Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Επίσκεψη-αστραπή του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο το Σάββατο


Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2020




Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο. (Kevin Lamarque/Pool Photo via AP)
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στην Κύπρο μετά το ταξίδι του στην Ντόχα, όπου θα έχει επαφές με την Κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους ταλιμπάν για να βοηθήσει στην έναρξη των πολυαναμενόμενων μεταξύ τους συνομιλιών.
Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε την άφιξη Πομπέο, αναφέροντας πως θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη.
Όπως πληροφορείται ο «Ε.Κ.» η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο κλείδωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Φιλ Ρίκερ. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή, τις διμερείς σχέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάϊκ Πομπέο δήλωσε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο θα συμπληρώσει τις τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναφερόμενος στη κρίση στην ανατολική Μεσόγειο ο Μάικ Πομπέο τόνισε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο καθοδόν προς την Ντόχα πως «η διαμάχη πρέπει να επιλυθεί με τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό», προσθέτοντας πως «θα εργαστώ πάνω σε αυτό, προσπαθώντας να βεβαιωθώ ότι κατανοώ τους κινδύνους που συνδέονται με την προοπτική του λαού της Κύπρου».
Όπως μετέδωσε το γαλλικό δίκτυο france24.com, ο Πομπέο έδωσε τα εύσημα στη Γερμανία για τη διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλει για μείωση των εντάσεων. Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία που δραστηριοποιείται επίσης στο ναυτικό τομέα υποστήριξε ένθερμα την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν θα αποσυρθούν έτσι ώστε αυτές οι συνομιλίες να μπορούν να πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Η επίσκεψη Πομπέο στη Λευκωσία έρχεται λίγο μετά τη μερική άρση των εμπάργκο όπλων από την ΗΠΑ στην Κύπρο, εξέλιξη που εξόργισε την Τουρκία.
Η κίνηση, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, είχε ως στόχο να φέρει σταθερότητα στο διχοτομημένο νησί, αλλά οι επικριτές δήλωσαν ότι είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, ωθώντας την Κύπρο να συνεργαστεί με άλλα έθνη όπως η Ρωσία.
Να σημειωθεί ότι ο Μάϊκ Πομπέο είχε ακυρώσει το ταξίδι του που είχε προγραμματιστεί στην Κύπρο νωρίτερα αυτό το έτος, όταν οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου