Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

«Πόλεμος» Ανατολής - Δύσης με φόντο το ρωσικό εμβόλιο

Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, 2020


Το ρωσικό Sputnik V διχάζει ήδη - Οι Ρώσοι επιμένουν στην αποτελεσματικότητά του, οι Δυτικοί κάνουν λόγο για βιασύνη
Ο κορονοϊός «σαρώνει» από άκρη σε άκρη ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταμέτρηση του γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 875.703 άνθρωποι, παγκοσμίως.
Περισσότερα από 26.671.700 κρούσματα έχουν καταγραφεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, ενώ 17.496.300 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν 5.693 νέοι θάνατοι και 305.583 νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που έχουν καταγράψει τους περισσότερους νέους θανάτους είναι η Ινδία με 1.089 νέους θανάτους, οι ΗΠΑ (998) και η Βραζιλία (888).
Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων με 187.777 νεκρούς και 6.202.053 κρούσματα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 125.502 και 4.091.801 κρούσματα, η Ινδία με 69.561 νεκρούς (4.023.179 μολύνσεις), το Μεξικό με 66.851 νεκρούς (623.090 κρούσματα) και το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.537 θανάτους (342.351 κρούσματα)
Το Περού είναι η χώρα που θρηνεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του, με 90 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενο από το Βέλγιο (85), την Ισπανία (63), το Ηνωμένο Βασίλειο (61) και την Χιλή (60). Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά συνολικά 85.112 κρούσματα (10 νέα) και 4.634 θανάτους.
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχει καταγράψει μέχρι τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου, 287.711 θανάτους (7.704.484 κρούσματα), η Ευρώπη 217.802 θανάτους και 4.143.485 κρούσματα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 196.957 θανάτους (6.332.878 κρούσματα), η Ασία 103.913 νεκρούς (5.619.770 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 37.660 νεκρούς (1.555.795 κρούσματα), η Αφρική 30.865 θανάτους (1.285.491 κρούσματα) και η Ωκεανία 795 νεκρούς (29.799 κρούσματα).
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Τα βλέμματα στο εμβόλιο
Η μοναδική ελπίδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Ακόμα και αυτό, όμως, όπως όλα δείχνουν θα αργήσει να φτάσει σε όλους τους πολίτες. Πάντως, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, στο οποίο εναποθέτει τις ελπίδες του ο πλανήτης, διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών φάνηκαν απολύτως θετικά σύμφωνα με το έγκυρο έντυπο Lancet. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες στη Δύση εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους λέγοντας ότι δεν χωρά βιασύνη σε κάτι τόσο σημαντικό. Η απάντηση που δίνουν οι Ρώσοι επιστήμονες είναι ότι κάποιοι στη Δύση θέλουν απλά να αμαυρώσουν τη ρωσική επιτυχία.
Στο μεταξύ, μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκε η παραγωγή του εμβολίου κατά του κορονοϊούοι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει και την προώθησή του, δημιουργώντας διαφήμιση, όπου το «Sputnik V θα καθαρίσει τον πλανήτη από τον ιό». Το βίντεο που έφτιαξε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων έχει διάρκεια 38 δευτεροόλεπτα και παρουσιάζει το εμβόλιο σαν δορυφόρο (θυμίζοντας το Sputnik 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στην ιστορία που μπήκε σε τροχιά το 1957 από τη Σοβιετική Ένωση) να «εξαφανίζει» από τον πλανήτη μας τη COVID-19.
Η Ρωσία άρχισε την παραγωγή του νέου εμβολίου της κατά της COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Υγείας. «Η παραγωγή του εμβολίου εναντίον της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχει ξεκινήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Το ρωσικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως το εμβόλιο - με την επωνυμία Sputnik V - έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κτίζει ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2.
Το βέβαιο είναι πως η ονομασία του εμβολίου κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η Ρωσία είναι «Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από τη Σοβιετική Ενωση το 1957. Η ανάπτυξη του εμβολίου πανηγυρίζεται από την Μόσχα ως μεγάλη επιτυχία αφού η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό.
Στο μεταξύ με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος, την Παρασκευή, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στο περιοδικό Lancet. O κ. Μόσιαλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι εθελοντές πού έλαβαν το εμβόλιο παρουσίασαν μικρές προς μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί -πριν από το ρωσικό- με τόσο μικρό δείγμα εθελοντών κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ, και χωρίς τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ, μεγάλο αριθμό εθελοντών και συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων». 
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για το ρωσικό εμβόλιο
Δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα των μη τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, που δοκιμάστηκε σε 76 υγιείς ενήλικες εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-60 ετών. Όπως είχα αναφέρει, το ρωσικό εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 συστατικά. Και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με άλλα εμβόλια COVID-19 (για παράδειγμα, το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics Inc. βασίζεται στον αδενοϊό 5, ενώ η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί τον αδενοϊό 26 και δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες).
Οι Ρώσοι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή την προσέγγιση γιατί μετά τον εμβολιασμό το σώμα μπορεί να αναπτύξει αντισώματα στον φορέα του εμβολίου (τον αδενοϊό). Άρα μια δεύτερη ενισχυτική δόση με τον φορέα του ιού μπορεί να καταστεί άχρηστη. Ο εμβολιασμός σε δύο βήματα με 2 διαφορετικούς αδενοϊούς μπορεί να παρακάμψει αυτό το ζήτημα. 
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, στη Φάση Ι χορηγήθηκε ενδομυϊκά την ημέρα 0 είτε μία δόση του εμβολίου με τον αδενοϊό 5 είτε μία δόση με τον αδενοϊό 26 και αξιολογήθηκε ξεχωριστά η ασφάλεια των δύο συστατικών για 28 ημέρες. Στη Φάση 2, η οποία ξεκίνησε το αργότερο 5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της Φάσης 1, χορηγήθηκαν ενδομυϊκά και δοκιμάστηκε ο διπλός/ενισχυτικός εμβολιασμός. Δηλαδή, η δόση του εμβολίου με τον αδενοϊό 26 χορηγούνταν την ημέρα 0 και η δόση με τον αδενοϊό 26 την ημέρα 2 (στο σχήμα φαίνεται ο σχεδιασμός των κλινικών δοκιμών). Οι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο παρουσίασαν μικρές προς μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Αλλά, όπως σε όλες τις κλινικές δοκιμές, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επαληθευθούν στη Φάση ΙΙΙ.
Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η Φάση III είναι που καθορίζει εάν τα εμβόλια προστατεύουν πραγματικά τους ανθρώπους από τη μόλυνση και εάν είναι αποτελεσματικά. Οι κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ατόμων επιτρέπουν επίσης στους ερευνητές να αποκαλύψουν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να μην εμφανίζονται σε μικρότερες μελέτες. Δηλαδή, εάν μια ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου έχει συχνότητα εμφάνισης 1 στα 1.000 άτομα προφανώς δεν θα εμφανιστεί σε μελέτη 80 ατόμων. Κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί -πριν από το ρωσικό- με τόσο μικρό δείγμα εθελοντών κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ, και χωρίς τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ, μεγάλο αριθμό εθελοντών και συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου