Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Στάχτη η Μόρια άφησε στον δρόμο 13.000 μετανάστες - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος


Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2020






ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ. (AP Photo/Panagiotis Balaskas)
Κατά τα φαινόμενα, που μένει να αποδειχθούν όμως, αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους, αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσής τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι, αργά το βράδυ, προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δέχονταν να απομακρυνθούν. Κάποιοι συγκρούστηκαν με όσους αντιδρούσαν και οι έριδες μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε εμπρηστικές φωτιές, αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.
Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται επίσημα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες που τους εμπόδισαν στο έργο τους.
Τα ερασιτεχνικά βίντεο κατέγραψαν το χάος που δημιουργήθηκε με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με τις αποσκευές τους ανά χείρας, να αποχωρούν από τον καταυλισμό, αφήνοντας πίσω τους τις φλόγες.
Σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας διέφυγε στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος κινήθηκε προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, είχε παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεπε να μπουν στην πόλη, από το φόβο μετάδοσης του ιού.
Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε την καταστροφή της φωτιάς η οποία έκαιγε ακόμη το πρωί της Τετάρτης, κινητοποιώντας την κυβέρνηση και τις τοπικές Αρχές που καλούνται πλέον να μεριμνήσουν για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο.
Αμέσως συγκλήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Κατά τη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης το βράδυ της Τρίτης.


Σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Στο νησί μετέβη με εντολή Πρωθυπουργού κλιμάκιο με τους υπουργούς Μηταράκη και Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αργά το απόγευμα, στη Μυτιλήνη (βλέπε παρακάτω θέμα).
Παράλληλα, από την Αθήνα μετέβησαν το πρωί προς ενίσχυση τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C130.
Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του «Mega» υποστήριξε πως η πυρκαγιά δεν ήταν τυχαία και πως υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα. «Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και τον τρόπο και τις αιτίες», πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.
Τόνισε ότι το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πως θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από τη Λέσβο όσων διέμεναν στη Μόρια.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση μελετά αν υπάρχει τουρκική παρέμβαση στα επεισόδια, υποστήριξε πως μετά τη μελέτη των δεδομένων θα υπάρξει συμπέρασμα για το ποιος ευθύνεται, χωρίς όμως να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.
Συμπαράσταση από Ευρώπη, επικρίσεις από αντιπολίτευση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τη φωτιά στη Μόρια.
«Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς», ανέφερε ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο Twitter.
Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υποδεχθούν μετανάστες εξαιτίας της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που προκλήθηκε από πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.
«Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» και στη βοήθεια αυτή «περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)», έγραψε στο Twitter ο Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό αυτό.
Αντίθετα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατέστησε «προσωπικά υπεύθυνο» για το δράμα της Μόριας τον Πρωθυπουργό και «ιστορικά λίγο να το διαχειριστεί». Αναφέροντας ότι η Μόρια έγινε πάλι αποθήκη ψυχών, κάτι που για τον ίδιο είχε αγωνιστεί να μη συμβεί «όταν επί τέσσερα χρόνια διεθνοποιήσαμε το ζήτημα, φέραμε την Ευρώπη προ των ευθυνών της και βρήκαμε συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας αυτή διεθνείς οργανισμούς, κράτη και ηγέτες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος».
Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τη ΝΔ ότι «έκανε την Ελλάδα το αποπαίδι της Ευρώπης» και ότι «συντάχθηκε αναφανδόν με τους ακραίους της ΕΕ που αρνούνται εμφατικά την αλληλεγγύη και τη συνευθύνη».
Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος γι' αυτό το δράμα και αποδεικνύεται ιστορικά λίγος για να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετώπισε ποτέ η Ελλάδα και η Ευρώπη».
«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής σε σχόλιο του γραφείου Τύπου για την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας και τονίζει: «Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν».
Το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά πως η κυβέρνηση «έχασε τον έλεγχο των 'δομών'. Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση. Διατήρησε τις συνθήκες 'ζούγκλας'. Εκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου υπουργείου». Προσθέτει, δε, πως «εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη».
Το ΚΚΕ ζήτησε κλείσιμο όλων των δομών και απελευθέρωση των μεταναστών να κυκλοφορούν παντού ελεύθεροι και το ΜέΡΑ 25 ζήτησε να υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση από τα νησιά προς την Ευρώπη!
Τέλος, η Ελληνική Λύση ανέφερε ότι ο εμπρησμός στη Μόρια συνιστά πολεμική ενέργεια.
 Εθνικός Κήρυξ  -  Αssociated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου