Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Reuters: Την Πέμπτη οι συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας για αποκλιμάκωση της έντασης


Επί τάπητος η τουρκική επιθετικότητα στο αυριανό συμβούλιο του ΝΑΤΟ.



ASSOCIATED PRESS

Οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ για το πώς να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο πήραν αναβολή δύο ημερών για τις 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τις τουρκικές πηγές, η διήμερη καθυστέρηση ζητήθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή της συμμαχίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε συνομιλίες για την αποφυγή ατυχήματος εν μέσω της κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με ζητήματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για πιθανά ενεργειακά κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή.
Η Αθήνα, πάντως, είχε διαψεύσει τα περί συμφωνίας με την Αγκυρα για συνομιλίες, ξεκαθαρίζοντας όλο το προηγούμενο διάστημα πως δεν θα προβεί σε κανένα διάλογο μαζί της όσο συνεχίζει τις προκλήσεις και τα τουρκικά πλοία παραμένουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Κυβερνητικές πηγές: Συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα την Τετάρτη στο ΝΑΤΟ 

Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης, αναφέρουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.
Σημειώνεται ότι για την ελληνική πλευρά αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο παραμένει η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, η παρουσία του οποίου προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Στην αυριανή συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα θέσει την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Και στο Ευρωκοινοβούλιο η τουρκική προκλητικότητα

Τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν την Πέμπτη, σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο», όπως ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα
«Τις τελευταίες εβδομάδες, κλιμακώνεται η ένταση σχετικά με τις αυξανόμενες και αμφισβητούμενες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δραστηριότητες οι οποίες, σύμφωνα με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Ελλάδα και Κύπρο, παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα τους και τα χωρικά τους ύδατα. Οι δύο πλευρές έχουν επίσης αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή ως ένδειξη ισχύος, δημιουργώντας φόβους ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές τα ζητήματα αυτά και τις τελευταίες εξελίξεις, σε συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας).
Την ίδια μέρα, στις 18:45, οι ευρωβουλευτές θα συνομιλήσουν με τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τηλεφωνική επικοινωνία  Παναγιωτόπουλου - Παρλύ

Την Τρίτη, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλωράνς Παρλύ, με την οποία εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών συζητήθηκε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.
(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου