Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Η Τουρκία εμπλέκει τη Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο


Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2020




Tο ερευνητικό «Oruc Reis» συνοδευόμενο από τουρκικά πλοία το πρωί της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020. Reis (IHA via AP)ΑΘΗΝΑ. Το σχοινί της έντασης τραβάει και άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία εμπλέκοντας και τη Ρωσία στο παιχνίδι των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης η Αγκυρα εξέδωσε νέες Navtex για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου , ειδοποιώντας για ασκήσεις του Ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά.
Η διπλή Navtex εκδόθηκε από τον σταθμό και φέρει την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός».
Η πρώτη Navtex αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.
Η δεύτερη άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα ανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.
Η Αγκυρα τονίζει πως κατά τη διάρκεια των ασκήσεων δεν πρέπει να ενοχληθεί το «Oruc Reis» το οποίο κάνει έρευνες στην περιοχή.
Είναι ερώτημα αν οι Ρώσοι θα κάνουν γυμνάσια μόνοι τους ή αν θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τουρκικά πολεμικά πλοία.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Navtex ήρθε μετά την απόφαση για την άρση του εμπάργκο, από την Ουάσιγκτον, εξαγωγής μη φονικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, απόφαση που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.
Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, διευκρίνισε, σύμφωνα με το «ΚΥΠΕ», ότι η απόφαση για άρση για έναν χρόνο του εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο αφορά τους μη φονικούς εξοπλισμούς, δεν αφορά την Τουρκία, αλλά τη μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή.
Αρνείται η Μόσχα ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την ένταση
Πάντως, η Μόσχα αρνήθηκε χθες, διά μέσου της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τέτοιους συλλογισμούς δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω, παρά μόνο ως προκλητικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο κυπριακός ιστότοπος philenews.com.
Η κυρία Ζαχάροβα προσέθεσε ότι η Μόσχα δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα και συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή, όπως η Ανατολική Μεσόγειος».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα «υποστηρίζει την επίλυση οποιωνδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».
Η ίδια σημείωσε με νόημα ότι «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε ‘σύγκρουση’ είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», «φωτογραφίζοντας» έτσι το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, που είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε εάν οι δηλώσεις της αφορούν αυτές καθ’ αυτές τις τουρκικές Navtex.
Αssociated Press - Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου