Διμερείς σχέσεις

Το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών στη διάρκεια του γεύματος ήταν η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.
Συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Ο κ. Zάεφ δεσμεύθηκε στην ανάγκη της καλής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο η παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα προκαλεί εντάσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Σε απάντησή της στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ σημειώνει ότι το το brand της πολιτικής απάτης το έχει κατοχυρώσει αμετάκλητα ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι η ΝΔ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο δεν από τη στιγμή που κυρώθηκε δεν μπορεί να αλλάξει.

«Colotumba»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας που έβαλαν τη λέξη colotumba, στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο με όσα απίθανα υπόσχονταν και όσα έκαναν, τελικά έχουν το θράσος να μιλούν για πολιτική απάτη.
Τι να θυμίσουμε;
Το σκίσιμο των μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», τη «Σεισάχθεια», το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα/παρωδία; Οι ίδιοι μπορεί να θέλουν να τα ξεχάσουν, οι πολίτες όμως δεν ξεχνούν!
Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ψήφισή της. Είχε δώσει μάχη να μην υπογραφεί και εν συνεχεία να μην κυρωθεί.
Είχε προειδοποιήσει, όμως, ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί δεν μπορεί να αλλάξει, αφού η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται διεθνείς, κυρωμένες, συμφωνίες.

«Brand»

Η Ελλαδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτό το ρόλο θα τον ενισχύσει με κινήσεις σε κάθε κατεύθυνση, σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο. Και θα ενισχύσει με κάθε τρόπο το brand της Μακεδονίας μας.
Όσο για το brand της πολιτικής απάτης το έχει κατοχυρώσει αμετάκλητα ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να του το πάρει κανείς» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.
Αφορμή για τα παραπάνω από πλευράς ΝΔ στάθηκε το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση του κ. Ζάεφ ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος».

«Βορειομακεδονομάχος»

«Αφού ανέβηκε στο κύμα των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού λοιδόρησε όσους την υπέγραψαν, αφού φλόμωσε τους ψηφοφόρους του στα ψέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τώρα εμφανίζεται έτοιμος να κάνει «δουλειές» με τη Βόρεια Μακεδονία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζει πως «μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρίστανε τον «Μακεδονομάχο», σήμερα μάθαμε διά στόματος του κ. Ζάεφ πως τώρα έχει γίνει «Βορειομακεδονομάχος» και δίνει μάχες υπέρ της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ «καλωσορίζει» τον κ. Μητσοτάκη «στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλλει στη σταθερότητα και ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, και περιμένουμε τις επόμενες μέρες τα επιχειρήματα τόσο του ίδιου όσο και όλων των βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που κατέθεσαν χθες το βράδυ».
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ «ευχαριστεί» τον κ. Μητσοτάκη «που προσχωρεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση, η οποία μας έβγαλε από το διπλωματικό τέλμα δεκαετιών».
«Θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, «ότι σε κάτι έχει συνέπεια, επιβεβαιώνει καθημερινά στους έλληνες πολίτες ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα».
ΤΟ ΒΗΜΑ