Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Οργισμένη διάψευση Τραμπ για τα περί ύβρεων προς πεσόντες του Α’ ΠΠ



Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, 2020








πρόεδρος Τραμπ μιλάει στους δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση Andrews μετά την επίσκεψή του στο Λατρόμπ της Πενσυλβανιας. (AP Photo/Evan Vucci)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε την Πέμπτη με κατηγορηματικό και οργισμένο τρόπο τους ισχυρισμούς που τον θέλουν να είχε προσβάλει και χαρακτηρίσει «χαμένους» και «κορόιδα» Αμερικανούς πεσόντες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, προχωρώντας σε μια άμεση απάντηση ώστε να αποφύγει την υποχώρηση της υποστήριξης που τυγχάνει ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους συμμάχους τους.
Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού «The Atlantic», ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2018, για να τιμηθεί η συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε ακυρώσει την περιήγηση που ήταν προγραμματισμένο να κάνει σε αμερικανικό νεκροταφείο κοντά στο Παρίσι, εξηγώντας τότε πως οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατέστησαν αδύνατη την επίσκεψη.
Ομως, σύμφωνα με το «The Atlantic», μηνιαίο περιοδικό που χαίρει σεβασμού στις ΗΠΑ, ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας δεν είχε πάει απλούστατα διότι δεν ήθελε, γιατί θα χαλούσαν τα μαλλιά του λόγω του καιρού.
«Γιατί πρέπει να πάω σε αυτό το νεκροταφείο; Είναι γεμάτο χαμένους», είχε πει σε μέλη της ομάδας του, κατά το περιοδικό, το οποίο επικαλείται πολλές πηγές, χωρίς όμως να τις κατονομάζει.
Ο Τραμπ είχε επίσης χαρακτηρίσει τους 1.541 Αμερικανούς στρατιωτικούς που χάθηκαν στη μάχη του Δάσους Μπελό «κορόιδα», προτού να ρωτήσει «ποιοι ήταν οι καλοί» στον πόλεμο αυτό και διερωτηθεί γιατί οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στο πλευρό των Συμμάχων.
Την Πέμπτη, επιστρέφοντας από επίσκεψη στο πλαίσιο της εκστρατείας του στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ επιτέθηκε με θυμό στους στο περιοδικό και τους ισχυρισμούς του.
«Αν άνθρωποι που πραγματικά υπάρχουν ισχυρίζονται ότι θα είχα πει κάτι τέτοιο, είναι ανυπόληπτοι και είναι ψεύτες», δήλωσε ο Τραμπ υπό τους ήχους των μηχανών του Air Force One. «Και είμαι πρόθυμος να ορκιστώ οπουδήποτε ότι ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο για τους πεσόντες ήρωές μας. Δεν υπάρχει κανένας που να τους σέβεται περισσότερο»,  είπε. «Ποιο ζώο θα έλεγε κάτι τέτοιο»;
Το ρεπορτάζ του περιοδικού είναι γραμμένο από τον αρχισυντάκτη Τζέφρι Γκόλνμπεργκ, ο οποίος αποδίδει τα λεγόμενα σε «τέσσερις ανθρώπους που έχουν γνώση από πρώτο χέρι των συζητήσεων εκείνη την ημέρα», χωρίς να τους κατονομάζει.
Προηγουμένως, ο Λευκός Οίκος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά το άρθρο. «Κανένας δεν ήταν αρκετά θαρραλέος για να βάλει τ’ όνομά του κάτω από αυτές τις κατηγορίες. Διότι είναι ψευδείς», είπε ένας από τους εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζαντ Ντιρ.
Ο Χόγκαν Γκίντλι, πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που είχε συνοδεύσει τον Τραμπ σε εκείνο το ταξίδι του στη Γαλλία το 2018, επίσης διέψευσε και κατήγγειλε τις «εντελώς γελοίες» κατηγορίες και τις «αξιοθρήνητες και δειλές» ανώνυμες πηγές που τις έκαναν.
Διάψευση και για Μακέιν
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον της ιδιότητας του ήρωα του πολέμου του Βιετνάμ που αποδιδόταν στον θανόντα πρώην γερουσιαστή Τζον Μακέιν, άλλοτε πιλότο μαχητικού που είχε αιχμαλωτιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της κράτησής του για πέντε χρόνια.
«Είναι ήρωας επειδή τον έπιασαν αιχμάλωτο. Εμένα μου αρέσουν εκείνοι που δεν τους έπιασαν αιχμάλωτους», είχε πει ο τότε υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία.
«Δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε την κηδεία αυτού του χαμένου», αναφέρεται στο άρθρο πως είπε ο Τραμπ προς το προσωπικό του, καθώς εξοργίστηκε όταν είδε μεσίστιες τις σημαίες στον Λευκό Οίκο.
Την Πέμπτη, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter απαντώντας στην συγκεκριμένη κατηγορία, ότι «δεν ήμουν ποτέ μεγάλος θαυμαστής του Τζον Μακέιν, διαφωνούσα μαζί τους σε πολλά ζητήματα συμπεριλαμβανομένων των γελοίων και ατελείωτων πολέμων και την έλλειψη επιτυχίας που είχε με τους σπουδαίους βετεράνους μας. Αλλά, η υποστολή των Αμερικανικών Σημαιών του Εθνους μας και η κηδεία πρώτης τάξης που του προσφέρθηκε από τη Χώρα μας, χρειαζόταν να πάρει έγκριση από εμένα, ως Πρόεδρος και το έπραξα χωρίς δισταγμό ή παράπονο. Το αντίθετο, ένιωσα ότι το αξίζει πολύ. Ακόμα, έστειλα το Air Force One να φέρει το σώμα του, τη σορό του από την Αριζόνα στην Ουάσιγκτον. Ηταν τιμή μου να το κάνω. Και ποτέ δεν αποκάλεσα τον Τζον χαμένο και ορκίζομαι σε οτιδήποτε ότι ποτέ δεν αποκάλεσα τους σπουδαίους πεσόντες στρατιώτες μας οτιδήποτε πέρα από ΗΡΩΕΣ. Αυτά είναι κατασκευασμένα από τις Ψευδείς Ειδήσεις σε μια κατάπτυστη προσπάθειά τους να επηρεάσουν τις εκλογές του 2020».
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ μπορεί να είναι προβληματικό για τον Τραμπ γιατί υπολογίζει πολύ την ισχυρή υποστήριξη που έχει ανάμεσα στο στρατό και θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Εχει υποστηρίξει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την αύξηση του μισθού των στρατιωτών και τη βελτίωση της βοήθειας προς τους βετεράνους, τη στιγμή που επικρίνει τους «ατελείωτους πολέμους» στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Αλλά, έχει επίσης συγκρουστεί με την στρατιωτική ηγεσία αναφορικά με την επέκταση της επιείκειας σε κατηγορούμενους και καταδικασμένους εγκληματίες πολέμου, την επιδίωξη να αναπτυχθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους της Ουάσιγκτον για να πατάξουν τις διαδηλώσεις, καθώς και μέσα από την προσπάθειά του να εμποδίσει να αλλάξουν τα ονόματα των στρατιωτικών βάσεων που είχαν ονοματοδοτηθεί από στρατηγούς της Συνομοσπονδίας.
Μία νέα δημοσκόπηση από την «Military Times» που είχε διεξαχθεί πριν το συνέδριο του κόμματος τον προηγούμενο μήνα και δημοσιεύθηκε την εβδομάδα που διανύουμε έδειξε πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται έναντι του Τραμπ με τέσσερις μονάδες, 51% - 47%, ανάμεσα στα ενεργά στρατεύματα, μια μεγάλη υποχώρηση σε σύγκριση με την μακροχρόνια υποστήριξη προς τους Ρεπουμπλικανούς.
Μάλιστα, η «New York Times» αναφέρει ότι άνθρωποι που έχουν γνώση των σχολίων του Τραμπ, ο πρόεδρος από καιρό έχει εκφράσει την περιφρόνησή του προς όλους όσοι υπηρέτησαν στο Βιετνάμ ως πολύ χαζούς. Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τραμπ εξέφραζε την απορία του για εκείνους που επιλέγουν τη στρατιωτική θητεία αντί να προσπαθήσουν να βγάλουν χρήματα.
Πηγή: «ΝΥΤ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου