Ανακοίνωσε επίσης ότι «το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε αποζημιώσεις των παρόδιων επιχειρήσεων που όλες αυτές τις μέρες παρέμειναν κλειστές».

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη προσπάθεια συγκέντρωσης όσων φυγάδων από τον καμένο καταυλισμό της Μόριας διαμένουν στο δρόμο ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες στέγασης, σίτισης, παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας 12.000 αστέγων, κι όλα αυτά να τα καταφέρουμε σε λίγες μέρες. Προχωράμε με ομαλότητα στην ολοκλήρωση εγκατάστασης όλων σε αυτή την προσωρινή δομή. Είναι θέμα λίγων ημερών να μπουν όλοι μέσα και εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει και ο δρόμος».


Βέβαια, εγείρονται αρκετά ερωτήματα καθώς η αρχική χωρητικότητα του νέου καμπ ήταν τα 5.000 άτομα, που σημαίνει ότι πλέον έχει γεμίσει. Ένα άλλο ζήτημα είναι και αυτό της «σκληρής» μερίδας των προσφύγων και μεταναστών που αρνούνται να εισέλθουν στον Καρά Τεπέ

135 με κοροναϊό στον Καρά Τεπέ

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτήρισε επίσης «πολύ σημαντικό το ρόλο του ελέγχου των εισερχομένων στη νέα δομή για κοροναϊό».

Όπως είπε «έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 135 άτομα θετικά στον κοροναϊό, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ξεχωριστή δομή καραντίνας».

Έκκληση στην ΕΕ

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «όπως είπαμε πρόσφατα και κατά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χώρα μας, τα νησιά του Αιγαίου σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος, στα πέντε χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης. Χρειάζεται πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει πιο συγκεκριμένα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Γιατί δεν γίνεται πέντε νησιά να σηκώνουν όλο το βάρος των ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και συμπλήρωσε «Βέβαια η κυβέρνηση φέτος εφαρμόζει μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική: με ισχυρή φύλαξη συνόρων, αποσυμφόρηση των νησιών, με επιτάχυνση των διαδικασιών αιτημάτων ασύλου. Παρόλ’ αυτά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι και τώρα απαραίτητη».

Αποσυμφόρηση ως το Πάσχα;

Τέλος, επιβεβαιώνοντας τα όσα δήλωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο κ. Μηταράκης είπε πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν αναχωρήσει από τη Λέσβο όλοι όσοι σήμερα βρίσκονται στο νησί. «

Μέσα σε οκτώ μήνες μεταφέρθηκαν 14.000 άτομα από τη Λέσβο. Συνεχίζοντας με αυτό το ρυθμό και με αποφασιστικότητα την έκδοση των αιτημάτων ασύλου, μπορούμε σε οκτώ μήνες από σήμερα, να έχουμε ολοκληρώσει τη μεταφορά όλων όσοι βρίσκονται σήμερα στο νησί».

«Αστακός» ο Καρά Τεπές

Όπως φάνηκε, η επιχείρηση της Αστυνομίας που ξεκίνησε από το πρωί στέφθηκε με επιτυχία. Προτεραιότητα δόθηκε σε ευάλωτες ομάδες, δηλαδή οικογένειες με γυναίκες και παιδιά, των οποίων η μετακίνηση έγινε ήρεμα και χωρίς επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 300 αστυνομικοί θα έχουν μόνιμη έδρα τους το νέο ΚΥΤ. Οι αστυνομικοί αυτοί θα μεταφερθούν στο νησί από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις και οι αρμοδιότητές τους θα είναι ανεξάρτητες από τις αρμοδιότητες και τη δράση της αστυνομικής διεύθυνσης για το υπόλοιπο νησί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής αστυνομικής διεύθυνσης μέσα στο ΚΥΤ όπου μάλιστα διοικητής θα είναι αστυνομικός διευθυντής που θα μετατεθεί στο Καρά Τεπέ από την Αθήνα.