την Τετάρτη τη συζήτηση για τον Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Al Jazeera.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ως η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θεσμών και αξιών, θέλουν να στείλουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα ότι στο χώρο της πολιτικής υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι και αποφασισμένοι να θεσπίσουν σωστές νομοθεσίες, σωστούς κώδικες δεοντολογίας, σωστό πόθεν έσχες, που σήμερα είναι κοινωνική απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας.

«Η κυπριακή κοινωνία έχει απόλυτο δίκαιο που μας βλέπει και μας φτύνει. Δώσαμε το δικαίωμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έχει τη θεσμική υποχρέωση να στείλει το μήνυμα ότι προσαρμόζεται και δουλεύει.

Προηγουμένως ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, είχε αναφέρει ότι εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών, την πρώτη απεργία βουλευτών στην ιστορία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης πρέπει να παραιτηθεί.

«Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να συζητούμε για τον κώδικα της δεοντολογίας των βουλευτών, από τη στιγμή που ο επικεφαλής της Βουλής βαρύνεται με μία τέτοια κατηγορία. Η δεοντολογία των βουλευτών έχει βρεθεί στο πάτωμα. Αν υπάρχει θέμα για συζήτηση της δεοντολογίας των βουλευτών, θα γίνει μετά την παραίτηση του κ. Συλλούρη. Όσο προεδρεύει της Βουλής ο κ. Συλλούρης δεν υπάρχει θέμα θεσμών. Έχει καταργηθεί η Επιτροπή Θεσμών της βουλής και δεν θα ξαναζωντανέψει παρά μόνο με την άμεση παραίτηση του κ. Συλλούρη», ανέφερε ο Γ. Περδίκης.

Αλλαγή ρότας και από ΔΗΣΥ για Συλλούρη

Στο μεταξύ και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ ζητά τώρα την παραίτηση Συλλούρη. Μετά την πρώτη τοποθέτηση διά της οποίας ουσιαστικά δεν ζητούσε την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, ο ΔΗΣΥ επανήλθε, καλώντας τον κ. Συλλούρη να υποβοηθήσει την προσπάθεια για την αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και χαρακτηρίζοντας την οικειοθελή αποχώρησή του από το πολιτειακό αξίωμα που κατέχει ως μονόδρομο.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, υπέδειξε πως σωστά η Κυβέρνηση, μη έχοντας άλλη επιλογή, αποφάσισε τον τερματισμό του προγράμματος, αλλά και σωστά ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες για πλήρη και ταχεία διερεύνησης της υπόθεσης.

«Αναμένουμε», συνέχισε, «ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής θα λειτουργήσει με τρόπο ανάλογο και υποβοηθήσει την προσπάθεια για την αποκατάσταση του κύρους των θεσμών. Η οικειοθελής αποχώρησή του είναι μονόδρομος».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ έσπευσε να υπενθυμίσει ταυτόχρονα πως βασικός εμπλεκόμενος στην συγκεκριμένη, υπόθεση ήταν βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ (σ.σ. ο Χριστάκης Τζιοβάνης).

«Ένα πρόγραμμα που σκοπό είχε τη στήριξη της οικονομίας, δυστυχώς έτυχε καταχρηστικής εκμετάλλευσης. Καταγράφηκαν εικόνες που έχουν προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και έχουν πλήξει την αξιοπιστία της χώρας μας. Και γι’ αυτό εκφράζουμε τη λύπη μας», επισήμανε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Πολίτες έξω από τη Βουλή

Να σημειωθεί ότι εκατοντάδες πολίτες πραγματοποίησαν αργά την Τρίτη αυθόρμητη εκδήλωση έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων στην Λευκωσία, διαδηλώνοντας κατά της διαφθοράς και ζητώντας την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν «Απαιτούμε ποινική έρευνα», «Παραιτηθείτε» «Κλέφτες», «Όχι μόνο παραίτηση! Να επιστρέψουν τα χρήματα στον απλό φορολογούμενο».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης έδωσε οδηγίες για ενδελεχή και εις βάθος έρευνα, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης στη Νομική Υπηρεσία. «Αναγνωρίζοντας τον σοβαρό θεσμικό ρόλο που απορρέει από τις συνταγματικές εξουσίες μου, έχω δώσει από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες στην Ηγεσία της Αστυνομίας όπως προβεί στην πλήρη, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση παραίτησης του κ. Συλλούρη από τη Βουλή, την έδρα του αναμένεται να καταλάβει η πρώτη επιλαχούσα του Κινήματος Αλληλεγγύης στην επαρχία Λευκωσίας, Ρούλα Γεωργιάδου.

Τη θέση του παραιτηθέντος βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη στη Βουλή θα καταλάβει ο Τουμάζος Τσελεπής που ήταν ο επόμενος επιλαχών στην επαρχία Αμμοχώστου.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου