Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Στα 287 τα νέα κρούσματα κορονοϊού, με τρεις νέους θανάτους

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2020

Στους 300 οι θάνατοι στην Ελλάδα. 52 οι διασωληνωμένοι.




ASSOCIATED PRESS

Στα 287 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, με τρεις νέους θανάτους- ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους 300. 
Εκ των κρουσμάτων 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12734, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες. 2340 (18.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5601 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 52 είναι οι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 11 (21.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
 Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής  της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, σε αντίθεση με την τάση υποχώρησης της πανδημίας που φανεί να διαμορφώνεται. Μίλησε επίσης για ανομοιόμορφη κίνηση του κορονοϊού, αφού λίγοι το μεταδίδουν δυναμικά και ο ιός μπορεί να ανατρέψει μέσω της υπερμετάδοσης, την πορεία της πανδημίας. Όταν εμφανίζονται κρούσματα όπως αυτά σε επαγγελματικούς χώρους, εκεί η ιχνηλάτηση μπορεί να περιχαρακώσει. Σε καμία περίπτωση, τόνισε, η εξέλιξη δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους εκεί να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα. Η εφαρμογή των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα τόνισε ότι στα νησιά Πάρου και Αντιπάρου παύει να ισχύει το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 14 Σεπτεμβρίου και ισχύει ό,τι ισχύει για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Ακόμη σημείωσε ότι παρατείνονται τα μέτρα για τις υπόλοιπες περιοχές που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, ενώ σχετικά με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Περιφέρεια Αττικής, τα μέτρα που ισχύουν παρατείνονται.

«Task force» για πιθανά κρούσματα στα σχολεία

Εν όψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Κεραμέως: Επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα

Αναγκαία χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία συμμετείχε στην ενημέρωση εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, τη θέσπιση της task force. Όπως τόνισε, επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. 
Ανακοίνωσε επίσης ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Όπως ενημέρωσε η κ. Κεραμέως, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.
Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς».
Οι προτεραιότητες, υπογράμμισε, είναι δύο: Να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατευτεί η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνώρισε πως ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως σχολεία.

Η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων

«Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Εν αναμονή του αποτελέσματος για το τεστ Covid-19, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Όπως είπε η καθηγήτρια, όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερώσουν το σχολείο.
Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Στη συνέχεια, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.
Σε περίπτωση που βγει θετικό το τεστ, ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά από 10 ημέρες.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Από τα 287 επιπλέον κρούσματα, 43 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
- 15 κρούσματα βρέθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 272 κρούσματα είναι εγχώρια.
HuffPost Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου