Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, έντονη δραστηριότητα αλλά και από ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Ο πόνος της μέσης μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και για διαφορετικούς λόγους. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η πιθανότητα εμφάνισης πόνου στην μέση αυξάνεται λόγω ποικίλων παραγόντων, όπως η προγενέστερη δραστηριότητα.

Που οφείλεται ο πόνος στην μέση;

Η μέση αποτελείται από μια σύνθετη δομή μυών, συνδέσμων, τενόντων, δίσκων και οστών, που συνεργάζονται για να υποστηρίξουν το σώμα, επιτρέποντάς ταυτόχρονα τη άνετη ελευθερία κινήσεων. Τα τμήματα της σπονδυλικής στήλης καλύπτονται από μαξιλάρια χόνδρου που ονομάζονται δίσκοι. Προβλήματα σε οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά μέρη, μπορεί να προκαλέσει πόνο ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία μπορεί και να παραμείνει ασαφής. Ο πόνος συνήθως οφείλεται από καταπόνηση, κακή στάση του σώματος αλλά και ορισμένα ιατρικά ζητήματα.

*Καταπόνηση

Ο πόνος στην πλάτη συνήθως οφείλεται σε ένταση, πίεση ή και τραυματισμό. Οι συχνότερες αιτίες περιλαμβάνουν:
  • Μυς ή σύνδεσμοι σε ένταση.
  • Μυϊκός σπασμός.
  • Τραυματισμοί, κατάγματα ή πτώσεις.
Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην μέση μετά από αυτές τις δραστηριότητες:
  • Σηκώσατε κάτι ακατάλληλα.
  • Σηκώσατε κάτι που ήταν πολύ βαρύ.
  • Κάνατε μια απότομη και ξαφνική κίνηση.

*Κινητικότητα και στάση


Ο πόνος στην μέση μπορεί επίσης να προκύψει από ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες ή ακόμα και από την κακή στάση σώματος:
  • Στραμπούληγμα., Βήχας ή φτέρνισμα.
  • Μυϊκή ένταση. Υπερβολική διάταση.
  • Αδέξια κάμψη ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Τέντωμα του λαιμού προς τα μπροστά, καθώς οδηγείτε ή χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή.
  • Ύπνος σε στρώμα που δεν υποστηρίζει το σώμα και δεν διατηρεί την σπονδυλική στήλη ευθεία.

Πρόληψη

Τα βήματα για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης πόνου στην μέση συνίστανται κυρίως στην αντιμετώπιση ορισμένων παραγόντων κινδύνου:
Άσκηση: Η τακτική άσκηση ενδυναμώνει το σώμα, συμβάλλοντας στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Η αερόβια ήπια άσκηση μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς χωρίς να τεντώνεται απότομα η πλάτη και η μέση.
Διατροφή: Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D, καθώς είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά επίσης στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.
Κάπνισμα: Ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό καπνιστών εκδηλώνει περιστατικά πόνου στην μέση συγκριτικά με τους μη καπνιστές ίδιας ηλικίας, ίδιου ύψους και βάρους.
Σωματικό βάρος: Το βάρος που μεταφέρουμε όπως και τα σημεία που συσσωρεύεται, επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην μέση. Τα άτομα με συσσωρευμένο βάρος στην κοιλιακή περιοχή έναντι των γλουτών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Στάση: Όταν στέκεστε βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι σας είναι στραμμένο προς τα εμπρός, με την πλάτη σας σε ευθεία, ισορροπώντας το βάρος σας ομοιόμορφα και στα δύο πόδια. Όταν βρίσκεστε καθισμένοι είναι σημαντικό να έχετε καλή στήριξη στην πλάτη, στηρίγματα βραχιόνων και μια περιστρεφόμενη βάση. Όταν κάθεστε, προσπαθήστε να κρατήσετε τα γόνατα και τους γοφούς σας στο ίδιο επίπεδο, πατώντας στο δάπεδο ή σε ένα υποπόδιο.
vita.gr