Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Η Covid-19 στέλνει τον κόσμο από το Μανχάταν στα προάστια - Ομογενείς μιλούν στον «Ε.Κ.»

 Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020

 Της Ματίνας Δεμελή 


Αδειασαν κατά 50% τα διαμερίσματα στο Μανχάταν λόγω COVID. Φωτογραφία «Ε.Κ»/Ματίνα Δεμελη


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πόλη-φάντασμα έχει γίνει το Μανχάταν τους τελευταίους μήνες. Πολλά διαμερίσματα έχουν αδειάσει, εταιρείες έχουν κλείσει τα γραφεία τους. Ο κόσμος πλέον εργάζεται από το σπίτι και όσοι διέθεταν εξοχικά πλέον μένουν μόνιμα σε αυτά.

Οπως αναφέρουν μεσίτες από το Μανχάταν, το Κουίνς και το Λονγκ Αϊλαντ, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έντονη μετακίνηση προς τα προάστια της Νέας Υόρκης.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές είναι το Λονγκ Αϊλαντ και το Ουεστσέστερ αλλά και οι διπλανές Πολιτείες, Κονέκτικατ, Πενσιλβάνια, Νέα Ιερσέη, ακόμη και Βόρεια Καρολίνα. Πολιτείες που επιλέγουν περισσότερο οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Πάνω από 15.000 διαμερίσματα έχουν αδειάσει στο Μανχάταν, μια από τις πιο δημοφιλείς και ακριβότερες πόλεις του κόσμου. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια του κόσμου τον ωθεί σε πιο οικονομικές και προσιτές λύσεις.

«Ο κόσμος αγοράζει. Φεύγει από το Μανχάταν και το Μπρούκλιν και αγοράζει μικρότερα σπίτια στο Λονγκ Αϊλαντ, το Μπέϊσαϊντ και την Αστόρια. Από τη στιγμή που κάποιος μπορεί να εργάζεται από το σπίτι του, δεν έχει λόγο να μένει στο Μανχάταν. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Αυτό που βλέπουμε πλέον στο Μανχάταν είναι να αγοράζουν σπίτια Κινέζοι και Κορεάτες που έχουν πολλά μετρητά και φοβούνται να τα βάλουν στην τράπεζα» λέει στον «Ε.Κ.» ο μεσίτης Αλέξης Τεμπέλης από το «TΜΤ Realty Group» στο Μπέισαϊντ.

Ο ίδιος προσθέτει πως οι εκτιμήσεις έως τώρα δείχνουν πως το Μανχάταν έχει αδειάσει κατά 50%. Το ίδιο υποστηρίζει και η Ελεν Τζέλιου, μεσίτρια τα τελευταία 20 χρόνια, με μεγάλη εμπειρία στην πώληση ακινήτων (Certified International Property Specialist) η οποία εργάζεται στην Douglas Elliman. «Εχουμε κατεβεί στο 50% όσον αφορά τα άδεια διαμερίσματα αλλά οι εξοχικές κατοικίες στο Λονγκ Αϊλαντ αυξήθηκαν. Και ανέβηκαν οι αξίες. Έχουν αυξηθεί και τριπλασιαστεί οι πωλήσεις και τα ενοίκια σε Λονγκ Αϊλαντ, Ουεστσέστερ, Κονέκτικατ, Νέα Ιερσέη ενώ πολλοί πάνε Βόρεια Καρολίνα και Φλόριδα, κυρίως οι ηλικιωμένοι. Εχουν ανεβεί οι αγορές από πέρυσι, πάνω από 2,5 φορές. Για παράδειγμα, εκεί που πουλήθηκαν πέρυσι 1.500, φέτος πουλήθηκαν περισσότερα από 3.000 σπίτια. Το ίδιο και στο Κονέκτικατ».

Η κ. Τζέλιου τονίζει πως οι τιμές των διαμερισμάτων στο Μανχάταν έχουν μειωθεί αρκετά και αναμένεται να πέσουν κι άλλο.


Αδειασαν κατά 50% τα διαμερίσματα στο Μανχάταν λόγω COVID. Φωτογραφία «Ε.Κ»/Ματίνα Δεμελή

«Οσοι φεύγουν από το Μανχάταν δεν αισθάνονται ασφάλεια πλέον. Οι φορολογίες αυξήθηκαν και δεν είναι και ανάγκη να πηγαίνουν να δουλέψουν στο κέντρο. Οι περισσότερες εταιρείες ακόμη και τα λογιστικά γραφεία όλα είναι κλειστά. Ολοι δουλεύουν από απόσταση. Οσοι έχουν ενοίκια στο Μανχάταν προσπαθούν να τα διακόψουν και αυτοί που έχουν αρκετό χρόνο μέχρι του χρόνου δεν τα ανανεώνουν. Τα διαμερίσματα στο Μανχάταν είναι πιο φθηνά και περιμένουμε να πέσουν περισσότερο. Το μόνο που κρατάει την αγορά είναι πως οι τόκοι είναι χαμηλοί».

Χαμηλότερες τιμές συναντά κανείς και στα ακίνητα στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι. Μετά την απομάκρυνση της Amazon από την περιοχή υπάρχει πληθώρα διαμερισμάτων που αναζητούν ενοικιαστές. «Οι τιμές εκεί είναι αρκετά προσιτές, καθώς υπάρχουν πολλά διαμερίσματα» αναφέρει ο κ. Τεμπέλης.

Ο Αργύρης Αργειτάκος, μεσίτης στην εταιρεία Commercial Division Rutenberg, ασχολείται κυρίως με την αγοραπωλησία επαγγελματικών ακινήτων. «Θα πρέπει να διαμορφωθούν οι χώροι με νέους κανόνες, με αποστάσεις. Στο παρελθόν υπήρχαν πολλοί εργαζόμενοι σε ένα χώρο. Τώρα όλα αυτά θα αλλάξουν» τονίζει.

Eνα άλλο κομμάτι στα ακίνητα που θα έχει πρόβλημα είναι η λιανική πώληση. «Πολλά καταστήματα θα κλείσουν ενώ είναι πολλά αυτά που έχουν ήδη κλείσει και πολλοί χώροι είναι πλέον διαθέσιμοι. Πλέον, είναι πολλές οι εταιρείες που αφήνουν τα γραφεία τους και στρέφονται στην εργασία από το σπίτι» προσθέτει ο κ. Αργειτάκος.

«Στην αρχή νομίζαμε ότι είναι προσωρινό αλλά αν δεν βλέπουν την ανάγκη να επιστρέψουν στα γραφεία, η τηλεργασία θα καθιερωθεί σε πολλές εταιρείες. Δε νομίζω ότι είναι προσωρινό αυτό, πολλές εταιρείες θα συνεχίσουν να δουλεύουν από απόσταση» συμπληρώνει η κ. Τζέλιου.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου