Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2020

Εμπλοκή στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα» λόγω της πανδημίας


Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, 2020


Παράγοντες στην αγορά ακινήτων ζητούν να εξαιρούνται από την απαγόρευση ταξιδιού όσοι προσκομίσουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό και διαθέτουν αποδείξεις ότι είναι ήδη ιδιοκτήτες ακινήτου στην Ελλάδα, ελάχιστης αξίας αγοράς της τάξεως των 250.000 ευρώ.
Το ζήτημα αναδείχθηκε πρόσφατα και μέσω δημόσιας παρέμβασης, την οποία πραγματοποίησε η Ενωση Επενδυτών Κίνας – Ελλάδας, καθώς περίπου 120 Κινέζοι επενδυτές δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, παρότι έχουν ήδη αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα.
Η αφορμή για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ασφαλώς οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. απαγορεύει την είσοδο Κινέζων πολιτών στα σύνορά της, ενώ το ίδιο πράττει και η Κίνα με πολίτες από την Ε.Ε., που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στη χώρα. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόβλημα δημιουργείται και λόγω της απουσίας ξεκάθαρων οδηγιών προς τα ελληνικά προξενεία, με αποτέλεσμα, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του επενδυτή, να επιτρέπεται ή να απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επενδυτές από την Ουκρανία και τον Λίβανο έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στην Ελλάδα και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αίτησης και λήψης της άδειας παραμονής, αλλά δεν ισχύει το ίδιο π.χ. με τους Κινέζους και τους Τούρκους επενδυτές. Πρόβλημα υφίσταται και με επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Κατά τον κ. Πάνο Ροζάκη, επικεφαλής της Prime Synergy, εταιρείας επενδυτικής μετανάστευσης, «οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι χώρες από τις οποίες δεν επιτρέπεται επίσκεψη προς την Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο, όσοι διαθέτουν ήδη άδειες διαμονής μπορούν να εισέλθουν, ακόμα και αν προέρχονται από χώρες όπου απαγορεύεται η είσοδος. Επομένως, όσοι έχουν άδεια διαμονής, π.χ. από την Τουρκία, μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά όσοι αιτούνται για να τους χορηγηθεί η άδεια αυτή δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα». Κατά τον ίδιο, αυτό είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο είναι απαραίτητη η κυβερνητική παρέμβαση, καθώς δεν υπάρχει κάποια ρητή διευκρίνιση ή οδηγία, με αποτέλεσμα κάθε προξενικός υπάλληλος να το ερμηνεύει διαφορετικά.
Οπως τονίζει ο κ. Ροζάκης, «αυτό που μας ενδιαφέρει να μάθουμε είναι αν –ειδικώς– αυτοί οι οποίοι είναι επενδυτές και θέλουν να ταξιδέψουν για να αιτηθούν άδεια διαμονής μπορούν να εξαιρεθούν από την απαγόρευση ταξιδιού εφόσον προσκομίσουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό και διαθέτουν αποδείξεις ότι είναι ήδη ιδιοκτήτες ακινήτου στην Ελλάδα, ελάχιστης αξίας αγοράς της τάξεως των 250,000 ευρώ». Κατά τον ίδιο και με βάση την επικοινωνία της Prime Synergy με τις κατά τόπους Αρχές, οι πρεσβείες δεν θέλουν να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη και παραπέμπουν το ζήτημα στο υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο και το υπ. Εξωτερικών, με τη σειρά του, αναφέρει ότι δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα το να κρίνει αν θα εκδώσει ή όχι βίζα εισόδου στη χώρα ένα ελληνικό προξενείο. Σημειωτέον ότι η αναφορά αφορά βίζα τύπου D και όχι βίζα Schengen.
Μέχρι στιγμής, ανάλογα με το κάθε προξενείο, προκύπτει και διαφορετική απάντηση. Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ρύθμιση μέσω της οποίας επιτρέπεται η εξ αποστάσεως αγορά ακινήτου από επενδυτές στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα», χωρίς να επισκεφθούν την Ελλάδα και χωρίς να έχουν ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό. Ωστόσο, ενώ είναι εφικτή η διαδικασία αυτή, στη συνέχεια τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, προκειμένου να λάβουν την άδεια παραμονής. 

Μεγάλο ενδιαφέρον

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την αναζωπύρωση του μέχρι πρότινος λίαν επιτυχημένου προγράμματος «χρυσή βίζα», λόγω της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών όχι μόνο έχει διατηρηθεί, αλλά αντιθέτως είναι ακόμα εντονότερο. «Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ακόμα περισσότερο την ανάγκη για ασφάλεια που τους παρέχει ένα τέτοιο πρόγραμμα από την επόμενη πανδημία που μπορεί να χτυπήσει στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου