Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Αρκαδία: Το θαύμα στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας με τα 17 δέντρα πάνω του

  Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν και άλλοι που δεν πιστεύουν. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να πιστέψουν. Στον Θεό, στη ζωή, στον εαυτό τους.

Κάθε ταξίδι, μικρό ή μεγάλο, κρύβει ένα θαύμα. Κάτι που ανακαλύπτει κανείς και το κρατά ενθύμιο πολύτιμο φυλαχτό, ανάμνηση, δύναμη για τη συνέχεια.

Το τι παίρνει τελικά κανείς μαζί του με την επιστροφή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση…

Το ταξίδι στην Αγία Θεοδώρα της Αρκαδίας, είναι πραγματικά απολαυστικό. Το εκκλησάκι βρίσκεται δίπλα από το χωριό Βάστα, κοντά στη Μεγαλόπολη και απέχει περίπου 123 χιλιόμετρα από τον Πύργο. Για να φτάσει κανείς σε αυτό ακολουθεί έναν κατάφυτο δρόμο: η φύση σε καλωσορίζει από νωρίς νωρίς προϊδεάζοντας σε για το μοναδικό θέαμα που θα ακολουθήσει.

Αξίζει να σταθείς σε πολλές από τις βρύσες από τις οποίες τρέχει δροσερό πόσιμο νερό να κάνεις επίσης και μια στάση και στα μικρά χωριά της γύρω περιοχής.

17 δέντρα ριζωμένα πάνω σε ένα εκκλησάκι. Πώς γίνεται να παραμένουν εκεί και να μην καταρρέει ο μικρός ναός; Σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζουν τα έτη της ζωής της Αγίας Θεοδώρας. Κοιτώντας τις φωτογραφίες, ας μάθουμε περισσότερα για την ιστορία της η οποία έχει δυο εκδοχές.

Σύμφωνα με την πρώτη, η Αγία Θεοδώρα ζούσε σε μια οικογένεια, στο κοντινό του ναού, χωριό Βάστα. Εκείνη την εποχή, κάθε οικογένεια έπρεπε να στέλνει έναν άνδρα, μέλος της οικογένειας στον στρατό για να πολεμήσει. Ο πατέρας της όμως ήταν άρρωστος και σε αυτή την περίπτωση η οικογένεια έπρεπε να μισθώσει έναν ξένο άνδρα για να την αντιπροσωπεύσει στο στράτευμα. Καθώς δεν υπήρχαν χρήματα, η Αγία Θεοδώρα αποφάσισε να ντυθεί άνδρας και να παραστεί στο στράτευμα του χωριού. Εκεί, μια γυναίκα που πίστεψε ότι είναι άνδρας την ερωτεύτηκε, όμως η Θεοδώρα την απομάκρυνε.

Η νεαρή γυναίκα τότε, έστησε μια πλεκτάνη. Κοιμήθηκε με έναν άλλο άνδρα, έμεινε έγκυος και απευθύνθηκε στους διοικητές λέγοντάς τους ότι το παιδί ήταν της Θεοδώρας! Η Αγία αρνήθηκε να παντρευτεί, δεν αποκάλυψε όμως το μυστικό της και οι στρατονόμοι αποφάσισαν πως έπρεπε να θανατωθεί. Έτσι και έγινε. Σύμφωνα με την παράδοση, τα τελευταία της λόγια ήταν «Κάνε Κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει»…. Αυτά τα δέντρα ρίζωσαν πάνω στον ναό και το νερό που κυλά στο ποταμάκι δίπλα από την εκκλησία είναι το αίμα της.

Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή της ιστορίας, η Θεοδώρα ήταν η κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ της Μακεδονικής δυναστείας. Η ίδια βασίλεψε ως άνδρας για ένα χρόνο μέχρι που ο Μιχαήλ ΣΤ΄ τη διαδέχθηκε υποστηρίζοντας πως η Αγία αρρώστησε και πέθανε. Πολλοί όμως υποψιάζονταν ότι τη σκότωσε στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι.

Η εκκλησία κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100. Όπως μαθαίνουμε το 1998 έγιναν στον μικρό ναό εργασίες αποκατάστασης καθώς και καθαρισμός χωρίς ενέσεις τσιμέντου ανάμεσα στους λίθους του κτίσματος (προκειμένου να μη ξεραθούν οι ρίζες οι οποίες διαπερνούν τον τοίχο και φτάνουν στο έδαφος). Απορίας άξιον πώς το οικοδόμημα αντέχει το πρωτοφανές βάρος των δέντρων. Πρόσφατα, διεθνή μέσα ασχολήθηκαν με το ζήτημα κάνοντας περιήγηση μέσα στον ναό αλλά και στον εξωτερικό του χώρο.

Η περιοχή γύρω από τον ναό έχει αξιοποιηθεί τουριστικά αλλά ευτυχώς ήπια και έτσι δεν έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα. Υπάρχουν κάποιες όμορφες ταβέρνες μία εκ των οποίων είναι ένας παλιός νερόμυλος που έχει ανακαινισθεί. Κοντά υπάρχει και ένας χώρος που μπορεί κανείς να δει μικρά πόνυ. Η βόλτα στον περίβολο της εκκλησίας είναι πολύ όμορφη μιας και είναι περιστοιχισμένη από ψηλά πλατάνια και ένα ποταμάκι, με πυκνή βλάστηση γύρω του, διασχίζει την περιοχή.

Ένα πολύ όμορφος ταξιδιωτικός προορισμός που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείτε. Η Αγία Θεοδώρα γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου και κάθε προσελκύει χιλιάδες προσκυνητών και επισκεπτών.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου