Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Τραμπ – Μπάιντεν : Οι χρυσές μετοχές των δύο μονομάχων της 3ης Νοεμβρίου

 Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, 2020

Αλέξανδρος Καψύλης

Κλάδοι και εταιρείες που θα επωφεληθούν από την επικράτηση τραμπ ή Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές

Τραμπ – Μπάιντεν : Οι χρυσές μετοχές των δύο μονομάχων της 3ης Νοεμβρίου | tovima.gr

ΗWall Srteet δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Τουναντίον, η ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ή η εκλογή του Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν θα ευνοούσαν τελείως διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους – «εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες περί το επιχειρείν», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Ευλόγως οι επενδυτές προσπαθούν να διαβλέψουν τους κερδισμένους και τους χαμένους των αγορών ανάλογα με την έκβαση της προεδρικής μάχης, ώστε να συνταχθούν προφανώς με τους πρώτους.

Οι αναλυτές

Σε γενικές γραμμές οι αναλυτές θεωρούν ότι η επικράτηση Μπάιντεν θα επιφέρει επιβαρύνσεις των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου περιορισμό των περιθωρίων κερδών των. Από την άλλη πλευρά, όμως, θεωρούν βέβαιο ότι θα εκταμιευθούν περισσότερα κρατικά κονδύλια για τη δημιουργία υποδομών, ενώ η δεδηλωμένη από το πρώτο κιόλας debate πρόθεση του Δημοκρατικού υποψηφίου να επανεντάξει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα προοιωνίζεται μέτρα για την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα έφερνε μείωση των συντελεστών εταιρικής φορολόγησης και περισσότερα μέτρα απορρύθμισης της λειτουργίας της αγοράς και των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζονταν ή και θα ενισχύονταν οι εντάσεις με την Κίνα. Υπό το πρίσμα αυτό, θα υπέθετε κανείς ότι θα ευνοηθούν οι τραπεζικές μετοχές, όπως και ο ευρύτερος πετρελαϊκός κλάδος.

Παράμετροι

Είναι, όντως, πολλές οι παράμετροι που θα διαμορφώσουν τη μετεκλογική εικόνα των ΗΠΑ (εν πολλοίς και του υπόλοιπου κόσμου) σε ό,τι αφορά τους τομείς της οικονομίας, των αγορών και των επιχειρήσεων. Και σε αυτές πρέπει να προστεθεί και η εκκρεμότητα για την πλειοψηφία στη Γερουσία. Διότι αν ένα κόμμα ελέγχει και τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, διευκολύνεται θεαματικά η εφαρμογή των αποφάσεων του προέδρου και της κυβέρνησης – η υιοθέτηση ενός πακέτου στήριξης της οικονομίας για παράδειγμα.

Οι αποκαλύψεις

Με άλλα λόγια, θα έλεγε κανείς ότι η επανεκλογή Τραμπ θα ευνοούσε τη ρυπαίνουσα ενέργεια και τη… ρυπαρή οικονομία – είναι δα πολύ πρόσφατες ακόμη οι αποκαλύψεις των φακέλων του αμερικανικού Δικτύου Αντιμετώπισης του Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN files) για τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η παγκόσμια τραπεζική ελίτ στο ξέπλυμα χρήματος ($2 τρισ. τον 21ο αιώνα) από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες. Στους αντίποδες, την εκλογή Μπάιντεν θα πανηγύριζαν έξαλλα ο Ελον Μασκ (Tesla) και άλλοι επιχειρηματίες και επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Ιδού, λοιπόν, κωδικοποιημένα τα «ιδανικά χαρτοφυλάκια» όσων πιστεύουν ότι θα αλλάξει ο ένοικος του Λευκού Οίκου και όσων ποντάρουν στην επανεκλογή Τραμπ.

Τζο Μπάιντεν

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αναμένεται να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές των εταιρειών ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αναλυτές της Credit Suisse θεωρούν ότι οι μετοχές των Sunnova Energy International, SunPower Corp και Enphase Energy θα εκτιναχθούν.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: Η μετοχή της Tesla έχει φτάσει στη στρατόσφαιρα επί Τραμπ, αλλά ο Γκάρετ Νέλσον της CFRA πιστεύει ότι ο Μπάιντεν θα επιτάχυνε την ιλιγγιώδη πορεία της. Από κοντά θα εκτινάσσονταν και οι προμηθευτές των «πράσινων» αυτοκινήτων, όπως οι Aptiv, BorgWarner και Visteon.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Ο Αντριου Κάπλοβιτς της Citi προτείνει μετοχές τεχνολογικών και κατασκευαστικών ομίλων (AECOM, Jacobs Engineering Group και MasTec).

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ-ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Ο Ντέιβιντ Τζόι της Ameriprise Financial θεωρεί ότι ο Μπάιντεν θα ασκήσει εξωστρεφή εμπορική πολιτική προς όφελος των αμερικανών εισαγωγέων και εξαγωγέων. Κατά την JP Morgan οι Procter & Gamble, Thermo Fisher και 3M θα ευεργετηθούν τα μάλα από την αποκλιμάκωση του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Ντόναλντ Τραμπ

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ: Η JP Morgan εκτιμά ότι εταιρείες όπως η AT&T, η Target και η Waste Management θα ευνοηθούν από τον νόμο για τις Μειώσεις Φόρων και την Απασχόληση του Τραμπ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αναλυτές της KBW πιστεύουν ότι η επανεκλογή Τραμπ και η διατήρηση από τους Ρεπουμπλικανούς της πλειοψηφίας στη Γερουσία είναι το καλύτερο σενάριο για τις τράπεζες της Wall Street, όπως η Wells Fargo και η Citigroup.

ΑΜΥΝΑ: Ο Τραμπ πιθανότατα θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες για να ενισχύσει τη θέση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και της Ρωσίας, εκτιμούν αναλυτές της BCA Research.

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ: Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα έχουν καλύτερες προοπτικές σε περίπτωση νίκης του Τραμπ. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας θα παρακμάσουν αν επανεκλεγεί ο σημερινός πρόεδρος» σημειώνει ο Ράιαν Ντίτρικ της LPL Financial.

Τρομάζει η προοπτική να αμφισβητήσει ο Τραμπ το εκλογικό αποτέλεσμα

Φιλότιμες προσπάθειες για να κρατήσουν την ψυχραιμία τους κατέβαλαν οι επενδυτές μετά το debate Τραμπ – Μπάιντεν, σε αντίθεση με τους δύο υποψηφίους προέδρους που την έχασαν επανειλημμένως. Οι κινήσεις στα futures της Wall Street ήταν συγκρατημένες. Ο στρατηγικός αναλυτής της Sumitomo Mitsui Αγιάκο Σέρα εξήγησε ότι η αβεβαιότητα είναι που τρομάζει τις αγορές: «Οι διαφορές μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν αναδείχθηκαν σε όλο τους το εύρος. Αλλά εκείνο που ανησυχεί είναι αν θα διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές και αν θα γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα».
Στην ερώτηση προς τους δύο υποψηφίους αν θα δεχθούν ενδεχόμενη ήττα τους ο Μπάιντεν απάντησε δίχως περιστροφές καταφατικά. Ο Τραμπ όμως προέβλεψε ότι τον νικητή θα τον βγάλουν μετά από μήνες τα δικαστήρια. «Το πρώτο debate έγινε σε μια συγκυρία κατά την οποία ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 10% από τα υψηλότερα του Σεπτεμβρίου λόγω των ανησυχιών της αγοράς για την πορεία της πανδημίας και για την έκβαση της προεδρικής εκλογής» μεταδίδει το Reuters. Το πρακτορείο θυμίζει, πάντως, ότι το 2016 οι επενδυτές θεωρούσαν ότι αν κέρδιζε ο Τραμπ θα έπεφταν οι αγορές επειδή ήταν απρόβλεπτος και απειλούσε την Κίνα και το Μεξικό με εμπορικό πόλεμο.

«Και όμως, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 5% τον πρώτο μήνα της αναπάντεχης νίκης του Τραμπ, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν στη μείωση της φορολόγησης και στην απορρύθμιση της οικονομίας» σημειώνει το Reuters. «Οι αγορές κατά κανόνα ευνοούν τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους, αλλά δεν τα πήγαν άσχημα και επί Κλίντον ή επί Ομπάμα» παρατήρησε ο Τζέικ Ντόλαρχαϊντ της Longbow Asset Management. Κοντολογίς, αν έχει κανείς καλή διάθεση, επιχειρήματα για να ψωνίσει μετοχές βρίσκει.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου