Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Το ιστορικό κτήριο στην καρδιά της Βοστώνης που φιλοξενεί μια σπάνια ελληνική έκθεση

 Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Με μια ιστορία πέραν του ενός αιώνα, το αρχοντικό κτήριο του Γενικού Προξενείου φέρει μνήμες από την Ελλάδα του '50 και του '60.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Εξωτερική άποψη του κτηρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη.

Στέκει στο νούμερο 86 της Βeakon Street από το 1910. Σχεδιάστηκε και ανεγέρθηκε από τον αρχιτέκτονα Χάβεν Γουίλραϊτ της εταιρείας Wheelright & Heaven - με συνεργασίες, μεταξύ άλλων, και με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ - για να στεγάσει την οικογένεια Σίρς. Είναι από μόνο του επιβλητικό και αρχοντικό σε μία από τις καλύτερες περιοχές της Βοστώνης δίπλα από τον όμορφο Εθνικό Κήπο και σε κοντινή απόσταση από το κυβερνείο της Μασαχουσέτης.

Ο πρόξενος της Ελλάδος Αλέξης Κογεβίνας τo έτος 1993 το εντόπισε και έπεισε την ελληνική κυβέρνηση να το αγοράσει. Αποτέλεσμα, το ιστορικό κτήριο να φιλοξενεί τα τελευταία 27 χρόνια το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστώνη.

 Και είναι ο νυν Πρόξενος της Ελλάδας στην Βοστώνη, κ. Στράτος Ευθυμίου - διάδοχος εξαιρετικών Ελλήνων διπλωματών που θήτευσαν σ′ αυτήν την θέση αφήνοντας σπουδαίο έργο -  ο οποίος οραματίστηκε να δώσει σ′ αυτό το κτήριο μια διαφορετική πολιτισμική διάσταση φιλοξενώντας μόνιμη έκθεση του Φιλέλληνα φωτογράφου Ρόμπερτ Μακέιμπ

Ο χώρος του κοινού, τα γραφεία, η αίθουσα, οι σκάλες έχουν μεταποιηθεί σε μια μεγάλη γκαλερί, ενώ υπάρχει οθόνη η οποία δείχνει εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Οι λήψεις των φωτογραφιών έχουν γίνει τις δεκαετίες ’50 και ’60 και παραδίδουν στο σήμερα μια Ελλάδα περισσότερο αθώα κι αισιόδοξη, σχεδόν ανέγγιχτη από τον τουρισμό.

«Πριν από λίγο καιρό εκδόθηκε η εμπλουτισμένη έκδοση του καταλόγου της έκθεσης, καθώς πέρσι προστέθηκαν άλλες τέσσερις μεγάλες φωτογραφίες από τη νησιωτική Ελλάδα που μεταμόρφωσαν μία μεγάλη αίθουσά μας και ο Ρόμπερτ Μακέιμπ ήθελε και ορθά να συμπεριλαμβάνονται όλες οι φωτογραφίες στον κατάλογο», λέει στη HuffPost GR ο κ. Ευθυμίου για την έκθεση που εγκαινιάστηκε το 2018.

«Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία με έναν εθελοντή φωτογράφο αποτυπώσαμε το χώρο του ανακαινισμένου Γενικού Προξενείου που φιλοξενεί και την μόνιμη συλλογή», εξηγεί, ενώ με την σειρά του ο αμερικανός φωτογράφος δηλώνει: «Με το που γνώρισα τον Στράτο Ευθυμίου δεν άργησα να συνειδητοποιήσω ότι μοιραζόμαστε ενδιαφέρον για την τέχνη της φωτογραφίας. Ο ίδιος είχε κάνει ένα σχετικό βιβλίο και μια έκθεση. Ενδιαφέρεται, όπως κι εγώ, για την φωτογραφία τεκμηρίωσης που έχει και μια αισθητική αξία πέρα από την πληροφορία που περιέχει. Έχει καταγράψει τον αντίκτυπο της ανταλλαγής πληθυσμών καταγράφοντας τη ζωή σε παλαιότερα ελληνικά χωριά και σε παλαιότερα τουρκικά χωριά.Μια πολύ συγκινητική σειρά που ελπίζω να παρουσιαστεί για την επέτειο.Τέλος πάντων, είχε την ιδέα μιας μόνιμης έκθεσης στο προξενείο.Φυσικά ήμουν ενθουσιασμένος αφού είναι ένα από τα πιο όμορφα παλιά σπίτια στη Βοστώνη, με θέα στο πάρκο».

Ακολουθούν φωτογραφίες από το ιστορικό κτήριο και την έκθεση:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Αποψη του κεντρικού κλιμακοστάσιου του κτηρίου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Αποψη από ψηλά του κεντρικού κλιμακοστάσιου του κτηρίου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Αποψη από ψηλά του κεντρικού κλιμακοστάσιου του κτηρίου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Αποψη εσωτερικών χώρων του ιστορικού κτηρίου που φιλοξενεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστώνη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Αποψη αίθουσας συσκέψεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Βοστώνη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Λεπτομέρεια οροφής στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστώνη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Αποψη εσωτερικών χώρων Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Βοστώνη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Αποψη αίθουσας με τζάκι στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστώνη
Huffpost

Φωτογραφίες: www.yorgosphoto.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου