Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Olympia Forum I: Η 3η μέρα του συνεδρίου


Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι εργασίες του Olympia Forum I.

Τα συμπεράσματα του FORUM θα καταγραφούν, θα αξιολογηθούν και θα αποτελέσουν την βάση εργασίας για τις δράσεις που από κοινού με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τους φορείς, τους επιστήμονες, θα αναλάβουμε ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος που δεν είναι άλλος από την Οικονομική Ανάπτυξη των Περιφερειών, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στον απολογισμό των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου, ο Πρόεδρος του OLYMPIA FORUM και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΟΒ, Λευτέρης Βαρουξής.

Ο κύκλος εργασιών της Κυριακής άνοιξε με συζήτηση για την Τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη μέσω πολιτιστικών διαδρομών και τοποθεσιών, μεταξύ της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλης – Ίριδος Κόλλια και της Ρόιδως Μητούλα Καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου,  την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος του patrisnews.com Μαριάννα Μητροπούλου. Η κ. Κόλλια τόνισε ότι κερδίζει έδαφος ο Πολιτιστικός Τουρισμός. Ο ρόλος του πολιτισμού επομένως είναι καθοριστικός για την προσφορά αυθεντικών και μοναδικών εμπειριών, με τους επισκέπτες να έρχονται σε επαφή με τα υλικά και άλλα χαρακτηριστικά ενός τόπου. Επομένως οι πολιτιστικές διαδρομές, είναι πολύ σημαντικές. «Στην Ηλεία υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, όπου δύο μάλιστα ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Υπηρεσία μας, είναι ήδη σε κάποια προγράμματα για την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, σε συνεργασία με την Ιταλία, μέσω του προγράμματος INTEREG, αλλά και με περιοχές της Ελλάδας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου μοναδικών πολιτιστικών μνημείων, κατά μήκος της παράκτιας, της Ιόνιας διαδρομής και της Αδριατικής αντίστοιχα, για παράδειγμα». Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Unesco στο οποίο έχουν  συμπεριληφθεί για τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς μόνο η Ολυμπία και η Επίδαυρος, με δυνατότητα αν επεκταθεί το να υπάρξει πρόταση και για τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα».

Η κ. Μητούλα μίλησε για το branding ενός τόπου που είναι μία σύνθετη διαδικασία που καλύπτει πολλές πτυχές της εικόνας και της ζωής του. Στόχος μιας τέτοιας διαδικασίας είναι η αναζήτηση των στοιχείων εκείνων, που καθιστούν τον κάθε προορισμό μοναδικό και ξεχωριστό. Καθίσταται ως ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει με διάρκεια πολλών ετών. Αποτελεί σημαντικό θεμέλιο του σύγχρονου μάρκετινγκ και ένα απαραίτητο εργαλείο για τις στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε τόπος. Οι προτεινόμενοι χώροι, μέσω των μοντέλων του μάρκετινγκ θα διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα και αναγνωρίσιμη επωνυμία (brand name) ώστε οι υφιστάμενοι και δυνητικοί επισκέπτες αλλά και η κοινή γνώμη να συνδέσουν τους τόπους με την πολιτιστική τους κληρονομιά και να αναπτυχθεί η αναγνωρίσιμη επωνυμία τους με έμφαση στον πολιτισμό.

«Η Ευρωπαϊκή οικονομία: χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία» αναπτύχθηκε στον κύκλο συζήτησης στον οποίο συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Πέτρος Κόκκαλης, με συντονιστή τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που αρχίζει και νιώθει αισιόδοξος για την Ευρώπη. «Εδώ και ένα χρόνο μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με δικιά της εγγύηση να βοηθήσει τα κράτη μέλη και με ένα τεράστιο ποσό να μπαίνει στο τραπέζι για την ενίσχυση των οικονομιών των χωρών δείχνει ότι ξαναγυρίζει στα οράματα αυτών που θεμελίωσαν την Ε.Ε. όπως είναι σήμερα. Είναι σημαντικό πως 750 εκατ. θα δοθούν με επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια και φαίνεται πως η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο για τους λαούς της. Αν όλα αυτά συμπληρωθούν από την πολιτική, νομισματική και οικονομική ολοκλήρωση τότε η Ευρώπη είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Κόκκαλης από την πλευρά του εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια «τροχιά» προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των οραμάτων της και αυτή η «τροχιά» είναι μια «τροχιά» που την φέρνει μακριά από το προηγούμενο παράδειγμα της παντοδυναμίας των αγορών. «Ο διπλασιασμός του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σημαίνει περισσότερο κοινή πορεία και αυτή η πορεία είναι δεδομένη, ο στόχος της δηλαδή, είναι η Πράσινη μετάβαση. Μια κοινωνία με λιγότερους και στο τέλος καθόλου ρύπους. Υπάρχει ανάγκη για έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της οικονομίας, του τρόπου με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και κινούμαστε. Μιλάω δηλαδή, για τη δημιουργία σταθερών πόρων σε επίπεδο Ε.Ε. και την αιρεσιμότητα του Κράτους Δικαίου. Γιατί αυτή η νέα Ε.Ε. που έρχεται πιο κοντά στα οράματα των πολιτών της και στις ανάγκες των λαών της, θα πρέπει να λειτουργεί μέσα σε ένα Κράτος Δικαίου» επεσήμανε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει ανάκαμψη τις αρχές του 2022 και δεν θέλει να διευρύνει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου. Η χώρα μας θα ωφεληθεί με 32 δις ευρώ εκ των οποίων τα 19,5 θα είναι επιχορηγήσεις και 12,5 δις δάνεια, συν 1,5 δις από το ταμείο συνοχής συν 18,5 δις από την Κοινή Αγροτική πολιτική. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην τρέξει το πρόγραμμα από την κυβέρνηση.  Το αν τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι πολλά ή λίγα θα φανεί και από την εξέλιξη της πανδημίαςΗ Ευρώπη πρέπει να ενισχυθεί βάση των αξιών της και όχι μιμούμενη άλλα οικονομικά πρότυπα σαν των ΗΠΑ ή της Κίνας. Χρειάζεται σύγχρονο όραμα που θα δημιουργήσει τα οικονομικά εργαλεία για να πάμε σε μία νέα εποχή.  Μετά την Πανδημία αρμοδιότητες όπως είναι η υγεία θα πρέπει να κουμπώνουν με τις εθνικές προτεραιότητες, αλλιώς θα υπάρχουν κίνδυνοι διασυνοριακοί».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, συνομιλώντας με τον Γιάννη Πεφάνη, Γενικό Διευθυντή του Insider.gr, αναφέρθηκε εκτενώς στους τρόπους και στα μέσα αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. «Το σοκ με την πανδημία είναι ένα εξωτερικό, ισχυρό σοκ. Όσον αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και προφανώς η Ελληνική Κυβέρνηση γενικότερα, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα «πλέγμα» μέτρων, δράσεων, επιδοτήσεων και χρηματοδοτικών προϊόντων, έτσι ώστε να «πιάσουμε» όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις  και να ενισχυθούν για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση. Περίπου 4 δις ευρώ θα εισρεύσουν στην αγορά και μέχρι τώρα έχουν βοηθηθεί περίπου 142.000 επιχειρήσεις και άλλες τόσες αναμένεται να ενισχυθούν. Έρχονται άλλα 2 δις ευρώ για  την επιστρεπτέα προκαταβολή, άλλα 3,5 δις ευρώ από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα και άλλα 850 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους, από το ΤΕΠΙΧ. Σχεδιάζουμε δράσεις για να «πιάσουμε» τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζομένους, οι οποίες έχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτή τη στιγμή στα χρηματοδοτικά προγράμματα».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου