Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Διακήρυξη Οικουμενικού Πατριάρχη για τη Ρωμιοσύνη της Κωνσταντινούπολης


Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020





Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ομιλεί για την Αγία Σοφία τη Μεγάλη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και του Γένους. Φωτογραφία Νίκος Μαγγίνας
Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και επισήμανε ότι «η εικών της Θεομήτορος με τον Χριστόν εις τας αγκάλας της είναι το ζωτικόν κέντρον της Ορθοδόξου ευσεβείας και ολόκληρος η Χριστολογία της Εκκλησίας».
«Την προστασίαν της Παναγίας επικαλούμεθα αδιαλείπτως κατά την συνεχιζομένην δύσκολον περίοδον της πανδημίας του νέου κορωνοιού Covid-19, ο οποίος εδημιούργησε τόσα προβλήματα εις την ζωήν των ατόμων και των κοινωνιών, προεκάλεσε τον θάνατον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, και εξακολουθεί να αναστατώνη την καθημερινότητά μας, την οικονομικήν δραστηριότητα, την παιδείαν, την εκκλησιαστικήν ζωήν. Εχομεν βεβαίαν την ελπίδα, ότι ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μεσιτεία της αχράντου Αυτού Μητρός, θα δώση εις τους ανθρώπους καρτερίαν, και θα φωτίση τους υπευθύνους να εύρουν το κατάλληλον εμβόλιον διά να αντιμετωπισθή η μάστιξ της πανδημίας».
Ο Πατριάρχης ευλόγησε όλους όσοι εκκλησιάστηκαν «εις τον ιερόν τούτον τόπον, ηγιασμένον από την πίστιν, τας προσευχάς, τα δάκρυα, την μετάνοιαν και την αγάπην των προγόνων μας ενταύθα», και ευχήθηκε η Παναγία να σκέπη και να ευλογεί τη ζωή και τα έργα όλων.
Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορία του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού, καθώς και εκπρόσωπος της εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητας.
Εκκλησιάστηκαν Αρχοντες Οφφικιάλιοι και πιστοί από την περιοχή του Διπλοκιονίου, παρέστησαν δε οι Εντιμ. κ. Nurhan Palakoglu, εκπρόσωπος του δήμου του Besiktas, και κ. Murat Zeynel Ceylan, επικεφαλής της Επιτροπής για τα Θρησκεύματα του πολιτικού κόμματος Iyi Parti.
«Δεν έχουμε σκοπό να ξεκληριστούμε και να φύγουμε από εδώ»
Το απόγευμα της Κυριακής ο Παναγιώτατος χοροστάτησε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Κοινότητος Τοπ Καπί, κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα κατά την οποία μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων, και ο Πατριάρχης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο και για το «πείσμα της Ρωμηοσύνης, να μείνει εδώ διά παντός».
«Πότε λίγοι, πότε πολλοί, και μόνοι και μετά πολλών, σύμφωνα με τις περί ημάς συνθήκες και ανακατατάξεις, εμείς αντέχουμε, προσευχόμεθα και συνεχίζουμε», είπε ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε:
«Ερχονται λυπηρά, έρχονται και τα θυμηδέστερα ενίοτε, είτε ούτως είτε άλλως εμείς αισιοδοξούμε και αγωνιζόμεθα. Ο άγιος Σηλυβρίας εδώ, ο άγιος Σασίμων στα Ταταύλα, ο άγιος Μυριοφύτου στον Βόσπορο, που ήμασταν σήμερα το πρωί, και ούτω καθ΄ εξής. Ο καθένας στο μετερίζι του και όλοι μαζί στο Πατριαρχείο, και γύρω από το Πατριαρχείο μας, που είναι η Μητέρα Εκκλησία, το Ιερόν μας Κέντρον. Το κέντρο όχι μόνο των ολίγων Ρωμηών που είμαστε εδώ στην Πόλη, αλλά το Ιερόν Κέντρον των απανταχού Ορθοδόξων. Είναι η πρωτόθρονη Εκκλησία το Πατριαρχείο μας και εδώ έχουν την αναφορά τους όλες οι Μητροπόλεις και οι Αρχιεπισκοπές που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, καθώς και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, που είναι πνευματικές θυγατέρες και αναδενδράδες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και άλλες αδελφές Εκκλησίες στρέφουν τα βλέμματά τους και αναφέρονται εδώ όταν χρειάζονται τη λύση κάποιου εσωτερικού προβλήματός τους. Και όταν πρόκειται να γίνει πανορθόδοξος συγκέντρωσις, αυτός που θα την συγκαλέσει και αυτός που θα προεδρεύσει είναι πάντοτε ο Κωνσταντινουπόλεως».
Και ο Παναγιώτατος επανέλαβε:
«Δεν έχουμε σκοπό να ξεκληριστούμε και να φύγουμε από εδώ. Εις πείσμα πολλών και διαφόρων που θα το ήθελαν και θα το ευχόντουσαν, εμείς μένουμε ριζωμένοι εδώ διότι οι ρίζες μας είναι πάρα πολύ βαθιές».
Στη συνέχεια τελέσθηκε κατά παλαιό έθος ιερά αγρυπνία στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, και με την παρουσία πιστών από την περιοχή.
Εθνικός Κήρυξ     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου