Οι επιδημιολόγοι τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό.

«Δυστυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαδίζουμε στο πιο αρνητικό σενάριο… να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα! Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Τη δραματική αυτή προειδοποίηση έκανε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης.

Σχετικά με την προοπτική ενός lockdown ο καθηγητής σημείωσε: «Συζητάμε για μερικά lockdown. Συζητάμε με ποιο σχήμα μπορεί να γίνει αυτό για να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι με τα μέτρα», ενώ πρότεινε ενδεικτικά τη μείωση επαφών και την τηλεργασία.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο Open τόνισε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση έως τις 20 Οκτώβρη για να σταματήσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων, καθώς η δυναμική τους μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη.

Γώγος στο MEGA: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, τα μέτρα θα επεκταθούν

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος για τα νέα μέτρα που πάρθηκαν λόγω αύξησης των κρουσμάτων, τη χρήση μάσκας και το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξευτεί.

Εκτίμησε πως ο αριθμό των κρουσμάτων δε θα γίνει τετραψήφιος, ωστόσο αν τα κρούσματα δεν αρχίσουν να πέφτουν, τα μέτρα θα επεκτείνονται.Πέτσας: Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε ζυγαριά – Αν χρειαστεί θα πάρουμε επιπλέον μέτρα

Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού στη χώρα μας αν αυτό κριθεί αναγκαίο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτών συντακτών τονίζοντας ότι η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.

Επεσήμανε ότι ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ήδη σε πορτοκαλί επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής, τονίζοντας ότι δύο στις τρεις κλίνες είναι κατειλημμένες.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι οι πολίτες χρειάζεται να τηρούν τα μέτρα των ειδικών μέχρι όπως είπε να φτάσουμε στον εμβολιασμό.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, το πρόβλημα είναι μπροστά μας, δυναμικό και εξελίσσεται. Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, διαφορετικό το οικονομικό & κοινωνικό κόστος μπορεί να είναι μεγάλο. Για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», είπε χαρακτηριστικά.

Για να μειωθεί το ποσοστό πληρότητας, των ΜΕΘ ανακοίνωσε ότι  προστίθενται 40 επιπλέον ΜΕΘ covid το επόμενο διάστημα, ενώ άλλες 236 ΜΕΘ δημιουργούνται από δωρεές.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι αυτά άνοιξαν χωρίς τα προβλήματα που κάποιοι προεξοφλούσαν.  Σε ο, τι αφορά το θέμα με τις υπερμεγέθεις μάσκες ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε μια ανορθογραφία. Το τι έγινε έχει διευκρινιστεί από τη ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Και η ανορθογραφία διορθώθηκε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σταμάτησε ήδη η παραγωγή μασκών μεγάλου μεγέθους, ενώ όπως είπε οι μάσκες θα δοθούν κανονικά στα σχολεία χωρίς καμία επιβάρυνση για τον ελληνα φορολογούμενο.

Σύψας: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown

«Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο» είπε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στον Αnt1.

Ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. «Τα πράγματα σοβαρεύουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σκέψεις και για μάσκα στους δρόμους

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που εντοπίζονται πλέον καθημερινά στην Αττική οδήγησε στην αυστηριοποίηση των περιορισμών.

«Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση» τόνισε μεταξύ άλλων ο επιδημιολόγος, κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για την έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊου και τα έκτακτα μέτρα.

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Είμαστε σε μια σταθερά αυξανόμενη αύξηση όχι όμως εκθετική δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, ούτε όμως και σε ύφεση εκεί είναι το στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο επιδημιολόγος εξήγησε πως αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι λίγο αργότερα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν.

TO BHMA